Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.11 vteřin. 
Možnosti využití extraktů z technického konopí ve vlasové kosmetice
Benková, Sarah ; Holub, Jiří (oponent) ; Márová, Ivana (vedoucí práce)
Technické konopí jako všestranně využitelná rostlina našla uplatnění v mnoha odvětvích průmyslu. V kosmetice je využíváno zejména pro bioaktivní látky i bílkoviny. Předmětem této bakalářské práce byla příprava a charakterizace frakce s obsahem hydrolyzovaných konopných proteinů a její využití v oblasti vlasové kosmetiky. V teoretické části je zpracována charakteristika rostliny i její chemické složení. Pozornost je věnována zejména konopným proteinům, možnostem jejich hydrolýzy a následné využití hydrolyzátů ve vlasové kosmetice. V rámci experimentální části byla optimalizována příprava hydrolyzátů konopných proteinů z konopných výlisků odrůdy Santhica 70 za pomoci průmyslových enzymů TS-E 1930 a TS-E 1993 a následné stanovení obsahu a profilu proteinů u připravených hydrolyzátů. Dále byl stanoven i obsah sacharidů, chlorofylů, fenolických látek a flavonoidů u analyzovaných hydrolyzátů. Z vybraného hydrolyzátu byl připraven vlasový kondicionér, u kterého proběhlo testování deseti respondenty. Díky připravenému kondicionéru bylo prokázáno, že vlasová kosmetika s přídavkem hydrolyzovaných konopných proteinů zvyšuje lesk a poddajnost vlasů a také napomáhá zacelení roztřepených konečků.
Enzymová hydrolýza bramborových proteinů a možnosti frakcionace získaných peptidových fragmentů
MIKOVÁ, Klára
Diplomová práce se zabývá enzymovou hydrolýzou proteinových koncentrátů a frakcionací získaných peptidových fragmentů. Využity byly proteinové koncentráty z odrůdy brambor Ornella a koncentrát získaný od švédské firmy Lyckeby Starch AB. Enzymová hydrolýza probíhala po dobu 24 hodin, za využití proteolytických enzymů alkalasy a trypsinu. U získaných hydrolyzátů se prokázal pozitivní vliv hydrolýzy na jejich rozpustnost a antioxidační aktivitu proteinu. Frakcionace peptidových hydrolyzátů byla provedena na systému FPLC. Zachycené frakce obsahovaly peptidové fragmenty kolem 1,35 kDa nebo nižší molekulové hmotnosti. Antioxidační aktivita zachycených subrakcí se stanovovala metodou DPPH. Nejvyšší hodnoty (2,2 a 2,6 TEAC g/kg) dosahovaly subfrakce získané po separaci hydrolyzátu z odrůdy Ornella štěpené enzymem alkalasa.
Vliv enzymové hydrolysy na rozpustnost a antioxidační vlastnosti izolátů bramborových proteinů získaných tepelnou koagulací
MIKOVÁ, Klára
Bakalářská práce se zabývá vlivem enzymové hydrolýzy na změnu rozpustnosti bílkovinných izolátů a změnu jejich antioxidační aktivity. V práci byla použita průmyslová hlízová voda z odrůd Sibu a Ornella. Izoláty získané pomocí tepelné koagulace jsou obecně špatně rozpustné, a proto je jejich využití limitováno (jen krmné účely). Práce popisuje, pozitivní vliv enzymové hydrolýzy na rozpustnost a antioxidační aktivitu proteinu. Například antioxidační aktivita štěpů dosahovala 99 mg L - askorbové kyseliny na gram štěpů. Nejvyšší podíl rozpustného izolátu bylo zjištěno u štěpení enzymem alkalasa.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.