Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Rozlišení zvířecí srsti pomocí hmotnostní spektrometrie
Humpoláková, Karin ; Kučková, Štěpánka (vedoucí práce) ; Kolář, Karel (oponent)
Cílem mé bakalářské práce bylo zjistit, zda je možné pomocí proteinové analýzy zvířecí srsti rozlišit živočišný rod ze třídy savců. Tato informace by mohla napomoci například ve forenzním dokazování v případech pašování exotických druhů zvířat, nebo by mohla být dále využita k řešení kriminalistických případů. Srst je specifickým znakem savců tvořící povrch jejich těla. Je tvořena hlavně keratinem, který je zařazen mezi vláknité proteiny. Tato práce se zabývá proteomickou analýzou zvířecí srsti pomocí hmotnostní spektrometrie pracující na principu MALDI-TOF (Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionization - Time of Flight). Zkoumaná srst byla odebrána deseti naším místním domácím i divokým zvířatům - daňkovi skrvnitému, jelenovi sika, kočce domácí, koze domácí, koni domácímu, králíkovi domácímu, osmákovi degu, psovi domácímu, srnce obecné a teleti plemena skotu belgického modrého. K analýze vzorků, které jsou bohaté na proteiny, bylo použito specifické štěpení enzymem trypsinem. Proteiny byly rozštěpeny na peptidy, ze kterých byla získána hmotnostní spektra hmotnostní spektrometrií MALDI-TOF. Tato spektra byla následně vyhodnocena metodou hlavních komponent (PCA, Principal Component Analysis). Dále byly prostřednictvím veřejně dostupné proteinové databáze UniProt vyhledány dostupné aminokyselinové...
Zjišťování druhového původu masa hmotnostní spektrometrií
Horníková, Marcela ; Kučková, Štěpánka (vedoucí práce) ; Chroustová, Kateřina (oponent)
Tato bakalářská práce se zabývá zjišťováním druhového původu masa pomocí hmotnostní spektrometrie MALDI-TOF (Matrix-Assisted Laser Desorption/IonizationTime-of-Flight) s následným vyhodnocením analýzou hlavních komponent (PCA, Principal Component Analysis). V dnešní době je tato metoda využívána spíše pro mikrobiologické účely nežli pro ověřování autenticity potravin. A i když je to technika velice rychlá, a tím by byla vhodná i pro analýzu podezřelých potravin, její pořizovací náklady jsou vysoké a dosud se v tomto oboru příliš neuplatňuje. Pro tuto práci bylo připraveno jedenáct druhů masa v syrové a následně usušené podobě (daňčí, hovězí, kachní, kozí, králičí, kuřecí, nutrie, rybí, srnčí, vepřové a zaječí maso). Všechny druhy masa pocházely ze zvířat z domácího chovu či z ulovené divoké zvěře. Proteiny, které byly obsaženy v uvedených vzorcích, byly nejprve štěpeny enzymaticky pomocí trypsinu. Všechna spektra získaná z měření hmotnostní spektrometrií byla extrahována do počítačového programu R, ve kterém probíhalo vyhodnocování. V tomto programu byly vygenerovány jednotlivé grafy (např. trojrozměrný graf, kumulativní graf a graf variability). Na základě těchto výsledků mohlo být rozhodnuto, zda je či není možné rozlišení jednotlivých mas. Všechny vzorky byly hodnoceny nejdříve mezi sebou a...

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.