Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 68 záznamů.  předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vitamíny a doplňky stravy ve výživě pacientů s poruchami krvetvorby
Chmelařová, Elen ; Dusílková, Nina Borisovna (vedoucí práce) ; Faltusová, Kateřina (oponent)
Tato bakalářská práce se zabývá možnými prospěšnými účinky vitamínů, minerálů a doplňků stravy, které by mohly svým účinnými látkami positivně ovlivnit průběh léčby nádorových onemocnění krve. Za doplňky stravy jsou vedle vitamínů a minerálů považovány pro účely této práce různé potravinové doplňky, které je možné zakoupit v lékárnách, dále potraviny nebo koření, byliny a houby, které je možné zakoupit v běžných ochodech s potravinami. Hlavním cílem práce bylo zjistit, zda pacienti užívají některé z těchto vybraných suplementů v průběhu léčby. Druhotným cílem této práce bylo získat představu o informovanosti pacientů, o jejich výběru potravinových doplňků, které si oni sami zakoupí a jak hodnotí oni sami vliv těchto suplementů na svůj zdravotní stav. Teoretická část se zabývá stručnou charakteristikou nejčastějších hematoonkologických onemocnění pacientů, kteří navštěvují odborná pracoviště Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) v Praze. V teoretické rovině se tato práce dále zabývá celkem 57 různými suplementy (9 vitamíny, 6 minerály, 15 potravinovými doplňky a 27 různými potravinami, kořením, bylinami a houbami), které by mohly mít pozitivní účinky při léčbě těchto závažných onemocněních, jak je uváděno v odborné literatuře, ale i v literatuře populárně naučné. Ke každému z vybraných suplementů byly...
Informovanost žen s endometriózou o vlivu výživových faktorů na toto onemocnění
Vavroušková, Edita ; Starnovská, Tamara (vedoucí práce) ; Fiala, Luděk (oponent)
Endometrióza je chronické, bolestivé zánětlivé onemocnění související s estrogenem, které postihuje přibližně deset procent ženské populace v plodném věku. Etiologie a patogeneze onemocnění jsou stále do značné míry neznámé. 20-40 % žen, které trpí endometriózou mají současně problémy se sterilitou a 50 % žen trpí různými formami sexuální dysfunkce z nichž nejčastější je bolest. Předpokládá se, že symptomy endometriózy mohou být pozitivně ovlivněny dietními intervencemi. Cíle diplomové práce: 1. Zjistit informovanost žen ve fertilním věku s endometriózou o vlivu výživových faktorů na toto onemocnění. 2. Zjistit, zda byly ženy s endometriózou poučeny svým lékařem (gynekologem) o vlivu výživových faktorů na toto onemocnění. 3. Zjistit, zda ženy s endometriózou změnily své stravovací návyky. Součástí výzkumu bylo 212 žen s diagnostikovanou endometriózou, oslovených pomocí dotazníkového šetření v Nemocnici České Budějovice a elektronických dotazníků. Ženy s diagnostikovanou endometriózou, které byly součástí sledovaného vzorku, nebyly ani z poloviny informovány o vlivu výživových faktorů na toto onemocnění. Nebyla prokázána významná statistická závislost mezi informovaností o vlivu výživy na endometriózu a vzděláním respondenta. Celkový počet změn ve stravování se statisticky významně nelišil podle...
Zhodnocení výkonnosti vybraného podniku
Odehnal, Martin ; Malíř, Jan (oponent) ; Luňáček, Jiří (vedoucí práce)
Bakalářská práce je zaměřená na vyhodnocení výkonnosti podniku zabývajícího se zakázkovou výrobou doplňků stravy. Práce je rozdělena na teoretickou, výpočetní a hodnotící část. K hodnocení výkonnosti jsou využity vybrané ukazatele finanční analýzy, jejich soustavy, ekonomická přidaná hodnota, a nakonec strategická analýza SWOT. V poslední části jsou vývoje jednotlivých ukazatele pomocí grafů zhodnoceny, porovnány s oborovými průměry, doporučenými hodnotami a mezi sebou.
