Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 50 záznamů.  předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Závislost na cukru u abstinujících pacientek v psychiatrické nemocnici Bohnice
Veselá, Helena ; Čablová, Lenka (vedoucí práce) ; Nevoralová, Monika (oponent)
Téma bakalářské práce se zaměřuje na výživu u osob léčících se ze závislosti na alkoholu. Cílem teoretické části bakalářské práce je zjistit faktory nadměrného užívání cukru abstinujících žen v psychiatrické léčebně a společné znaky závislosti na této pochutině. V této části bude popsán alkohol, jeho výroba, účinky a jeho vliv na zdraví člověka. Také jsou zde popsány mechanismy vzniku fyzické a psychické závislosti na cukru a aspekty negativního vlivu cukru na lidský organismus a zdraví. V praktické části bakalářské práce se pomocí kvantitativního výzkumu zaměřuji na zjištění stravovacích návyků, konkrétně na množství příjmu potravin obsahujících jednoduchý cukr, u pacientek Psychiatrické nemocnice Bohnice, léčících se ze závislosti na alkoholu. Cílem této části je zjistit, zda množství přijímaných monosacharidů během pobytu v psychiatrické léčebně způsobuje závislost na této látce. Praktická část také ukazuje jaký je poměr pacientek závislých na cukru, cukrem ohrožených, nebo pacientek bez závislosti. K získávání dat byl použit dotazník ADS (Škálu závislosti na alkoholu) (Skinner & Horn, 1984) a Yalská škála závislosti na jídle - YFAS (Gearhardt et al., 2009). Dotazníky se zaměřuji na hodnocení závislosti na alkoholu a jídle. Výzkumu se účastnili respondentky ženského pohlaví. Celkově se sběru dat...
Vliv konzumace cukrů na rozvoj dětské obezity a přidružených komorbidit
Šmídová, Zuzana ; Pejšová, Hana (vedoucí práce) ; Rysová, Jana (oponent)
Problematika konzumace cukru, slazených potravin a nápojů, zdravotních rizik z ní plynoucích a též změny životního stylu je v současné populaci velmi aktuální, přičemž negativní důsledky pozorujeme již v dětském věku. Cílem diplomové práce bylo studium konzumace cukru a potravin obsahujících cukr u dětí navštěvujících mateřskou školu a 1. stupeň základní školy. Teoretická část byla zaměřena na přehled poznatků týkajících se cukrů, jak přirozeně se vyskytujících, tak i přidaných, a zdravotních rizik souvisejících s častou konzumací potravin obsahujících přidané cukry. V praktické části byla sledována konzumace těchto potravin co do množství a různých forem a její vliv na rozvoj dětské obezity a dalších metabolických onemocnění. Zároveň byly zjišťovány i další aspekty životního stylu dětí, které by obezitu dětí mohly determinovat. Základem praktické části bylo dotazníkového šetření, ve kterém byly s použitím dotazníků zjišťovány stravovací návyky dětí. Výzkum ukázal vztah BMI dětí nad 75. percentilem s častější konzumací sladkostí a menší frekvencí aktivní i přirozené sportovní aktivity. Cukr a sladkosti konzumuje více než 3x týdně téměř 84 % dětí s jejich častější konzumací u dětí mateřské školy než u dětí základní školy. Volný přístup k sladkostem má 3,5 % dětí MŠ a 22,5 % dětí ZŠ. Slazené nápoje...
Uplatnění vybrané plodiny v rámci programu "fair trade"
Černý, Martin
Práce je rešerší na Fairtrade obchodování cukru, mapuje pojmy spojené s Fair Trade organizací a Fairtrade obchodováním. Dále se zabývá technologií pěstování cukrové řepy a cukrové třtiny, srovnává jejich náročnost na pěstování a sklizeň a následný postup výroby cukru z cukrové řepy a cukru z třtiny. Okrajově se práce dotýká biologie uvedených plodin a chemického rozdělení cukrů se zaměřením na cukry obsažené v obou plodinách. Práce také mapuje význam a využití obou plodin a z nich vyráběných cukrů pro Českou republiku. Praktická část práce vychází z dotazníku, jehož cílem bylo zmapovat znalost pojmů Fair Trade a zájem respondentů o původ cukru, který konzumují nebo používají při vaření, pečení apod.
Vývoj komoditní vertikály cukrové řepy v českém agrárním sektoru
Vaněk, Martin
Diplomová práce se zabývá vymezením a charakteristikou rozhodujících faktorů, které ovlivňovaly produkční i ekonomické souvislosti vývoje jednotlivých fází komoditní vertikály cukr – cukrová řepa v podmínkách ČR a v rámci společného trhu EU. Podrobněji vymezuje rozhodující změny ovlivňující podnikatelské prostředí související s produkcí cukrové řepy a cukru. Charakterizuje dopady konkrétních opatření na jednotlivé fáze komoditní vertikály. U zemědělských výrobců zkoumá vývoj osevních ploch, hektarového výnosu a cukernatost cukrové řepy. V rámci navazujícího průmyslu popisuje vývoj našeho cukrovarnictví a porovnává současné zpracovatelské kapacity s vybranými státy EU. V závěru se práce zabývá bilancí dovozu a vývozu cukru a cukrovinek, jakož i analýzou vztahů mezi cenou a spotřebou cukru i reakce na pohyb ceny v jednotlivých fázích komoditní vertikály.
