Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Rostlinné alternativy mléčných a masných výrobků a jejich výživová hodnota
Faltýnová, Kristýna ; Dostálová, Jana (vedoucí práce) ; Chrpová, Diana (oponent)
Tato bakalářská práce se zabývá rostlinnými alternativami mléka, mléčných výrobků, masa a masných výrobků. Práce je rozdělena na dvě části, teoretickou a praktickou. Teoretická část se zabývá živinami, které získáváme z mléka a masa, surovinami použitými pro výrobu rostlinných alternativ mléčných a masných výrobků, živinami, které obsahují, a jejich vlivem na zdraví. V další kapitole je shrnuta legislativa týkající se masa a mléka, následuje kapitola zabývající se vysoce průmyslově zpracovanými potravinami (mezi něž rostlinné alternativy mléčných a masných výrobků patří), a nakonec kapitola o vegetariánství - v ní jsou charakterizovány jeho druhy, vysvětleny výhody a nevýhody a popsána jeho historie. Hlavním cílem praktické části práce bylo zjistit povědomí veřejnosti o rostlinných alternativách mléka, masa a výrobků z nich, jedním z vedlejších cílů pak bylo porovnat pohled vegetariánů a veganů oproti nevegetariánům na rostlinné alternativy. První částí praktické části je vyhodnocení anonymního nestandardizovaného dotazníku. Tento dotazník měl za cíl zjistit povědomí respondentů o rostlinných alternativách mléčných a masných výrobků a o jejich výživové hodnotě. Dotazníkového šetření se zúčastnilo celkem 349 osob, z toho 222 lidí konzumujících živočišnou stravu, 88 veganů a 39 vegetariánů...
Potraviny s označením protein a jejich výživová hodnota
Knížková, Šárka ; Dostálová, Jana (vedoucí práce) ; Kudlová, Eva (oponent)
Bakalářská práce se zabývá problematikou týkající se zvýšené poptávky po potravinách uvádějících na svém obalu vysoký obsah bílkovin. Teoretická část popisuje úlohu bílkovin v organismu, jejich biologickou hodnotu a jmenuje vhodné zdroje bílkovin pro lidský organismus, včetně obsahu bílkovin v běžných potravinách. Je zde věnována zvláštní kapitola sportovcům a bílkovinným doplňkům stravy. Jaké jsou požadavky české legislativy na potraviny s tvrzením týkajícím se bílkovin a názvu protein je uvedeno na konci teoretické části. Cílem bakalářské práce bylo zjistit nabídku potravin s označením protein nebo s tvrzením týkajícím se bílkovin, tyto potraviny zhodnotit a zjistit povědomí o takto označovaných potravinách u běžné populace. Praktická část se nejprve zabývá potravinami označenými protein či tvrzením o bílkovinách volně dostupnými v nejběžnějších supermarketech. Průzkum byl proveden návštěvou 6 nejběžnějších supermarketů, přičemž byly zapsány všechny potraviny s tvrzením týkajícím se bílkovin. Celkem bylo zaznamenáno 363 kusů. Dále byl za pomoci evidovaných tržeb vyhodnocen nejnavštěvovanější supermarket a potraviny s označením protein nacházející se v tomto supermarketu byly rozebrány. U každé potraviny bylo okomentováno množství bílkovin a zhodnocen výživový přínos dané potraviny. Nakonec byl...

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.