Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 8 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Ochrana označení původu výrobků v českém právu a v mezinárodních úmluvách
Ambrož, Vladimír ; Růžička, Michal (vedoucí práce) ; Pítra, Vladimír (oponent)
Shrnutí Práce se věnuje problematice označení původu. Tento právní institut je upraven českým právem, právem Evropské unie i mezinárodními mnohostrannými i dvoustrannými úmluvami. Jeho výjimečnost lze spatřovat v poskytování ochrany neomezenému množství subjektů, které splňují stanovené podmínky. Práce je členěna do čtyř kapitol. První se věnuje historii a teoretickému úvodu do problému. Další tři popisují způsob ochrany označení původu v České republice, v Evropské unii a na mezinárodní úrovni. Na konci těchto tří kapitol jsou uvedeny příklady konkrétních označení původu. Příklady jsou uvedeny kvůli lepší demonstraci rozdílných způsobů využití označení původu. Práce čerpá z právních předpisů i správních a soudních rozhodnutí. Využita byla také odborná literatura a názory některých uživatelů označení původu. Základ pro právní úpravu velkého množství států tvoří mnohostranné mezinárodní úmluvy. To platí i v případě České republiky a Evropské unie. Žádost o zápis označení původu může podat sdružení výrobců nebo zpracovatelů, popřípadě samotný výrobce nebo zpracovatel. České právo poskytuje ochranu nejen zboží, ale i službám. Právo Evropské unie chrání jen označení pro blíže určené zemědělské produkty a potraviny. Pro tyto produkty nelze žádat o zápis označení pouze na národní úrovni. Účelem označení původu je...
Srovnání kvalitativních parametrů k hodnocení hroznů a vín ve Francii a ČR
Fricker, Lucie
V první části bakalářské práce jsem stručně popsala historii vývoje chráněného označení původu produkce ve Francii a jejich význam ve vinařství od minulosti až po současnost. Dále jsem představila současný apelační systém dle nejvýznamnějších vinařských oblastí, včetně podrobnější klasifikační hierarchie podle polohy a vinařství v rámci oblastí případně i jednotlivých apelací. Ve druhé části práce jsem se zaměřila na pojem terroir a jeho jednotlivé komponenty ovlivňující kvalitu vína. Zvláštní kapitolu jsem věnovala možnostem a současnému využití potenciálu terroir v podmínkách vinařství České republiky včetně půdních podmínek a typických odrůd. Následně jsem se věnovala vývoji klasifikace vín na našem území od 19. století až do dnešních dnů. Představila jsem nový systém vín originální certifikace (VOC), jeho stávající i aktuálně aspirující členy, podmínky jednotlivých sdružení pro zařazování vín. Na základě diskuzí s vinařskými odborníky i zpětné vazby vnímání laické spotřebitelské veřejnosti jsem v další kapitole pro dokreslení situace shrnula názory obou skupin na současný systém v České republice. Taktéž jsem zařadila hodnocení téhož ve Francii. Závěr práce jsem věnovala srovnání klasifikačních systému obou zemí, vyzvedla jsem společné znaky i zásadní odlišnosti a nastínila možný budoucí vývoj.
Ochrana označení původu výrobků v českém právu a v mezinárodních úmluvách
Ambrož, Vladimír ; Růžička, Michal (vedoucí práce) ; Pítra, Vladimír (oponent)
Shrnutí Práce se věnuje problematice označení původu. Tento právní institut je upraven českým právem, právem Evropské unie i mezinárodními mnohostrannými i dvoustrannými úmluvami. Jeho výjimečnost lze spatřovat v poskytování ochrany neomezenému množství subjektů, které splňují stanovené podmínky. Práce je členěna do čtyř kapitol. První se věnuje historii a teoretickému úvodu do problému. Další tři popisují způsob ochrany označení původu v České republice, v Evropské unii a na mezinárodní úrovni. Na konci těchto tří kapitol jsou uvedeny příklady konkrétních označení původu. Příklady jsou uvedeny kvůli lepší demonstraci rozdílných způsobů využití označení původu. Práce čerpá z právních předpisů i správních a soudních rozhodnutí. Využita byla také odborná literatura a názory některých uživatelů označení původu. Základ pro právní úpravu velkého množství států tvoří mnohostranné mezinárodní úmluvy. To platí i v případě České republiky a Evropské unie. Žádost o zápis označení původu může podat sdružení výrobců nebo zpracovatelů, popřípadě samotný výrobce nebo zpracovatel. České právo poskytuje ochranu nejen zboží, ale i službám. Právo Evropské unie chrání jen označení pro blíže určené zemědělské produkty a potraviny. Pro tyto produkty nelze žádat o zápis označení pouze na národní úrovni. Účelem označení původu je...
