Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 12 záznamů.  1 - 10další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.02 vteřin. 
Reprodukční a užitkové vlastnosti dojnic
Leznová, Sára
Cílem bakalářské práce bylo zhodnocení reprodukčních a užitkových vlastností dojnic. Práce se zabývá porovnáním parametrů užitkovosti a reprodukčními vlastnostmi dojeného skotu. V první části jsou shrnuty základní reprodukční ukazatelé. V další části práce se pojednává o mléku a jeho obsahu složek a jeho kvalitu, na což navazuje kapitola mléčné užitkovosti. Produkce a spotřeba mléka je v práci zhodnocena jak v rámci České republi-ky, tak i celosvětově. V praktické části byly vyhodnoceny tyto reprodukční ukazatele: Inseminační interval, servis perioda, inseminační index a mezidobí. Úroveň vybraných reprodukčních a užitkových ukazatelů byla analyzována za jednotlivé́ skupiny dojnic dle ročního období v jednom roce.
Složení krmné dávky a vliv na produkci a reprodukci dojnic
MALECHA, Matyáš
Práce se zabývá problematikou správné výživy dojnic a vlivu na produkci a reprodukci. Součástí je seznámení s chovem skotu, mléčnou užitkovostí, trávením a hlavními reprodukčními ukazateli. Vysoká užitkovost dojnic a úspěšná reprodukce se úspěšně odrážejí v ekonomice podniku. Bude sledována dynamika krmné dávky při postupném zařazování objemných krmiv do jednotlivých fází výživy a také reprodukční ukazatele na vybrané farmě.
Charakter komoditní vertikály mléko - mléčné produkty
Bínová, Alice
Bakalářská práce se věnuje charakteristice komoditní vertikály mléka a mléčných výrobků v rámci agrobyznysu v České republice. V práci je vysvětlena komoditní vertikála obecně se zaměřením na komoditu s mlékem. Analyzuje a hodnotí stavy dojného skotu, produkci syrového mléka, nákup syrového mléka mlékárnami, spotřebu polotučného mléka a másla a jejich cenové hladiny v jednotlivých agrárních trzích od roku 2010–2020. Je zde uvedena charakteristika a popis výroby vybraných mléčných výrobků a zároveň popisuje mlékárenský sektor v České republice. Na základě zjištěných výsledků je v práci vyhodnocena soběstačnost v mlékárenském průmyslu, kdy je možnost navýšit vývoz mléka a mléčných výrobků do zahraničí. Cenové hladiny této komodity jsou určovány podle celosvětových cen, u kterých je naše syrové mléko pod průměrem ceny Evropské unie.
Variabilita složení kravského mléka z ekologické farmy v závislosti na ročním období
Skřivánek, Miroslav
Diplomová práce se zabývá variabilitou složení kravského mléka z ekologické farmy v závislosti na ročním období. Rozebírá problematiku variability složení kravského mléka se zaměřením na vlivy sezónnosti a výživy a rozdíly ve složení mléka pocházejícího z konvenčního a ekologického zemědělství. Po provedení odběrů vzorků mléka v ekologickém chovu zvířat a jejich analýzách byly výsledky statisticky vyhodnoceny a vyhodnocená data srovnána s daty analýz mléka konvenčního chovu. V diskuzi byly vyhodnocené analýzy porovnávány s jinými autorskými pracemi.
Fázová výživa dojeného skotu
SEZIMOVÁ, Kateřina
Bakalářská práce se zabývá fázovou výživou dojeného skotu, jejím vlivem na zdraví a reprodukční schopnosti dojnic. V literární části jsou nejen popsány potřeby živin v jednotlivých fázích výživy dojnic, ale také rozdělení krmiv, technologie krmení, složení krmné dávky, aditivní látky a důležité činitele ovlivňující užitkovost a reprodukci dojnic. Dále se v doporučení pro praxi zaměřuje na tranzitní období a potřebu minerálních látek k udržení vitality před otelením a také po otelení. Zároveň bylo uvedeno, jak je welfare, přesněji stres z přesouvání skupin v tranzitním období schopen snížit příjem krmiva. Pakliže klesne příjem krmiva a dochází ke stresu z přesunu dojnic, dochází k častým reprodukčním a metabolickým onemocněním, jakož jsou mastitidy, metritidy, dislokace slezu a další.