Nedostatkové minerální látky a vitamíny u starší populace a jejich suplementace
Nesnidalova, Andrea ; Vágnerová, Tereza (vedoucí práce) ; Bárta, Michal (oponent)
Senioři si mnohdy kupují nevhodné kombinace doplňků stravy na základě reklamy či doporučení vrstevníku ale často již v menší míře na doporučení odborníka. V zájmu seniora je mimo jiné důležité dbát na kvalitu a pestrost jídelníčku v rámci zachování dobrého zdraví. Bakalářská práce se dělí na teoretickou a praktickou část. V teoretické části jsou v první kapitole popsané jednotlivé vitamíny a minerální látky. Další kapitoly se zabývají nejen jejich nedostatkem a potřebou u starší populace ale i správným užíváním s ohledem na další farmakoterapii. Zvlášť je popsaná kapitola zabývající se důvody vedoucími k nedostatečnému příjmu potravy ve starším věku. Pro praktickou část byly stanoveny tři hlavní cíle. Výzkum probíhal dotazníkovým šetřením, na který odpovědělo celkem 67 respondentů ve věku 65-90 let. Prvním cílem bylo zjistit jaké stravovací návyky mají senioři v domácím prostředí a jakých vitamínů a minerálních látek mají nedostatek. Dílčím cílem této otázky bylo zjistit, zda je stávající suplementace vzhledem k výsledkům dotazníkového šetření u tohoto souboru opodstatněná. Druhý cíl navazuje na pestrost jídelníčků a zkoumá zásady správného stravování a pohybové aktivity dle doporučeních Zdravé 13, vytvořenými Společností pro výživu. Poslední cíl dává za úkol zmapovat místo, kde respondenti tyto...
Zhodnocení výkonnosti vybraného podniku
Odehnal, Martin ; Malíř, Jan (oponent) ; Luňáček, Jiří (vedoucí práce)
Bakalářská práce je zaměřená na vyhodnocení výkonnosti podniku zabývajícího se zakázkovou výrobou doplňků stravy. Práce je rozdělena na teoretickou, výpočetní a hodnotící část. K hodnocení výkonnosti jsou využity vybrané ukazatele finanční analýzy, jejich soustavy, ekonomická přidaná hodnota, a nakonec strategická analýza SWOT. V poslední části jsou vývoje jednotlivých ukazatele pomocí grafů zhodnoceny, porovnány s oborovými průměry, doporučenými hodnotami a mezi sebou.
Problematika vitaminu D ve vrcholovém sportu
Káchová, Nikola ; Dostal, Jiří (vedoucí práce) ; Kalendová, Barbora (oponent)
Vitamin D je vitamin rozpustný v tucích, který může být syntetizován v kůži po vystavení slunečnímu záření nebo získán prostřednictvím potravin či doplňků stravy. Cílem práce bylo zjistit vliv 14denní sluneční expozice v oblasti s vyšším stupněm UV záření (Dubaj, Spojené Arabské Emiráty) na koncentraci vitaminu D u vybrané skupiny sportovců vodního slalomu a dále zhodnotit změny v koncentraci po dalších 14 a po 30 dnech po návratu. Údaje pro výzkum byly získány pomocí čtyř odběrů krve a srovnání průměrné koncentrace vitaminu D mezi jednotlivými odběry. Studie se zúčastnilo 11 vrcholových sportovců ve věku 18-35 let, kteří neužívali doplňky stravy s vitaminem D. Výsledky ukázaly, že před intervencí měli sportovci průměrnou hladinu vitaminu D v nižších hodnotách (69,4 nmol/l), než je dolní referenční mez stanovená na 75 nmol/l. Vystavení slunečnímu záření po dobu 14 dnů vedlo k významnému zvýšení koncentrace vitaminu D, přičemž průměrný nárůst u sledované skupiny činil 10,8 nmol/l. Po návratu do České republiky se hladina vitaminu D po dobu 14 dnů mírně zvýšila v průměru o 0,7 nmol/l, ale tento nárůst nebyl statisticky signifikantní v porovnání s předchozím odběrem. Po 30 dnech od pobytu se hladina vitaminu D snížila v průměru o 1,3 nmol/l. Tento výsledek potvrzuje příznivé účinky pobytu na slunci na...
