|
Závislost na cukru u abstinujících pacientek v psychiatrické nemocnici Bohnice
Veselá, Helena ; Čablová, Lenka (vedoucí práce) ; Nevoralová, Monika (oponent)
Téma bakalářské práce se zaměřuje na výživu u osob léčících se ze závislosti na alkoholu. Cílem teoretické části bakalářské práce je zjistit faktory nadměrného užívání cukru abstinujících žen v psychiatrické léčebně a společné znaky závislosti na této pochutině. V této části bude popsán alkohol, jeho výroba, účinky a jeho vliv na zdraví člověka. Také jsou zde popsány mechanismy vzniku fyzické a psychické závislosti na cukru a aspekty negativního vlivu cukru na lidský organismus a zdraví. V praktické části bakalářské práce se pomocí kvantitativního výzkumu zaměřuji na zjištění stravovacích návyků, konkrétně na množství příjmu potravin obsahujících jednoduchý cukr, u pacientek Psychiatrické nemocnice Bohnice, léčících se ze závislosti na alkoholu. Cílem této části je zjistit, zda množství přijímaných monosacharidů během pobytu v psychiatrické léčebně způsobuje závislost na této látce. Praktická část také ukazuje jaký je poměr pacientek závislých na cukru, cukrem ohrožených, nebo pacientek bez závislosti. K získávání dat byl použit dotazník ADS (Škálu závislosti na alkoholu) (Skinner & Horn, 1984) a Yalská škála závislosti na jídle - YFAS (Gearhardt et al., 2009). Dotazníky se zaměřuji na hodnocení závislosti na alkoholu a jídle. Výzkumu se účastnili respondentky ženského pohlaví. Celkově se sběru dat...
|
|
Vliv konzumace cukrů na rozvoj dětské obezity a přidružených komorbidit
Šmídová, Zuzana ; Pejšová, Hana (vedoucí práce) ; Rysová, Jana (oponent)
Problematika konzumace cukru, slazených potravin a nápojů, zdravotních rizik z ní plynoucích a též změny životního stylu je v současné populaci velmi aktuální, přičemž negativní důsledky pozorujeme již v dětském věku. Cílem diplomové práce bylo studium konzumace cukru a potravin obsahujících cukr u dětí navštěvujících mateřskou školu a 1. stupeň základní školy. Teoretická část byla zaměřena na přehled poznatků týkajících se cukrů, jak přirozeně se vyskytujících, tak i přidaných, a zdravotních rizik souvisejících s častou konzumací potravin obsahujících přidané cukry. V praktické části byla sledována konzumace těchto potravin co do množství a různých forem a její vliv na rozvoj dětské obezity a dalších metabolických onemocnění. Zároveň byly zjišťovány i další aspekty životního stylu dětí, které by obezitu dětí mohly determinovat. Základem praktické části bylo dotazníkového šetření, ve kterém byly s použitím dotazníků zjišťovány stravovací návyky dětí. Výzkum ukázal vztah BMI dětí nad 75. percentilem s častější konzumací sladkostí a menší frekvencí aktivní i přirozené sportovní aktivity. Cukr a sladkosti konzumuje více než 3x týdně téměř 84 % dětí s jejich častější konzumací u dětí mateřské školy než u dětí základní školy. Volný přístup k sladkostem má 3,5 % dětí MŠ a 22,5 % dětí ZŠ. Slazené nápoje...
|
|
Uplatnění vybrané plodiny v rámci programu "fair trade"
Černý, Martin
Práce je rešerší na Fairtrade obchodování cukru, mapuje pojmy spojené s Fair Trade organizací a Fairtrade obchodováním. Dále se zabývá technologií pěstování cukrové řepy a cukrové třtiny, srovnává jejich náročnost na pěstování a sklizeň a následný postup výroby cukru z cukrové řepy a cukru z třtiny. Okrajově se práce dotýká biologie uvedených plodin a chemického rozdělení cukrů se zaměřením na cukry obsažené v obou plodinách. Práce také mapuje význam a využití obou plodin a z nich vyráběných cukrů pro Českou republiku. Praktická část práce vychází z dotazníku, jehož cílem bylo zmapovat znalost pojmů Fair Trade a zájem respondentů o původ cukru, který konzumují nebo používají při vaření, pečení apod.
|
|
Vývoj komoditní vertikály cukrové řepy v českém agrárním sektoru
Vaněk, Martin
Diplomová práce se zabývá vymezením a charakteristikou rozhodujících faktorů, které ovlivňovaly produkční i ekonomické souvislosti vývoje jednotlivých fází komoditní vertikály cukr – cukrová řepa v podmínkách ČR a v rámci společného trhu EU. Podrobněji vymezuje rozhodující změny ovlivňující podnikatelské prostředí související s produkcí cukrové řepy a cukru. Charakterizuje dopady konkrétních opatření na jednotlivé fáze komoditní vertikály. U zemědělských výrobců zkoumá vývoj osevních ploch, hektarového výnosu a cukernatost cukrové řepy. V rámci navazujícího průmyslu popisuje vývoj našeho cukrovarnictví a porovnává současné zpracovatelské kapacity s vybranými státy EU. V závěru se práce zabývá bilancí dovozu a vývozu cukru a cukrovinek, jakož i analýzou vztahů mezi cenou a spotřebou cukru i reakce na pohyb ceny v jednotlivých fázích komoditní vertikály.
