Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 9 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Processing of selected species of edible insects for food purposes
Masár, Martin ; Lacina,, Lubor (oponent) ; Svěrák, Tomáš (vedoucí práce)
This diploma thesis is focused on nutritional evaluation of selected insect powders from house crickets, yellow mealworms and lesser mealworms and of one insect-based food product, which was also developed as one of the aims of this work. In addition to basic nutritional analyzes, also ICP-OES for mineral composition and GC-FID for fatty acid composition were used. Also, the crude protein content, using CHNSO analyzer and content of EAA was determined. Using PCA analysis, samples of individual insect powders were successfully distinguished, which confirmed the diversity of individual insect species, and thanks to the projection into the plane of the principal components, it is possible to see in terms of which nutritional parameters they differ the most. Sensory analysis of the newly developed insect-based product with addition of lesser mealworm powder was also performed in comparison to competing products. The work also includes an extensive consumer survey on a sample of 2,019 participants, concerning the perception of entomophagy in the Czech Republic and Slovakia, which was conducted online.
Hmyz - (staro)nová potravina: ekonomické souvislosti a marketingová strategie
Poul, Marek
POUL, Marek. Hmyz – (staro)nová potravina: návrh marketingové strategie. Bakalářská práce. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2020. Tato bakalářská práce se zabývá entomofagií, tedy využíváním hmyzu jako potraviny. V práci je provedena rešerše literatury k danému tématu a náhodným výběrem jsou selektovány české i zahraniční firmy, které jsou analyzovány pomocí metody 4P. Práce zahrnuje také porovnání potravin obsahujících hmyzí složku s jejich substituty, které hmyz neobsahují. Hlavním cílem je navrhnutí marketingové strategie pro českou firmu WormUP, jež se výrobě hmyzích potravin věnuje. Pro tyto účely byla využita SWOT analýza, z níž byly následně vytvořeny čtyři marketingové strategie.
Vliv krmiv na výnos jatečního materiálu hmyzu (Tenebrio molitor)
MUCHKA, Lukáš
Bakalářská práce se skládá z teoretické a praktické části. Teoretická část této práce se zabývá konzumací jedlého hmyzu jak ve světě, tak i v České republice. Dále jsou zde popsány výhody a nevýhody konzumace jedlého hmyzu a jeho nutriční hodnoty. Součástí je i charakteristika potemníka moučného (Tenebrio molitor). Důležitou částí bakalářské práce je i praktická část, jejíž cílem bylo zjišťovat vliv různých druhů bílkovinných krmiv v chovu moučných červů potemníka moučného. Zde se porovnávaly jejich vlivy na hmotnostní výnos jatečního materiálu hmyzu. Vlastní pokus byl proveden s využitím čtyř druhů bílkovinných krmiv: rostlinnou bílkovinou (sója), živočišnou bílkovinou (dehydrovaná vejce), komplexním krmivem (krmivo pro akvarijní ryby) a mixem výše uvedených krmiv. Chov probíhal v měsících říjen až prosinec 2019. Byly chovány dvě pokusné generace dospělého hmyzu pro produkci vajíček. Následnou separací vajíček byly vytvořeny oddělené generace hmyzu, které byly krmeny po dobu padesáti dvou dnů. Z pokusu bylo zjištěno, že nejlepších výsledků v chovu moučných červů dosahuje hmyz, který je krmen mixem krmiva, v němž bylo sklizeno jeho největší množství. Úspěšný chov jedlého hmyzu ale vyžaduje souhru několika podmínek. Volba krmiva je jedno s důležitých kritérií, kterému je třeba se věnovat. Tato práce je základní studií, na kterou lze navázat podrobnějšími pokusy.
