Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 9 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Detailní charakterizace pyrolýzního oleje pomocí separačních technik a hmotnostní spektrometrie
Žvaková, Veronika ; Mravcová, Ludmila (oponent) ; Čáslavský, Josef (vedoucí práce)
Cílem této diplomové práce je detailně charakterizovat složení pyrolýzního oleje pomocí separačních technik a hmotnostní spektrometrie. Při procesu pyrolýzy dochází k dekompozici složitých organických látek obsažených v pyrolyzovaném materiálu za vysokých teplot bez přístupu kyslíku. Složky par a aerosolů vznikající při pyrolýze, jež jsou schopny při snížení teploty zkondenzovat, vytvoří viskózní kapalinu, tzv. pyrolýzní olej, který je komplexní směsí velkého množství látek. V rámci práce byly analyzovány vzorky z mikrovlnné pyrolýzy dřevní štěpky a kalu z ČOV Modřice v Brně, které poskytla společnost Bionic Laboratories. Vzorky byly separovány na frakce pomocí sloupcové chromatografie na aktivovaném silikagelu. Jednotlivé frakce byly následně analyzovány pomocí plynové chromatografie s hmotnostně spektrometrickou detekcí a také pomocí kompletní dvoudimenzionální plynové chromatografie s hmotnostně spektrometrickou detekcí s analyzátorem doby letu. Látky, jež byly v pyrolýzním oleji identifikovány, můžeme rozdělit do těchto základních skupin: alkany, alkeny, aromatické uhlovodíky, polycyklické aromatické uhlovodíky, alkoholy, aldehydy, estery, karboxylové kyseliny a heterocykly.
Stanovení vybraných obsahových látek ve vínech metodou kapalinové chromatografie
Hermanová, Veronika
Tato diplomová práce se zabývá analýzou vín pomocí vysokotlaké kapalinové chromatografie s cílem analyzovat obsah alkoholů, organických kyselin a sacharidů ve víně. Nejdůležitější skupiny a jejich zástupci jsou představeni v literární rešerši, stejně jako teoretický základ chromatografických metod, vybrané typy detektorů a používané stacionární a mobilní fáze. V experimentální části byly měřeny analytické parametry vín jak z nákupní sítě, tak i laboratorně připraven mošty a fermentací připravená vína pomocí metod kapalinové chromatografie s detekcí refraktometrického a UV detektoru. Z výsledků vyplývá vhodnost této kombinace detektorů pro zvolené analýzy vín.
Estery karotenoidů v potravinách a potravinových doplňcích
MICHALČÍKOVÁ, Anna
Karotenoidy jsou lipofilní barviva; jejich produkce je velmi důležitá pro fotosyntetické procesy i pro ochranu pletiv v listech a jako atraktanty v plodech. Pro své antioxidační účinky jsou také klíčové ve výživě lidí/zvířat. Karotenoidy lze nalézt v rostlinných i živočišných tkáních ve volné i esterifikované formě. Hlavním cílem této bakalářské práce bylo stanovení metody saponifikace karotenoidových extraktů z ovoce, doplňků stravy a následná analýza přítomnosti esterů karotenoidů pomocí HPLC. Zmýdelnění bylo testováno hydroxidem sodným a draselným. Obsah esterů karotenoidů byl zjištěn ve vzorcích potravin a ve vybraných doplňcích stravy s předpokládaným vysokým obsahem karotenoidů. Nálezy jsou diskutovány z hlediska příjmu karotenoidů v lidském trávicím traktu.
Cílená analýza větvených esterů mastných kyselin pomocí LC/MS
Březinová, Marie ; Kuda, Ondřej (vedoucí práce) ; Vrkoslav, Vladimír (oponent)
Lipidomika je jedna z oblastí metabolomiky, která se v poslední době, díky rozvoji analytických metod, těší velké pozornosti. Tato práce se věnuje optimalizaci extrakce lipidů z biologických vzorků, pre-separaci pomocí extrakce kapalina kapalina, extrakci na pevné fázi, následné separaci a identifikaci větvených esterů hydroxylovaných mastných kyselin (FAHFA - branched-chain Fatty Acid esters of Hydroxy Fatty Acids) pomocí ultra účinné kapalinové chromatografie spojené s hmotnostní spektrometrií. Tato třída lipidových molekul souvisí se sekrecí insulinu, schopností působit na metabolismus glukosy a poskytuje potenciál v léčbě diabetu druhého typu. Extrakce na pevné fázi byla testována na kolonkách reverzní fáze obsahujících sorbent modifikovaný styren divinylbenzenovým polymerem nebo polymerem s vázaným oktadecylem a silikagelových kolonkách pro normální fázi. Zvolená kolonka Strata SI-1 Silica byla použitapro separaci FAHFA z komplexních biologických vzorků. FAHFA analýza byla optimalizována na sestavě UPLC Ultimate 3000 RSLC vybavené chromatografickou kolonou Kinetex C18 1,7 µm, 2,1 x 150 mm v gradientovém programu. UPLC byla spojena s hmotnostním spektrometrem QTRAP 5500/SelexION pracujícím v nastavení hybridní trojitý kvadrupól/lineární iontová past a přidanou iontovou mobilitní celou....