Výživa při onemocnění Acne vulgaris
LIAKH, Tetiana
Acne vulgaris je kožní onemocnění, které může být způsobeno různými faktory včetně vnitřních, jako jsou hormonální změny a genetická náchylnost, a vnějších, jako je stres, znečištění ovzduší a strava. Použití medikamentů bývá často preferovanou léčebnou metodou akné nicméně poslední dobou se klade důraz na využívání pozitivních vlivů stravy a zdravého životního stylu. Konkrétní složky stravy, jako jsou vitamín D, zinek a omega-3 mastné kyseliny mohou být prospěšné pro snižování zánětlivých reakcí a zlepšování stavu akné. Existují také náznaky toho, že konzumace potravin s nízkým glykemickým indexem může být přínosná. Nicméně stále není úplně jasné, jaký vliv má konzumace mléka a čokolády na akné. Cílem této bakalářské práce bylo zmapovat vliv výživy na akné a také zjistit, zda konzumace určitých potravin spojených s tvorbou akné má pozitivní či negativní vliv na pleť. Výzkum byl proveden kvantitativní metodou pomocí dotazníků se zaměřením na osoby s diagnostikovaným onemocnění Acne vulgaris ve věku 18-25 let. Z výsledků našeho výzkumu vyplynulo, že strava má určitý dopad na projevy akné. Téměř u 3/4 respondentů některé složky potravy vyvolávají do určité míry zhoršení pleti. Nejčastěji u respondentů dochází ke zhoršení aknózních lézi po konzumaci potravin s vysokým glykemickým indexem, čokolády a alkoholu. Avšak nebyla zjištěná velká souvislost mezi akné a příjmem mléka a mléčných výrobků. V našem výzkumu se rovněž ukázalo, že u více než 3/4 respondentů se stres podílí na zhoršení stavu akné, což může být spojeno se změnami stravovacích návyků v období stresu. Dále bylo také odhaleno, že více než 1/2 respondentů s akné neužívá doplňky stravy obsahující vitamin D, zinek a omega-3 mastné kyseliny. Kromě toho více než 1/3 respondentů má tendenci vyřazovat některé potraviny ze svého jídelníčku kvůli zlepšení stavu akné po jejich vyloučení. Je důležité si uvědomit, že každý organismus reaguje na stravu individuálně aže strava není jediným faktorem ovlivňujícím akné. Nicméně dodržování zásad zdravého stravování může pomoci snížit projevy akné a přispět k celkovému zdraví pokožky.
Doplňky stravy při silových sportech
KLEČKA, Jan
V této bakalářské práci s tématem Doplňky stravy při silových sportech jsem se zabýval tím, jestli vrcholoví sportovci dokážou přijmout dostatečné množství živin i bez doplňků stravy a jaké druhy doplňků stravy užívají siloví sportovci. Respondenty jsem si zvolil z tří odvětví silových sportů, těmi sporty jsou silový trojboj, strongman sport a vzpírání. Jedná se o přední sportovce v těchto odvětvích v České republice a jsou mi schopni nastínit téma užívání doplňků stravy. Teoretická část je zaměřena na výživu sportovců. V jednotlivých částech jsem se zabýval popsáním silových sportů, včetně historie silových sportů, dále jsem se zabýval makronutrienty, mikronutrienty a také problematikou doplňků stravy, kde jsem popsal historii doplňků stravy a dále jejich rozdělení. V teoretické části jsem čerpal z knih a odborných časopisů. Pro praktickou část práce jsem si stanovil tři cíle. Prvním cílem bylo zmapovat jaké druhy doplňků stravy používají siloví sportovci, druhým cílem bylo zmapovat jaké množství doplňků stravy používají siloví sportovci a třetím cílem bylo zjistit, jestli běžná a plnohodnotná strava zajišťuje potřebné množství energie a jednotlivých živin. Na mém výzkumu se podílelo deset sportovců, 9 mužů a 1 žena. Data jsem od nich získal pomocí polostrukturovaného rozhovoru a ze záznamu jejich jídelníčku. Z výsledků vyplývá, že respondenti užívají 10 druhů doplňků stravy a 6 z 10 respondentů je schopno přijmout dostatečné množství energie z běžné stravy. Z analýzy jídelníčku vyplývá, že respondenti preferují stravu s vyšším obsahem tuků a bílkovin na úkor sacharidů, kdy větší zastoupení tuků v jídelníčku snižuje objem stravy potřebný k naplnění energetické potřeby respondentů. Také lze zpozorovat, že respondenti příliš nekladou důraz na příjem vlákniny.
