Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 8 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Studium vývoje krystalinity Alitu
Lakomá, Karolína ; Fridrichová, Marcela (oponent) ; Dvořák, Karel (vedoucí práce)
Bakalářská práce shrnuje současné poznatky v oblasti přípravy a různé vlivy na strukturu alitu v triklinické modifikaci. Práce je zaměřena zejména na studium vývoje krystalinity během zahřívání a krátké izotermické výdrže. V rámci práce je optimalizována výroba peletek a ověřena funkčnost experimentální pícky pro výpal triklinického alitu.
Vliv různé technologie mletí na vlastnosti Portlandského cementu
Švéda, Matěj ; Všianský,, Dalibor (oponent) ; Dvořák, Karel (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá vlivem různých technologií vysokoenergetického mletí na krystalografické vlastnosti hlavních minerálů portlandského cementu a jeho granulometrické vlastnosti. Dále sleduje vliv konvenční a vysokorychlostní technologie mletí na výsledné fyzikálně-mechanické vlastnosti portlandského cementu v závislosti na jeho době odležení.
Studium struktury a stability Alitu
Pernicová, Kateřina ; Všianský,, Dalibor (oponent) ; Dvořák, Karel (vedoucí práce)
Diplomová práce pojednává o laboratorní přípravě hlavního slínkového minerálu alitu. V teoretické části jsou shrnuty hlavní poznatky z posledních výzkumů. Praktická část se věnuje přípravě a optimalizaci metodiky přípravy polymorfu alitu. Hlavním cílem bylo připravit monoklinické fáze alitu M1 a M3 a analyzovat jejich vlastnosti dostupnými analytickými metodami.
Studium procesu dekarbonatace vápence
Koporcová, Diana Mária ; Bureš,, Jaroslav (oponent) ; Dvořák, Karel (vedoucí práce)
Předkládaná diplomová práce se zabývá výzkumem souvislostí mezi typem vápence a procesem dekarbonatace. V teoretické části jsou popsány typy vápenců a geneze vápenců, dále proces dekarbonatace, metody využívané pro analýzu struktury vápenců a výzkumy v řešené problematice. V experimentální části jsou na souboru vybraných vzorků vápenců provedeny HT-XRD analýza, SEM analýza a simultánní TG/DTA analýza. Pomocí získaných dat je sledován proces dekarbonatace vápence a změna mikrostruktury vznikajícího oxidu vápenatého.
Vliv různé technologie mletí na vlastnosti Portlandského cementu
Švéda, Matěj ; Všianský,, Dalibor (oponent) ; Dvořák, Karel (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá vlivem různých technologií vysokoenergetického mletí na krystalografické vlastnosti hlavních minerálů portlandského cementu a jeho granulometrické vlastnosti. Dále sleduje vliv konvenční a vysokorychlostní technologie mletí na výsledné fyzikálně-mechanické vlastnosti portlandského cementu v závislosti na jeho době odležení.
Aproximace Fourierových koeficientů difrakčních profilů
Čerňanský, Marian
Je podán stručný přehled aproximací, které se vyskytují ve Warrenově–Averbachově interpretaci Fourierových koeficientů difrakčních profilů. Je ukázáno, že jisté aproximace průběhu Fourierových koeficientů umožňují stanovit velikost krystalitů a mikrodeformací jen z jedné difrakční linie.\n\n
Studie vlivu mlecího procesu na vlastnosti alitu
Ravaszová, Simona ; Všianský,, Dalibor (oponent) ; Dvořák, Karel (vedoucí práce)
Táto bakalárska práca sa zaoberá vplyvom troch rôznych technológií mletia na kryštalografické a granulometrické vlastnosti synteticky pripraveného čistého alitu. Skúma dĺžku mlecieho procesu a vplyv technológie mletia na kryštalinitu, tvar zŕn a sklon k prednostnej orientácii minerálu pri príprave vzorky na XRD – analýzu.
Krystalinita a slinovatelnost wolframu
Brožek, Vlastimil ; Maixner, J. ; Domlátil, J. ; Janča, J. ; Eliáš, M.
Slinovací aktivita wolframových prášků různé provenience byla testována modifikovanou metodou dle Agteho.Velikost krystalitů, vypočtená ze |Scherrerovy rovnice, koresponduje s hodnotami hustot, měřenými rtutovou porozimetrií. Wolframový prášek získaný redukcí wolframanů ve vodíkovém plazmatu lze konsolidovat na 93 % teoretické hustoty již při teplotě 1350°C, další zvyšování hustoty vyžaduje současnou aplikaci vysokých tlaků. Metodou BELT bylo dosaženo hustoty 95 %, u plazmové sferoidizace až 98 %.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.