Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 6 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Mechanické vlastnosti bobulí vybraných odrůd révy vinné jako faktor ovlivňující jejich jakost
Hvězdová, Kristýna
V diplomové práci byly stanoveny mechanických vlastností vybraných odrůd révy vinné s ohledem na kvalitu bobulí při zrání v průběhu čtyřech týdnů. Pro stanovení byl použit přístroj TIRATEST 27 025. Byla stanovována pevnost slupky bobule při kompresním a penetračním testu. Byl měřen i odtrh stopky od bobule, hmotnost, výška, šířka, cukernatost a titrovatelné kyseliny. Pro stanovení byly vybrány vzorky odrůd bobulí Rulandské šedé, Rulandské bílé, Sauvignon, Frankovka, Modrý Portugal aCabernet Moravia. Výsledky kompresního testu stlačení nastopku byly v rozmezí 3,65 N (Sauvignon, při 3. sběru) – 20,92 N (Frankovka, při 2. sběru), při vodorovném stlačení 2,24 N (Sauvignon, při 2. sběru) – 9,6 N (Frankovka, při 3. sběru). Výsledky penetrační testu byly v rozmezí 0,57 N (Sauvignon, při 2. sběru) – 1,82 N (Frankovka, při 3. sběru). Výsledky testu odtrhu stopečky od bobule byly v rozmezí 1,02 N (Rulandské bílé, při 1.sběru) − 3,24 N (Frankovka, při 4. sběru). Při statistickém zpracování u všech stanovení byly zjištěny statisticky významné rozdíly mezi odrůdami i obdobím sběru.
Ampelografický rozbor vybraných moštových odrůd z rodiny Veltlínů
Muchová, Eva
Cílem této diplomové práce bylo prostudovat dostupnou literaturu a pomocí základních ampelografických metod popsat vybrané moštové odrůdy z rodiny Veltlínů. Pro tyto účely byly vybrány odrůdy Veltlínské červenobílé, Veltlínské červené rané a Veltlínské zelené. Během roku byly sledovány nástupy jednotlivých fenofází, dále byly odebrány a popsány listy, hrozny a bobule daných odrůd. Práce byla zaměřena především na list. Pro popis byl použit Klasifikátor Descrtiptor List Genus Vitis L., byly vybrány pouze některé deskriptory. Výsledky měření byly vyhodnoceny pomocí tabulek, grafů a základních statistických metod. Pro statistické vyhodnocení byla použita shluková analýza.
Hodnocení zralosti odrůd révy vinné pěstovaných na jedné lokalitě
Klusák, Dominik
Cílem této bakalářské práce bylo sledování zrání hroznů čtyř odrůd révy vinné na jedné lokalitě. V literární části je blíže popsáno chemické složení bobule hroznu a změna složení cukrů, organických kyselin a aromatických látek v průběhu zrání. Také se tato práce zabývala seznámením s oblastí odběru vzorků. Experimentální část se zabývala vyhodnocením naměřených zralostních parametrů, tj. hmotnosti hroznu, hmotnosti deseti bobulí, mezní pevnosti bobule, obsahu rozpustné sušiny a poklesu titrovatelných kyselin a zpracováním těchto hodnot do grafů.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.