Alternativní výživa - využití a vědomosti u studentů PF JCU
DUNDOVÁ, Jana
Bakalářská práce pojednává o alternativní výživě a zkoumá znalosti a její využití u studentů pedagogické fakulty Jihočeské univerzity. Teoretická část se zabývá základními informacemi o alternativní výživě a rozebírá možné důvody vedoucí ke změně stravování. Dále podrobněji popisuje jednotlivé alternativní způsoby stravování. Nejznámějšími výživovými směry mezi studenty jsou vegetariánství a veganství, u nichž jsou podrobněji rozebrány nástrahy a možné deficitní látky v jídelníčku. Praktická část zpracovává vědomosti a názor studentů na alternativní stravování, vztah ke zdravé výživě a užívání doplňků stravy. Kromě toho vyhodnocuje zastoupení jednotlivých alternativních způsobů stravování, důvody vedoucí ke změně stravy, pociťované změny nebo způsoby, jakými získávají alternativně se stravující studenti informace o výživě. Výsledky vychází z dotazníkového šetření, kterého se zúčastnilo dohromady 101 respondentů. Z celkového počtu dotazovaných se mezi studenty vyskytuje 10 % vegetariánů. Další alternativní formy výživy se objevují v menším zastoupení. V hodnocení alternativních směrů z pohledu příznivého vlivu na zdraví si vedla nejlépe středomořská strava. Z dotazovaných studentů se podle jejích doporučení však nikdo nestravuje.
Bezpečnost vybraných doplňků stravy z pohledu přítomnosti přídatných látek I.
Rohlíková, Martina ; Pokladníková, Jitka (vedoucí práce) ; Marešová, Helena (oponent)
Bezpečnost vybraných doplňků stravy z pohledu přítomnosti přídatných látek Přídatné látky se běžně vyskytují kromě potravin také v doplňcích stravy. Bezpečnost těchto látek zůstává otázkou. Cílem práce bylo zhodnotit bezpečnost nejprodávanější doplňků stravy v České republice za rok 2011 z pohledu přídatných i obsahových látek. Vzhledem k rozsáhlosti zkoumaných produktů jsem se zaměřila na produkty posilující kardiovaskulární systém s obsahem omega 3 mastných kyselin, česneku, koenzymu Q 10 a lecitinu. Jako zdroj informací o obsahu a přítomnosti přídatných látek byly použity data z Ministerstva zdravotnictví a informačního systému rozhodnutí hlavního hygienika (IS RoHy). Hodnocení bezpečnosti přídatných látek bylo prováděno na základě dostupné metodiky pro spotřebitele. Informace o nežádoucích účincích přídatných látek byly vyhledávány za využití informačních databází Martindale , Reprotox, AltMedDex, Drugdex, National Center for Complementary and Alternative Medicine (NCCAM), IPCS INCHEM, PubMed databáze nezávislé komise JECFA Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives. Byla použita deskriptivní statistika. Z celkového počtu 97 přípravků bylo 5 přípravků hodnoceno jako bezpečných a 92 přípravků jako zdraví škodlivých. U některých přípravků byly zjištěny stejné nežádoucí účinky, které...

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 68 záznamů.   předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.