Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 5 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Významné aspekty udržitelné kávy a doporučení pro kavárny
Skýbová, Tereza
Skýbová, T. Významné aspekty udržitelné kávy a doporučení pro kavárny. Bakalářská práce. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2023. Cílem bakalářské práce je navrhnout doporučení pro kavárny, která povedou k rozšíření povědomí a prodejnosti udržitelné kávy. Literární rešerše představí kávu jako komoditu, udržitelnou produkci kávy a jednotlivé organizace, které udržitelný přístup ke kávě podporují. Zjištěné informace budou následně využity ve výsledkové části. V té bude nejprve zanalyzované kavárenské odvětví. Hlavní výzkum práce se skládá z polostrukturovaných rozhovorů, které jsou doplněny dotazníkovým šetřením. Na závěr budou navržena různá doporučení, které podpoří povědomí udržitelné kávy a její prodejnost. Tyto doporučení budou finančně podložená.
Analýza mezinárodního obchodu s kávou
PRAŽÁKOVÁ, Andrea
Cílem diplomové práce je analyzovat současnou situaci v mezinárodním obchodu s kávou. Bude navržen a proveden dotazníkový průzkum mezi místními dovozci a zpracovateli kávy - pražírnami. Následovat bude analýza dotazníků, testování zvolených hypotéz ve statistickém programu a vyvození závěrů. Teoretická část diplomové práce je zaměřena na celkový pohled obchodování s kávou. Práce se zaměřuje na obchodování s kávou jako komoditou a s výběrovou kávou a jejich následné možnosti zpracovávání. Jsou představeny organizace zabývající se kávovou problematikou, významné exportní a importní země. Součástí je i pohled na vývoj ceny kávy. Dále teoretická část přibližuje problematiku Fairtrade. Praktická část diplomové práce se věnuje importu kávy do České Republiky a exportu kávy z České Republiky. Práce se dále zaměřuje na použití aplikace TARIC pro simulaci dovozu a vývozu kávy. Na základě získaných informací je následně vytvořen dotazník, který bude distribuován mezi dovozce nepražené kávy do ČR - pražírny. Následující částí praktické práce je analyzování dotazníků, testování zvolených hypotéz ve statistickém programu pomocí Fisherova exaktního testu a vyvození závěrů.
Využití certifikace Fair trade a Direct trade v marketingové strategii českých pražíren kávy a kaváren
Bočková, Petra ; Kvítková, Zuzana (vedoucí práce) ; Daňková, Zdeňka (oponent)
Tato diplomová se věnuje stavu na trhu výběrové kávy v České republice, přičemž se zaměřuje na postavení největších pražíren kávy a kaváren na tomto trhu a jejich marketingové strategie. Součástí práce je analýza těchto marketingových strategií se zaměřením na přístup těchto subjektů k Fair trade a Direct trade obchodním praktikám. Teoretická i praktická část práce přináší poznatky z českého trhu výběrové kávy, vysvětluje také pozadí jeho současného rychlého rozvoje a význam alternativních obchodních praktik. Na základě výstupů z dotazníkového šetření je vyvozen přístup konzumentů kávy k hodnotám, které výběrová káva představuje, což jsou jednak samotné certifikace a jejich etický význam, ale také lokálnost pražení a tím pádem dostupnost čerstvého a kvalitního produktu.
Obchodování s kávou na komoditních trzích
Kašička, Jan ; Málek, Jiří (vedoucí práce) ; Fičura, Milan (oponent)
V diplomové práci podávám ucelený pohled na obchodování s kávou na komoditních trzích. K popisu chování cen a jejich volatility jsou užity modely ARCH a GARCH, pomocí kterých jsou analyzovány ceny kávy vybraných regionů v Etiopii, země, ze které kávovník pochází. Práce tak propojila charakteristiku soft komodity s aktuálními poznatky finanční ekonometrie. Popsány jsou také dopady změn směnných kurzů a ceny ropy na cenu kávy. Cenová volatilita je zkoumána s ohledem na deregulaci a reformy na tomto trhu za poslední tři dekády. Vývoj na trzích třetího světa vyvolal výraznou potřebu rozvoje a ztotožňování se se zajišťovacími instrumenty, které jsou úzce propojeny s globalizovaným trhem s kávou. Zpětně je tak možno tlumit šoky, které na drobné pěstitelé ve značné míře dopadají.
Komparace direct trade a fair trade
Rolenc, Robin ; Slaný, Martin (vedoucí práce) ; Chytil, Zdeněk (oponent)
Tato bakalářská práce se zabývá otázkou, zda nová tržní forma Direct trade nabízí díky absenci certifikační organizace a jiným podmínkám trhu výhody oproti již zaběhnutému systému Fair trade. Porovnávány jsou trhy kávy, která je nejvíce obchodovaným produktem v systému Fair trade. Výzkumnou metodou je zde komparace jednotlivých systémů. Ty jsou porovnány na základě předcházející analýzy vybraných prvků každého trhu. Podle výsledků, komparace lze usuzovat, že Direct trade skutečně může přinášet účastníkům výhody jak na straně koncových zákazníků tak producentů. V případě, koncových spotřebitelů se jedná především o vysokou kvalitu výsledného produktu. V případě producentů se jedná především o výhodu vyšších výkupních cen.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.