Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 22 záznamů.  předchozí11 - 20další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Vliv agrotechnických zásahů ve vinici na obsah barviv a tříslovin u modrých moštových odrůd révy vinné
Lokaj, Jakub
Tato práce měla za úkol z dostupných zdrojů zhodnotit vliv agrotechnických zásahů ve vinici na obsah barviv a tříslovin u modrých moštových odrůd révy vinné. V úvodu práce byly shrnutý poznatky o chemických látkách v hroznech se zaměřením na skupinu látek polyfenolů, následně byly popsány jednotlivé agrotechnické zásahy doplněné o výsledky studií publikovaných v zahraničí. V závěru byly doporučeny vhodné agrotechnické zásahy v naší produkční oblasti. Výsledkem práce pro dosažení optimálního obsahu barviv a tříslovin byla potřeba sníženého zatížení keřů, zajištění dostatku slunečního záření pro listovou plochu a hrozny, zajištění vyváženého hnojení a dostatku vláhy. Všechny zvolené agrotechnické zásahy musí být prováděny ve vhodném období.
Technologické možnosti výroby klaretu - historie a současnost
Fráňová, Anna
Bakalářská práce se zabývá technologickými možnostmi výroby klaretu, historií i současnou výrobou těchto vín. Literární přehled se v první kapitole zabývá definicí pojmu a souhrnem všech jeho významů. Kapitola druhá se zaměřuje na technologické možnosti výroby klaret vín a v třetí kapitola pojednává o odrůdách, které jsou pro výrobu klaretů vhodné. Součástí práce je i praktický pokus výroby, který je popisován od sklizně hroznů, přes výrobní technologie až k závěrečnému vyhodnocení. Zde zjišťujeme vhodnost jednotlivých odrůd pro výrobu klaretu na základě porovnání senzorických posudků i analytického hodnocení.
Monitoring biologicky aktivních látek ve vybraných druzích piva
Buchtelová, Hana
Diplomová práce ve své teoretické části stručně popisuje postup výroby piva filtrovaného, nefiltrovaného a nealkoholického, včetně charakteristiky základních surovin. Dále jsou popsány nejdůležitější biologicky aktivní obsahové látky, prospěšné lidskému zdraví. Tyto složky do piva přicházejí v rámci technologického zpracování ze sladu a chmele. Jejich zastoupení je ovlivněno nejenom odrůdou chmele ale také stanovištěm, vnějšími podmínkami v průběhu vegetace a technologickým postupem výroby. Studované složky mají vliv na chemicko-fyzikální vlastnosti piva, jako je formování pěny, jeho stárnutí, oxidace a také jeho organoleptické vlastnosti. Mají také pozitivní vliv na zdraví konzumenta díky antioxidačním, antikarcinogenním a antimikrobiálním účinkům. Praktická část této práce se zabývá stanovením vybraných biologicky aktivních látek, stanovení rozdílu jejich obsahu v pivu filtrovaném, nefiltrovaném a nealkoholickém. Kvalitativní a kvantitativní obsah těchto látek byl studován pomocí vyspělých analytických metod.
Obsahové látky v káve
Ježovičová, Lucia
Ježovičová, L. Obsahové látky v kávě. Bakalářská práce. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2015. Bakalářská práce je zaměřena zejména na obsahové látky v kávě, s ohledem na fenoly. Úvodní část práce byla věnována charakteristice kávovníku a technologii výroby. Jednotlivé technologické úseky (sběr, sušení, pražení a jiné) značně ovlivňují výsledný produkt a tím je ovlivněn i výsledný obsah látek. Větší prostor, oproti jiným látkám, je věnován kofeinu a kyselině chlorogenové. Praktická část byla zaměřena na fenoly a aminokyseliny nacházející se v instantní kávě.
Separation and determination of bioactive compounds in food
Dvořáčková, Eva
Byliny jsou obecně známé a rozšířené pro jejich četné aplikace v potravinářském průmyslu, ale roste i zájem o jejich léčivé vlastnosti. V posledních letech je výzkum zaměřen především na biologicky aktivní deriváty obsažené v léčivých rostlinách a jejich využití pro vývoj nových léčiv, zejména s potenciální protinádorovou aktivitou a ochrannými vlastnostmi na kardiovaskulární systém. V teoretické části tato disertační práce shrnuje biosyntézu fenolických sloučenin, jakožto hlavních zodpovědných látek přinášející pozitivní dopady na zdraví, metody pro stanovení antioxidační kapacity a ochranné účinky léčivých bylin na zdraví člověka. Experimentální část je věnována extrakčním metodám a stanovení fenolických látek v bylinách a možnost použití aplikace bylinných nálevů do kozí syrovátky za účelem prodloužení její trvanlivosti.
Stanovení organických sloučenin v dehtu po spalování a zplyňování biomasy
Hájek, Radek ; Mravcová, Ludmila (oponent) ; Vávrová, Milada (vedoucí práce)
Spalování a zplyňování biomasy patří mezi základní technologické postupy pro její energetické využití. Vedlejším produktem těchto procesů je vznik dehtu, který představuje složitou směs látek a působí negativně jak na životní prostředí, tak také v samotných zařízeních zabývajících se zpracováním biomasy. V rámci této diplomové práce byla provedena analýza vzorků dehtu získaných spalováním různých materiálů. Pro analýzu byly použity moderní instrumentální metody reprezentované plynovou chromatografii s plamenově ionizační detekcí (GC-FID) a s hmotnostně spektrometrickou detekcí (GC-TOF-MS). Ve vzorcích dehtu byly stanoveny koncentrace sledovaných analytů ze skupiny těkavých organických látek známých jako BTEX, polycyklických aromatických uhlovodíků (PAH) a vybraných fenolických sloučenin.
Problematika fenolů ve vodách
Tylichová, Petra ; Čáslavský, Josef (oponent) ; Doležalová Weissmannová, Helena (vedoucí práce)
Bakalářská práce pojednává o problematice fenolů ve vodách. Teoretická část shrnuje informace o vlastnostech fenolů, jejich použití, výskytu v životním prostředí a účincích na lidské zdraví. Jsou popsány metody pro stanovení těchto látek ve vodách. Poslední kapitola pojednává o možných způsobech odstranění fenolů z vodního prostředí, kde největší pozornost je zaměřena na metodu adsorpce. Část práce se také věnuje chlorovaným fenolům, které vznikají chlorací fenolových vod a mají za následek senzorické závady vody. Experimentální část je zaměřena na odstraňování fenolu z modelové vody pomocí adsorpce na práškové aktivní uhlí Norit SA SUPER.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 22 záznamů.   předchozí11 - 20další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.