Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 6 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Komplexní studium biologických účinků vybraných typů sojových výrobků
Ručková, Michaela ; Němcová, Andrea (oponent) ; Márová, Ivana (vedoucí práce)
Sója luštinatá a výrobky z ní je napříč laickými i odbornými názory velmi rozporuplnou luštěninou. Jedni ji označují téměř za „superpotravinu“, druzí se jí obloukem vyhýbají kvůli obsahu biologicky aktivních látek s nejasným účinkem na organismus. Jelikož již byly na sóji luštinaté provedeny mnohé, často se mezi sebou značně lišící studie, není snadné její problematiku jednoduše uchopit. Cílem teoretické části této diplomové práce je proto utřídění již publikovaných vědeckých poznatků do přehledné rešerše a ujasnění současného stavu řešené problematiky. Experimentální část se pak zaměřuje na charakterizaci sóji a produktů z ní jak z hlediska analýzy obsahu účinných složek a určení antioxidačního a antimikrobiálního účinku, tak stanovení cytotoxického účinku na buněčné linie humánního heterogenního epitelu kolorektálního adenokarcinomu a myšího melanomu pomocí in vitro testování. Všechny získané informace a výsledky experimentů by mohly sloužit jako výchozí podklady pro další potenciální studium sóji a sójových produktů ať už v rámci disertační práce, tak při podávání grantového projektu.
Komplexní studium biologických účinků vybraných typů sojových výrobků
Ručková, Michaela ; Němcová, Andrea (oponent) ; Márová, Ivana (vedoucí práce)
Sója luštinatá a výrobky z ní je napříč laickými i odbornými názory velmi rozporuplnou luštěninou. Jedni ji označují téměř za „superpotravinu“, druzí se jí obloukem vyhýbají kvůli obsahu biologicky aktivních látek s nejasným účinkem na organismus. Jelikož již byly na sóji luštinaté provedeny mnohé, často se mezi sebou značně lišící studie, není snadné její problematiku jednoduše uchopit. Cílem teoretické části této diplomové práce je proto utřídění již publikovaných vědeckých poznatků do přehledné rešerše a ujasnění současného stavu řešené problematiky. Experimentální část se pak zaměřuje na charakterizaci sóji a produktů z ní jak z hlediska analýzy obsahu účinných složek a určení antioxidačního a antimikrobiálního účinku, tak stanovení cytotoxického účinku na buněčné linie humánního heterogenního epitelu kolorektálního adenokarcinomu a myšího melanomu pomocí in vitro testování. Všechny získané informace a výsledky experimentů by mohly sloužit jako výchozí podklady pro další potenciální studium sóji a sójových produktů ať už v rámci disertační práce, tak při podávání grantového projektu.
Cytochemická vyšetření akvitivity nukleolů po podání genisteinu na modelovém objektu
PICMONOVÁ, Veronika
V této práci byl zkoumán vliv genisteinu na proteosyntetickou aktivitu jadérek sledováním změn v jejich morfologii. Vliv genisteinu na funkci jadérek byl sledován v hemocytech experimentálního živočicha Spodoptera littoralis (Boisd.) (Lepidoptera: Noctuidae). V hemolymfě S. littoralis (Boisd.) byly nalezeny 4 typy hemocytů: granulocyty, prohemocyty, plasmatocyty a sferulocyty. Vliv genisteinu na jednotlivé typy a koncentraci hemocytů není jednoznačný. Genistein byl podáván v dávkách 0,135 mg a 0,54 mg na larvu a poté byly zkoumány změny v morfologii, počtu a velikosti jadérek s časovým odstupem 8 a 24 hodin. Dále změny v morfologii hemocytů, jejich koncentraci pomocí barvení toluidinovou modří, stříbrem, Pappenheimova panoptického barvení a Türkova roztoku. Pro hodnocení změn byl materiál zpracováván pomocí optického mikroskopu a počítačového softwaru Nis Element AR 2.30. V průběhu sledování byly po působení genisteinu zjištěny změny v počtech jadérek. Počet kompaktních jadérek a mikrojadérek se zvýšil. Naproti tomu se počet prsténčitých jadérek snížil. Plocha jadérek se zvětšila po působení nižší dávky genisteinu (0,135 mg), ale po působení vyšší dávky (0,54 mg) se naopak zmenšila. Hodnoty nukleolárního indexu zůstaly bez významnějších změn. Genistein na použitém biomodelu vyvolal změny, které z hlediska hematotoxikologie mohou být považovány za imunitní reakce.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.