Detailní charakterizace pyrolýzního oleje pomocí separačních technik a hmotnostní spektrometrie
Žvaková, Veronika ; Mravcová, Ludmila (oponent) ; Čáslavský, Josef (vedoucí práce)
Cílem této diplomové práce je detailně charakterizovat složení pyrolýzního oleje pomocí separačních technik a hmotnostní spektrometrie. Při procesu pyrolýzy dochází k dekompozici složitých organických látek obsažených v pyrolyzovaném materiálu za vysokých teplot bez přístupu kyslíku. Složky par a aerosolů vznikající při pyrolýze, jež jsou schopny při snížení teploty zkondenzovat, vytvoří viskózní kapalinu, tzv. pyrolýzní olej, který je komplexní směsí velkého množství látek. V rámci práce byly analyzovány vzorky z mikrovlnné pyrolýzy dřevní štěpky a kalu z ČOV Modřice v Brně, které poskytla společnost Bionic Laboratories. Vzorky byly separovány na frakce pomocí sloupcové chromatografie na aktivovaném silikagelu. Jednotlivé frakce byly následně analyzovány pomocí plynové chromatografie s hmotnostně spektrometrickou detekcí a také pomocí kompletní dvoudimenzionální plynové chromatografie s hmotnostně spektrometrickou detekcí s analyzátorem doby letu. Látky, jež byly v pyrolýzním oleji identifikovány, můžeme rozdělit do těchto základních skupin: alkany, alkeny, aromatické uhlovodíky, polycyklické aromatické uhlovodíky, alkoholy, aldehydy, estery, karboxylové kyseliny a heterocykly.
Sekundarní aromatické látky ve Svatomartinských vínech
Mamráková, Lucie
Tato bakalářská práce se zabývá vybranými látkami z chemické stavby vína. Větší pozornost je věnovaná menší skupině látek, které má pozitivní vliv na aroma vína. Popisuje jejich vznik i koncentrace ve víně. Nejdůležitějšími z těchto látek jsou estery. Úvodní část pojednává o Svatomartinských vínech, jejich odrůdách i technologii vhodné pro výrobu těchto vín. V práci najdeme i zmínku o kvasinkách, jejichž vlastnosti mají vliv na výsledné aroma vína. V neposlední řadě v této práci najdeme i metody určování aromatických látek, z nichž nejznámějšími metodami jsou chromatografie spolu s hmotnostní spektrometrií.
Aromatický profil mladých vín
Tomanová, Barbara
Aromatické látky patří mezi nejcennější látky dávající vínu charakteristický výraz a jsou důležité při senzorickém hodnocení vína. Vybrali jsme dva vzorky bílých vín -- Veltlínské zelené a Sauvignon, u kterých jsme stanovili aromatické látky. Vína byla uzavřena dvěma různými uzávěry (šroubový uzávěr a klasický korek) a po dobu jednoho roku byla skladována ve dvou podmínkách odlišných především teplotou -- v chladu ve sklepě a při pokojové teplotě. Po roce skladování jsme opět stanovili aromatické látky. Nejvýznamnější byl pokles esterů vyšších alkoholů s kyselinou octovou (zejména isoamylacetátu a hexylacetátu). Tyto estery jsou typické pro mladá vína, kterým dávají především ovocnost. Pokles těchto látek byl průkazný při obou podmínkách skladování, ale mnohem výraznější byl během skladování při pokojové teplotě. Vliv uzávěru prokázán nebyl. Teplota je velmi významný faktor, který má vliv na aromatické látky během skladování.
Estery organických kyselin ve víně
Procházka, Vladimír
Hlavním cílem této bakalářské práce je za pomocí odborné literatury zmapovat nejen problematiku esterů organických kyselin ve víně, ale také jejich prekurzory a v neposlední řadě jejich stanovení.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.