Italský systém kontrolovaných označení původu pro vína - existující apelace, jejich význam pro výrobce, trh a spotřebitele
KOLÁŘOVÁ, Jaroslava
Bakalářská práce je zaměřena na téma ,,Italský systém kontrolovaných označení původu pro vína - existující apelace, jejich význam pro výrobce, trh a spotřebitele". Práce je rozdělena do dvou částí. První část pojednává o historii třídění vín na území dnešní Itálie, o tom, jak vznikala současná označení pro vína, která mají původ ve Francii, a o procesu vylepšování klasifikace italských vín za posledních padesát let. Druhá část je věnována nedávné reformě společné organizace trhu s vínem, která zavedla využívání evropských označení 'chráněné zeměpisné označení' a 'chráněné označení původu' i pro vína. Je zde popsáno, kdy a jakým způsobem byla přenesena příslušná evropská nařízení do italské legislativy. V závěru je charakterizován význam těchto označení pro výrobce, trh a spotřebitele. Bakalářská práce obsahuje resumé v italštině.
Potraviny s chráněným označením EU
NOVÁKOVÁ, Soňa
Předmětem bakalářské práce je zhodnocení současné situace na trhu a dále na základě analýzy a průzkumu navrhnout, jaké další potraviny by mohly mít chráněné označení. Práce je rozdělena do dvou částí. Teoretická část je zaměřena na základní pojmy chráněného označení EU. Praktická část analyzuje informovanost spotřebitelů o chráněném označení a dále analyzuje postoje a přínosy pro producenty piv vlastnící produkty s chráněným označením EU.
Potraviny s chráněným označením původu a s chráněným zeměpisným označením z krajů severní Francie (Basse-Normandie, Haute-Normandie, Bretagne, Champagne-Ardenne, Alsace, Lorraine, Nord-Pas-de-Calais) a z frankofonní Belgie (Wallonie).
PŘIBYLOVÁ, Michala
Tato bakalářská práce se zabývá tématem "Potraviny s chráněným označením původu a s chráněným zeměpisným označením z krajů severní Francie". Práce je rozdělena na dvě hlavní části. Úvodní část je věnována historii a legislativě evropských chráněných označení, včetně podmínek pro přidělení těchto označení. Druhá část obsahuje popis jednotlivých oblastí severní Francie a Valonska, a charakteristiku jednotlivých produktů nesoucích chráněná označení. Součástí bakalářské práce je také rozsáhlejší resumé ve francouzském jazyce.
Italské potraviny s chráněným označením původu, potraviny s chráněným zeměpisným označením a zaručené tradiční speciality (mléčné výrobky).
LINHARTOVÁ, Adéla
Bakalářská práce je zaměřena na téma "Italské potraviny s chráněným označením původu, potraviny s chráněným zeměpisným označením a zaručené tradiční speciality (mléčné výrobky)". Práce je rozdělena do dvou částí. První část se zaměřuje na historii a typy evropských označení a pojednává o důvodech jejich zavedení. Druhá část vymezuje mléčné výrobky italské provenience na sýry vyrobené v severoitalských krajích. Sýry jsou rozděleny podle krajů, ve kterých se nachází jejich oblasti výroby. Každý kraj je stručně představen z hlediska jeho polohy, administrativního členění, historie a geografie. Poté následuje jednotlivý výčet sýrů s informacemi ohledně jeho typu, způsobu výroby, historii a údaje, kdy byl zapsán na seznam potravin s chráněným označením původu či jako zaručená tradiční specialita. Bakalářská práce obsahuje resumé v italštině.
Potraviny a zaručené tradiční speciality francouzské provenience
KOŽENÁ, Alena
Téma této bakalářské práce zní: Potraviny a zaručené tradiční speciality francouzské provenience. Zaměřuje se na problematiku garantovaného původu potravin evropské provenience, která je v současné době aktuální v souvislosti s ochranou tradičních výrobků a současně se snahou o lepší informovanost spotřebitelů a důrazem na kvalitu potravin. Práci lze rozdělit do dvou základních částí. První část se zabývá historií označení garantovaného původu potravin, legislativními základy i současnými typy označení včetně procesu jejich přidělování. Druhá část se orientuje na výrobky francouzské provenience pocházející z oblasti jihovýchodní Francie a z ostrova Korsika.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.