Optimalizace chovu potemníků vzhledem k možnému využití ve výživě člověka
MAJEROVÁ, Tereza
Tato práce vznikla za účelem výběru vhodného substrátu pro výživu larev potemníka brazilského (Zophobas morio) určených pro lidskou spotřebu a také zjištění obsahují-li kromě jiných látek také lepek. Tento druh je pro entomofagii velmi vhodný pro jednoduchost svého chovu a nutriční složení bohaté zejména na tuky a proteiny, podobně jako jeho příbuzný potemník moučný (Tenebrio molitor). Téma entomofagie je v současné době aktuální vzhledem k rychlosti růstu lidské populace, jejíž potřeby stále více zatěžují životní prostředí. Produkce hmyzu je přitom levnější a efektivnější než produkce klasického masa (hovězího, vepřového, drůbežího) a spotřebuje také menší množství vody. Pro účely experimentu bylo ve stejných podmínkách chováno 540 larev rozdělených do skupin po 15 jedincích o celkové počáteční hmotnosti 1g. Bylo provedeno 9 opakování pro každý ze čtyř zvolených substrátů. Pokus trval 3,5 měsíce a během této doby bylo provedeno 8 měření (vážení). Larvy živící se substráty s lepkem rostly v první polovině vývoje rychleji, ale mezi výslednou hmotností larev na jednotlivých substrátech nebyl na konci statistický rozdíl, průměrná hmotnost jedné larvy se pohybovala mezi 0,7248 g do 0,8048 g. Laboratorní analýzou se nepodařilo zjistit přítomnost lepku, obsah bílkovin se pohyboval mezi 25 - 34%, obsah tuku mezi 49 - 61%, tyto hodnoty jsou v závěru porovnány s výsledky dalších autorů.
Hmyz jako potrava člověka
Augustinová, Šárka ; Frouz, Jan (vedoucí práce) ; Pivnička, Karel (oponent)
Bakalářská práce: Hmyz jako potrava člověka Augustinová Šárka Tradiční využití hmyzu jako potraviny, rozšířené v tropických a subtropických zemích, poskytuje významné nutriční, ekonomické a ekologické přínosy nejen pro venkovské komunity. Západní zaujatost proti této potravině vedla k postupnému snižování využívání hmyzu bez náhrady ztracených zdrojů výživy a dalších výhod. Nynější snaha západního světa o zabránění hladovění populace a odstranění důsledků lidského působení na životní prostředí je často marná a neefektivní. Jako jedním z možných přístupů k těmto globálním problémům by mohlo být znovuzavedení hmyzu k výživě obyvatel a dalším účelům. Ten se nabízí jako možný obnovitelný zdroj bílkovin, přičemž jeho nutriční hodnota, až 3186kJ/ 100g sušiny, často převyšuje hodnotu námi pěstovaných živočišných druhů. Obsah bílkovin v různých druzích hmyzu se pohybuje v rozsahu od 30% u červotočů až po 81% u vos rodu Polybia. Navíc kvalita těchto bílkovin je opravdu vysoká a hodnoty v nich obsažených aminokyselin překonávají doporučené vzory od FAO. Mnoho druhů obsahuje důležité minerály jako je vápník, síra, železo, fosfor, hořčík a zinek a jsou také bohaté na B vitaminy, niacin, riboflavin a thiamin, jež jsou v tropických oblastech nedostatečně zastoupeny. Implementace hmyzu jako potravy skýtá další výhody,...
Processing of selected species of edible insects for food purposes
Masár, Martin ; Lacina,, Lubor (oponent) ; Svěrák, Tomáš (vedoucí práce)
This diploma thesis is focused on nutritional evaluation of selected insect powders from house crickets, yellow mealworms and lesser mealworms and of one insect-based food product, which was also developed as one of the aims of this work. In addition to basic nutritional analyzes, also ICP-OES for mineral composition and GC-FID for fatty acid composition were used. Also, the crude protein content, using CHNSO analyzer and content of EAA was determined. Using PCA analysis, samples of individual insect powders were successfully distinguished, which confirmed the diversity of individual insect species, and thanks to the projection into the plane of the principal components, it is possible to see in terms of which nutritional parameters they differ the most. Sensory analysis of the newly developed insect-based product with addition of lesser mealworm powder was also performed in comparison to competing products. The work also includes an extensive consumer survey on a sample of 2,019 participants, concerning the perception of entomophagy in the Czech Republic and Slovakia, which was conducted online.