Postavení komodity cukrová řepa v národních a mezinárodních souvislostech
Osladilová, Martina
Diplomová práce popisuje situaci na trhu s cukrovou řepou, cukrem. Práce v první části uvádí obecný přehled týkající se trhů, využití cukrové řepy, výroby cukru, finanční podpory apod. Analytická část práce je rozdělena na jednotlivé části a to na trh s cukrem v globálním měřítku, evropském a tuzemském, přičemž je tuzemskému trhu věnováno nejvíce pozornosti. Při analýze tuzemského trhu byl využit bazický index a cenová transmise přičemž bylo využito průměrných ročních cen od roku 2000 do roku 2016. Z výsledků vyplývá, že se situace na trhu s cukrovou řepou a cukrem neustále vyvíjí a upravuje pomocí agrární politiky. Liberalizace trhu sice přinesla evropskému trhu volný obchod, avšak s největší pravděpodobností se na trhu udrží velké společnosti díky nadprodukci a poklesu cen za cukr. Menší podniky budou velkým podnikům velice obtížně konkurovat, pokud se nezmění výše finanční podpory pro cukrovou řepu.
Vývoj komoditní vertikály cukru v podmínkách České republiky
Pavlovic, Nina
Tato bakalářská práce řeší problematiku vývoje komoditní vertikály cukru v České republice. Cílem této práce je charakterizovat vývoj komoditní vertikály cukru v podnikatelském prostředí českého agrobyznysu a v rámci společného agrárního trhu Evropské unie. V teoretické časti byla věnovaná pozornost vysvětlení pojmů agrární trh, cukrová řepa jako komodita pro zpracování cukru a vliv Společenské zemědělské politiky na danou komoditu. Vlastní práce se zabývala popisováním komoditní vertikály a analýzou spotřeby, produkce a vývojem cen cukrové řepy a cukru, jak na trhu České republiky, tak na evropském trhu. Přišlo se na to, že je nejdůležitějším faktorem byl vstup České republiky do Evropské unie a přizpůsobování k novým opatřením Společenské zemědělské politiky a Společenské organizace trhu s cukrem.
Význam sacharózy ve výrobě a zpracování potravin
Kalábová, Vendula
V této bakalářské práci je shrnuta problematika týkající se významu a použití sacharózy. Práce zmiňuje charakteristiku a rozdělení sacharidů, do kterých sacharóza patří. Zaměřuje se na sacharózu jako takovou, její chemické složení, biologické, fyzikální, chemické a technologické vlastnosti. V práci je popsána přirozeně se vyskytující sacharóza, její produkty a jejich použití, resp. uměle vyrobená sacharóza a její využití. Nejvíce je specifikováno použití v potravinářském průmyslu, dále její dopady na lidský organismus a z toho plynoucí výživová doporučení. V neposlední řadě práce informuje o vývoji spotřeby cukru jak v České republice, tak ve světě.
Vývoj komoditní vertikály cukrové třtiny v Brazílii
Krejčová, Ivana
Diplomová práce je zaměřena na vývoj komoditní vertikály cukrové třtiny v Brazílii. Práce vymezuje a charakterizuje specifika a potenciál cukrové třtiny na globálním trhu. V rámci zkoumané komoditní vertikály je provedena charakteristika rozhodujících vazeb v technologických souvislostech a charakteristika toku suroviny a jejího dalšího využití. Hlavní pozornost je orientována na dva nejdůležitější výstupy – cukr a etanol. Cukr je již nyní jednou z nejdůležitějších surovin v globálním světě a etanol se jí postupně stává v souvislosti se stále větším důrazem na ochranu životního prostředí a zvyšující se poptávkou po obnovitelných zdrojích energie.
Stanovení vybraných parametrů rozdílných způsobů zakládání porostu cukrové řepy
CHADRABA, Václav
Práce je zaměřena na provozní porovnání dvou technologií založení porostu cukrové řepy. Porovnání proběhlo na dvou sousedících pozemcích s téměř stejnými vlastnostmi. Na jednom pozemku byl porost založen pomocí technologie pásového zpracování půdy (Stip-Tillage). Na druhém pozemku byla využita minimalizační technologie zpracování půdy, konkrétně kypření a následná příprava před setím pomocí kompaktoru. Na pozemcích bylo hodnoceno několik parametrů samotné přípravy půdy. Následně byl porost sledován během vegetační doby. Práce je doplněna také o výnosové parametry a zjednodušené ekonomické zhodnocení.
Marketingová komunikace
Filipová, Nikola ; Vašková, Anna (oponent) ; Schüller, David (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na marketingovou komunikaci společnosti Holding Brno-export s.r.o. Smyslem této bakalářské práce je zhodnocení současného stavu marketingové komunikace firmy, zabývající se především nákupu a prodeje potravinářských surovin. Dle výstupu provedeného dotazníkového šetření jsou následně navržena opatření, která mají za cíl přilákat potencionální zákazníky, udržet stávající zákazníky anebo i zvýšit povědomí o společnosti

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 50 záznamů.   předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.