Fázová výživa dojnic v daném zemědělském podniku
VACEK, Tomáš
V práci byla analyzována fázová výživa dojného skotu v zemědělském podniku. Práce se dále zaměřovala na kvalitu objemných krmiv kukuřičné siláže, jetelotravní siláže a silážního bobu. Zhodnotila se technika krmení, složení krmných dávek a užitkové parametry. V práci bylo zohledněno welfare zvířat chovaných ve vybraném podniku. K provedené analýze byl použit krmivářský program. Ukazatele nutriční hodnoty i hodnoty fermentačních charakteristik, včetně mikrobiologické zkoušky u sledovaných silážovaných krmiv (kukuřičné siláže, jetelotravní siláže, siláže bobu) odpovídají velmi dobrému standardu. U kukuřičné siláže a jetelotravní siláže byly hodnoty NDV, ADV a NEL vyhodnoceny mírně pod průměrem hodnot celorepublikových. Při hodnocení úrovně výživy na základě optimalizace krmných dávek můžeme konstatovat, že rozdíly ve sledovaných ukazatelích výživné hodnoty jsou v tolerančních limitech doporučených hodnot. Úroveň výživy odpovídá dosahované užitkovosti. Obsah tuku a škrobu v krmné dávce jsou v souladu s doporučenými hodnotami v literatuře.
Variabilita složení kravského mléka z ekologické farmy v závislosti na ročním období
Skřivánek, Miroslav
Diplomová práce se zabývá variabilitou složení kravského mléka z ekologické farmy v závislosti na ročním období. Rozebírá problematiku variability složení kravského mléka se zaměřením na vlivy sezónnosti a výživy a rozdíly ve složení mléka pocházejícího z konvenčního a ekologického zemědělství. Po provedení odběrů vzorků mléka v ekologickém chovu zvířat a jejich analýzách byly výsledky statisticky vyhodnoceny a vyhodnocená data srovnána s daty analýz mléka konvenčního chovu. V diskuzi byly vyhodnocené analýzy porovnávány s jinými autorskými pracemi.
Vliv kvality a zpracování siláží a senáží na mléčnou užitkovost dojnic
VANĚK, Michal
Diplomová práce na téma Vliv kvality a zpracování siláží a senáží na mléčnou užitkovost dojnic pojednává v teoretické části převážně o složení krmné dávky a mléčné užitkovosti. Při řešení této problematiky je důležité dbát na pohodu zvířat. Nedílnou součástí mléčné užitkovosti je dodržení technologických postupů sklizně a konzervace sklízených plodin. Kvalita siláže a složení krmné dávky ovlivňují správnou funkci bachoru, který má následně vliv na kvalitu a složení mléka. Kvalita mléka a jeho složení ovlivňuje výkupní cenu mléka. Praktická část pojednává o metodice a zpracování získaných dat o mléčné užitkovosti, složení krmné dávky a rozboru siláží a jejich následné statistické zpracování. Dále bylo přihlédnuto k možnému vlivu ročního období. Statistické výsledky byly následně porovnány s řadou odborníků. Z výsledku nejlépe dopadl rok 2015, kdy došlo ke zvýšení průměrné měsíční dojivosti. V tomto roce byly zkrmovány i nejlepší siláže a senáže.
Sledování etologických projevů dojnic v závislosti na technologii ustájení za účelem vývoje čidel vyhodnocujících různé pohyby zvířat
KINDLOVÁ, Jana
Chov skotu patří k jednomu z nejdůležitějších odvětví živočišné výroby v České republice. Tato hospodářská zvířata se používají hlavně na produkci masa a mléka. Cílem této diplomové práce bylo shromáždit základní údaje o etologických projevech chovu dojnic ve vztahu k použité technologii dojení při využití čidel automatického snímání pohybu a formulovat závěry vyplývající z těchto zjištění. Ve třech zvolených zemědělských podnicích jsem sledovala etologické projevy vybraných dojnic se zaměřením na jejich pohybovou aktivitu, spojenou s odlišnými způsoby dojící technologie. Etologické sledování pomáhal upřesnit snímací systém pohybu, který byl v podnicích instalován. Bylo vybráno celkem 18 kusů dojnic holštýnského plemene, reprodukční stav byl různorodý. Jednalo se o krávy, které byly prakticky ve všech fázích březosti, některé i čerstvě po porodu. Pozorování probíhalo 24 hodin nepřetržitě, v různých teplotních podmínkách a odlišnou dojící technikou. Výsledky se porovnaly s literaturou a cílem bylo zjistit, při jakém systému dojení jsou zvířata nejvíce spokojena a je tak splněn tzv. welfare, pohoda zvířat v prostředí, kde žijí.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 12 záznamů.   1 - 10další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.