Role ploštic v životě člověka
CHALOUPKOVÁ, Věra
Tato bakalářská práce se zabývá rolí ploštic v životě člověka. Cílem této bakalářské práce je vytvořit stručnou rešerši, která se zaměřuje na ploštice jako parazity člověka a hospodářských zvířat, škůdce plodin pěstovaných člověkem, jejich funkci v biologické kontrole, jejich využití v laboratorních výzkumech a v potravě, a dále jejich výskyt v literatuře, televizních pořadech, hudbě a jako inspirace pro výtvarná díla a různé výrobky.
Jedlý hmyz a jeho postavení ve výživě
ŽALKOVSKÁ, Aneta
Cílem bakalářské práce na téma "Jedlý hmyz a jeho postavení ve výţivě" je zmapovat konzumaci jedlého hmyzu u respondentů v anketním průzkumu, kteří jedlý hmyz jiţ v minulosti ochutnali či jej pravidelně konzumují. Byly stanoveny dvě výzkumné otázky: Jaké jsou nejčastější druhy jedlého hmyzu konzumované v České republice a jaké nutriční přínosy z hlediska subjektivního vnímání konzumentů hmyz představuje. Teoretická část bakalářské práce je zaměřena na seznámení se s pojmem "entomofágie" a na její postavení ve výţivě v jiných částech světa i u nás. Dále je zde vypsané nutriční sloţení u vybraných druhů hmyzu a zajímavosti spjaté se způsobem jeho úpravy, vyuţitím a konzumací ve vybraných zemích. Praktická část byla zrealizována na základě výsledku v anketovém průzkumu a vyhodnocení odpovědí respondentů, kteří se zúčastnili cateringové akce zvané "Velký hmyzí večer" v místní brněnské restauraci "Klub cestovatelů". Na základě vyhodnocení ankety bylo zjištěno, ţe entomofágie je v dnešní době brána pouze, jako trend moderní gastronomie. Není vyhledávaná ve větší míře, ale podle názorů lidí v průzkumu vyplývá, ţe zájem o konzumaci jedlého hmyzu bude v budoucí době postupně narůstat. Respondenti uvedli, ţe po překonání psychické bariéry je chuť jedlého hmyzu pozitivně překvapila, nicméně nedokázali s určitostí říct, zda jej na základě toho začnou více vyhledávat či zařazovat mezi své stravovací návyky.
Hmyz jako potrava člověka
Augustinová, Šárka ; Pivnička, Karel (oponent) ; Frouz, Jan (vedoucí práce)
Bakalářská práce: Hmyz jako potrava člověka Augustinová Šárka Tradiční využití hmyzu jako potraviny, rozšířené v tropických a subtropických zemích, poskytuje významné nutriční, ekonomické a ekologické přínosy nejen pro venkovské komunity. Západní zaujatost proti této potravině vedla k postupnému snižování využívání hmyzu bez náhrady ztracených zdrojů výživy a dalších výhod. Nynější snaha západního světa o zabránění hladovění populace a odstranění důsledků lidského působení na životní prostředí je často marná a neefektivní. Jako jedním z možných přístupů k těmto globálním problémům by mohlo být znovuzavedení hmyzu k výživě obyvatel a dalším účelům. Ten se nabízí jako možný obnovitelný zdroj bílkovin, přičemž jeho nutriční hodnota, až 3186kJ/ 100g sušiny, často převyšuje hodnotu námi pěstovaných živočišných druhů. Obsah bílkovin v různých druzích hmyzu se pohybuje v rozsahu od 30% u červotočů až po 81% u vos rodu Polybia. Navíc kvalita těchto bílkovin je opravdu vysoká a hodnoty v nich obsažených aminokyselin překonávají doporučené vzory od FAO. Mnoho druhů obsahuje důležité minerály jako je vápník, síra, železo, fosfor, hořčík a zinek a jsou také bohaté na B vitaminy, niacin, riboflavin a thiamin, jež jsou v tropických oblastech nedostatečně zastoupeny. Implementace hmyzu jako potravy skýtá další výhody,...

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.