Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Potenciál chemických pokusů rozvíjet přírodovědnou gramotnost žáků SOŠ: Analýza vybraných zdrojů
Horníková, Marcela ; Rusek, Martin (vedoucí práce) ; Vojíř, Karel (oponent)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou chemických pokusů a jejich potenciálem rozvíjet přírodovědnou gramotnost u žáků na středních odborných školách. V současné době je kladen vyšší důraz na rozvoj vědeckého a kritického myšlení na vyšších kognitivních úrovních a přírodovědné gramotnosti. Těchto schopností a dovedností je možné dosáhnout prostřednictvím výuky založené na experimentální činnosti. Z tohoto důvodu bylo hlavním cílem zmapování jednotlivých pokusů a jejich zhodnocení z hlediska kvality a plnění daných požadavků. Analýza a hodnocení probíhaly u pokusů z oblasti organické chemie, které se vyskytovaly v často užívaných zdrojích na středních odborných školách. Těmito zdroji byly učebnice Chemie pro střední školy, Chemie pro studijní obory SOŠ a SOU nechemického zaměření, internetové stránky Studium chemie a video databáze chemických pokusů. U jednotlivých pokusů bylo hodnoceno, zda splňují daná kritéria, kterými byly transparentnost, propojení s praktickým životem, řešení problémů, materiální jednoduchost, technická, časová a ekonomická nenáročnost. Dále byly pokusy hodnoceny z hlediska využitelnosti ve výuce a možnosti zařazení do různých úrovní badatelství. Posledním a hlavním hodnotícím prvkem byla úroveň kognitivních procesů a znalostí, která byla hodnocena dle revidované Bloomovy...
Zjišťování druhového původu masa hmotnostní spektrometrií
Horníková, Marcela ; Kučková, Štěpánka (vedoucí práce) ; Chroustová, Kateřina (oponent)
Tato bakalářská práce se zabývá zjišťováním druhového původu masa pomocí hmotnostní spektrometrie MALDI-TOF (Matrix-Assisted Laser Desorption/IonizationTime-of-Flight) s následným vyhodnocením analýzou hlavních komponent (PCA, Principal Component Analysis). V dnešní době je tato metoda využívána spíše pro mikrobiologické účely nežli pro ověřování autenticity potravin. A i když je to technika velice rychlá, a tím by byla vhodná i pro analýzu podezřelých potravin, její pořizovací náklady jsou vysoké a dosud se v tomto oboru příliš neuplatňuje. Pro tuto práci bylo připraveno jedenáct druhů masa v syrové a následně usušené podobě (daňčí, hovězí, kachní, kozí, králičí, kuřecí, nutrie, rybí, srnčí, vepřové a zaječí maso). Všechny druhy masa pocházely ze zvířat z domácího chovu či z ulovené divoké zvěře. Proteiny, které byly obsaženy v uvedených vzorcích, byly nejprve štěpeny enzymaticky pomocí trypsinu. Všechna spektra získaná z měření hmotnostní spektrometrií byla extrahována do počítačového programu R, ve kterém probíhalo vyhodnocování. V tomto programu byly vygenerovány jednotlivé grafy (např. trojrozměrný graf, kumulativní graf a graf variability). Na základě těchto výsledků mohlo být rozhodnuto, zda je či není možné rozlišení jednotlivých mas. Všechny vzorky byly hodnoceny nejdříve mezi sebou a...

Viz též: podobná jména autorů
2 Horníková, Markéta
1 Horníková, Martina
3 Horníková, Michaela
3 Horníková, Monika
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.