Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vliv složení mastných kyselin v lipidech séra a/nebo tukové tkáni na metabolismus lipidů a sacharidů u obézních osob různých věkových kategorií
Metelcová, Tereza ; Kunešová, Marie (vedoucí práce) ; Müllerová, Dana (oponent) ; Štich, Vladimír (oponent)
Obezita je chronické onemocnění, které je podmíněno mnoha faktory. Nadměrné zmnožení tukové tkáně se podílí na rozvoji řady metabolických a kardiovaskulárních onemocnění. K léčbě obezity a prevenci kardiometabolických rizik patří úprava životního stylu, včetně zvýšeného příjmu omega 3 polynenasycených mastných kyselin (PUFA). Kromě vnějších vlivů se na ovlivnění sacharidového a lipidového metabolismu podílejí i genetické faktory. Ve studii A jsme sledovali 670 subjektů (336 dívek a 334 chlapců), u kterých jsme pomocí real-time PCR zjistili genotyp ve dvou jednonukleotidových polymorfismech (SNPs) v genu FADS1 (rs174546, rs174537) a následně stanovili spektrum mastných kyselin (FAs). Výsledky ukazují, že SNPs v genu FADS1 ovlivňují účinnost syntézy prostřednictvím změny aktivity delta 5 desaturázy. Abnormální zastoupení jednotlivých FAs může ovlivnit kardiometabolické zdraví jedince. Studie B zkoumala kohortu 215 jedinců (131 žen a 84 mužů), kteří se zapojili do obou kol projektu Childhood Obesity Prevalence And Treatment (COPAT). Sledovaní jedinci byli rozděleni do dvou skupin BMI ≤ 25 kg/mš a BMI ≥25 kg/mš. V tomto modelu byl soubor testován jako celek vzhledem k nesignifikantnímu vztahu pohlaví na tento parametr. Jako druhý parametr bylo použito procentuální zastoupení tukové tkáně. Druhý...
Variability of lipid classes and fatty acid composition during over ripening of oocytes from tench (\kur{Tinca tinca})
KRZYŚKÓW, Anna
In this project, the eggs of tench (Tinca tinca) were used for the evaluation of changes in fatty acid (FA) composition and lipid classes during in vitro ova ageing until the occurrence of over-ripening. Stripped ova of 6 females were collected separately and stored in sterile cell culture plates in an incubator at 20 °C for up to 24 hours post stripping (HPS). Stored ova were fertilized at 0, 2, 4, 6, 8, 10 and 24 HPS. Egg eyeing and hatching rates were assessed as indices of egg quality. Upon fertilization at each HPS, samples were taken separately frozen in liquid nitrogen and stored at -80°C till further analyses. Differences in the FA and lipid composition and embryo survival rates at the different fertilization times post-stripping were evaluated. The lipid fraction was extracted from the oocytes according to Hara and Radin (1978). The lipid content of the samples was determined gravimetrically from total extracted lipid. The FA were then analysed with a gas chromatograph equipped with a flame ionisation detector and PVT injector. The peaks were identified by comparing their retention times with those of authentic standards. Major lipid classes and the phospholipid classes were separated according to (Olsen and Henderson, 1989). Quantitative analysis of the separated lipid- and phospholipid classes was done by scanning the plates after derivatisation with a CAMAG TLC Scanner 3 (Camag, Switzerland). Identification of the lipid classes was performed by comparison with authentic standards applied on the same plate. In present study no significant changes were observed in lipid content and composition during storage of eggs until over-ripening. As well FA composition did not change over time indicating another reason of deterioration of oocyte quality than the proposed lipid oxidation. However individual fishes in this study showed much different fertilization rates that corresponded with their levels of cholesterol and triacylglycerols in minor degree.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.