|
|
Postavení komodity cukrová řepa v národních a mezinárodních souvislostech
Osladilová, Martina
Diplomová práce popisuje situaci na trhu s cukrovou řepou, cukrem. Práce v první části uvádí obecný přehled týkající se trhů, využití cukrové řepy, výroby cukru, finanční podpory apod. Analytická část práce je rozdělena na jednotlivé části a to na trh s cukrem v globálním měřítku, evropském a tuzemském, přičemž je tuzemskému trhu věnováno nejvíce pozornosti. Při analýze tuzemského trhu byl využit bazický index a cenová transmise přičemž bylo využito průměrných ročních cen od roku 2000 do roku 2016. Z výsledků vyplývá, že se situace na trhu s cukrovou řepou a cukrem neustále vyvíjí a upravuje pomocí agrární politiky. Liberalizace trhu sice přinesla evropskému trhu volný obchod, avšak s největší pravděpodobností se na trhu udrží velké společnosti díky nadprodukci a poklesu cen za cukr. Menší podniky budou velkým podnikům velice obtížně konkurovat, pokud se nezmění výše finanční podpory pro cukrovou řepu.
|
|
Vývoj komoditní vertikály cukru v podmínkách České republiky
Pavlovic, Nina
Tato bakalářská práce řeší problematiku vývoje komoditní vertikály cukru v České republice. Cílem této práce je charakterizovat vývoj komoditní vertikály cukru v podnikatelském prostředí českého agrobyznysu a v rámci společného agrárního trhu Evropské unie. V teoretické časti byla věnovaná pozornost vysvětlení pojmů agrární trh, cukrová řepa jako komodita pro zpracování cukru a vliv Společenské zemědělské politiky na danou komoditu. Vlastní práce se zabývala popisováním komoditní vertikály a analýzou spotřeby, produkce a vývojem cen cukrové řepy a cukru, jak na trhu České republiky, tak na evropském trhu. Přišlo se na to, že je nejdůležitějším faktorem byl vstup České republiky do Evropské unie a přizpůsobování k novým opatřením Společenské zemědělské politiky a Společenské organizace trhu s cukrem.
|
|
Význam sacharózy ve výrobě a zpracování potravin
Kalábová, Vendula
V této bakalářské práci je shrnuta problematika týkající se významu a použití sacharózy. Práce zmiňuje charakteristiku a rozdělení sacharidů, do kterých sacharóza patří. Zaměřuje se na sacharózu jako takovou, její chemické složení, biologické, fyzikální, chemické a technologické vlastnosti. V práci je popsána přirozeně se vyskytující sacharóza, její produkty a jejich použití, resp. uměle vyrobená sacharóza a její využití. Nejvíce je specifikováno použití v potravinářském průmyslu, dále její dopady na lidský organismus a z toho plynoucí výživová doporučení. V neposlední řadě práce informuje o vývoji spotřeby cukru jak v České republice, tak ve světě.
|
|
Vývoj komoditní vertikály cukrové třtiny v Brazílii
Krejčová, Ivana
Diplomová práce je zaměřena na vývoj komoditní vertikály cukrové třtiny v Brazílii. Práce vymezuje a charakterizuje specifika a potenciál cukrové třtiny na globálním trhu. V rámci zkoumané komoditní vertikály je provedena charakteristika rozhodujících vazeb v technologických souvislostech a charakteristika toku suroviny a jejího dalšího využití. Hlavní pozornost je orientována na dva nejdůležitější výstupy – cukr a etanol. Cukr je již nyní jednou z nejdůležitějších surovin v globálním světě a etanol se jí postupně stává v souvislosti se stále větším důrazem na ochranu životního prostředí a zvyšující se poptávkou po obnovitelných zdrojích energie.
|
|
Stanovení vybraných parametrů rozdílných způsobů zakládání porostu cukrové řepy
CHADRABA, Václav
Práce je zaměřena na provozní porovnání dvou technologií založení porostu cukrové řepy. Porovnání proběhlo na dvou sousedících pozemcích s téměř stejnými vlastnostmi. Na jednom pozemku byl porost založen pomocí technologie pásového zpracování půdy (Stip-Tillage). Na druhém pozemku byla využita minimalizační technologie zpracování půdy, konkrétně kypření a následná příprava před setím pomocí kompaktoru. Na pozemcích bylo hodnoceno několik parametrů samotné přípravy půdy. Následně byl porost sledován během vegetační doby. Práce je doplněna také o výnosové parametry a zjednodušené ekonomické zhodnocení.
|
|
Marketingová komunikace
Filipová, Nikola ; Vašková, Anna (oponent) ; Schüller, David (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na marketingovou komunikaci společnosti Holding Brno-export s.r.o. Smyslem této bakalářské práce je zhodnocení současného stavu marketingové komunikace firmy, zabývající se především nákupu a prodeje potravinářských surovin. Dle výstupu provedeného dotazníkového šetření jsou následně navržena opatření, která mají za cíl přilákat potencionální zákazníky, udržet stávající zákazníky anebo i zvýšit povědomí o společnosti
|