Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Změny látkových složek během zrání hroznů révy vinné
Rada, Petr
Tato diplomová práce je zaměřena na téma Změny látkových složek během zrání hroznů révy vinné. Tato práce byla zadána na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Lednici. Práce dokumentuje fyzikálně chemické změny v bobulích révy vinné v průběhu zrání. Byly sledovány fyziologické a biochemické parametry v období fenologického stádia zrání hroznů. Sledované parametry ovlivňují vývoj bobule révy vinné a tím následnou kvalitu výsledného vína. Experimentální část dokumentuje výsledky získané při měření fyzikálně chemických parametrů, jako jsou pevnost, měření obsahu titrovatelných kyselin a stanovení hodnoty nerozpustné sušiny u bobulí pěti vybraných odrůd révy vinné. Dále byla u pěti odrůd révy vinné stanovena hmotnost deseti bobulí. Zdokumentované výsledky jsou zaznamenány v tabulkách a grafech.
Fyzikálně chemické změny hroznů révy vinné během zrání
Majorová, Anežka
Diplomová práce byla zaměřena na fyzikálně chemické změny hroznů révy vinné během zrání. Byly zkoumány tři odrůdy révy vinné, konkrétně Hibernal, Malverina a Perun. Hrozny byly sklizeny ve třech různých termínech. V průběhu zrání tří odrůd byly hodnoceny technologické vlastnosti podle šesti parametrů: hmotnost celého hroznu, hmotnost deseti bobulí, pevnost slupky, obsah refraktometrické sušiny, obsah titračních kyselin a zralostní index. Byl sledován vývoj všech kritérií v čase a rozdíl mezi jednotlivými odrůdami. Dále byla zjišťována korelace mezi testovanými veličinami. Kromě zmíněných znaků zralosti byly hrozny před sběrem hodnoceny také vizuálně. Z dosažených výsledů byl prokázán lineární pokles obsahu titračních kyselin u odrůdy Hibernal o 26mg/100g za den. Docházelo také k poklesu pevnosti bobule u odrůdy Hibernal o 0,018 MPa za den a konkrétně u odrůdy Malverina o 0,024 MPa za den. U všech odrůd byl zjištěn nárůst refraktometrické sušiny. Během sledovaného období a nebyla zjištěna žádná korelace u všech odrůd mezi hmotností bobule a měřenými veličinami. Zralostní index svědčí o rozdílném počátku zrání jednotlivých odrůd.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.