Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 34 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Bioprodukty a jejich právní úprava
Holubová, Petra ; Damohorský, Milan (vedoucí práce) ; Stejskal, Vojtěch (oponent)
Evropský i český trh s bioprodukty roste a s ním i množství označení, log a slibů, které mají za cíl vzbudit ve spotřebiteli dojem ekologické šetrnosti a únosnosti. Tato práce analyzuje právní úpravu bioproduktů, co všechno tato úprava zahrnuje a zda je v praxi dostatečná. Zejména z toho důvodu, že i český spotřebitel stále častěji orientuje své kupní rozhodnutí právě podle šetrnosti produktu k životnímu prostředí, je toto téma velmi aktuální. Práce se zabývá evropskou úpravou, zejména Nařízením o ekologickém zemědělství, ale i národní českou úpravou v Zákoně o ekologickém zemědělství, protože úprava kontrolního systému a dalších organizačních pravidel je přenechána národním úpravám. Blíže se práce zabývá zejména problémy ekologického zemědělství v České republice a jejich právním pozadím. Za účelem přezkoumání právního rámce bioproduktů, zda zaručuje bioprodukty takové, aby splnily očekávání stále ekologicky uvědomělejšího spotřebitele, jsou v práci poměřovány základní cíle a zásady Nařízení o ekologickém zemědělství, které tvoří základní interpretační rámec celé úpravy. Dále jsou blíže rozpracovány vyplývající vybrané problémy a jejich možné řešení de lege ferenda. Práce hledá odpovědi na zásadní otázky, a sice proč je 60% všech bioproduktů na českém trhu z dovozu, proč je většina ploch v ekologickém...
Zásady ekologického zemědělství
Toporská, Martina
Bakalářská práce se zabývá zásadami ekologického zemědělství. Jako ekologické zemědělství je označováno takové, během kterého nedochází k používání chemických vstupů, které mají nepříznivý vliv na životní prostředí, zdraví hospodářských zvířat a zdraví lidí. Tento produkční systém se vyznačuje specifickou legislativou a vlastními kontrolními mechanismy. Jedná se o neustále se rozvíjející sektor, který má výrazné specifikace v oblasti chovu hospodářských zvířat i pěstování rostlin. Produktem ekologického zemědělství následně bývají bioprodukty, které mohou být dále zpracovávány na biopotraviny.
Preference zákazníků při volbě vybraných produktů a environmetální aspekty jejich transportu
BEČKOVÁ, Veronika
Předmětem bakalářské práce je "Preference zákazníku při volbě vybraných produktů a environmentální aspekty jejich transportu". V teoretické části je popsáno ekologické zemědělství a jeho vývoj, současný stav v ČR a v EU, význam a zpracování bioproduktů, regionálních potravin, legislativní předpisy, certifikace a environmentální aspekty zemědělství. Následující část je věnována dotazníkovému šetření na téma ,,Analýza preferencí zákazníků při výběru potravin''. Dílčí část práce je pak věnována environmentálním aspektům vztažených k transportu potravin. V rámci výsledkové a diskusní části jsou hodnocena zpracovaná data a hlavní zjištění práce.
Súčasný pohľad na kvalitu záhradníckych produktov z ekologickej produkcie
Kocanová, Mária
Bakalářská práce na téma: Současný pohled na kvalitu zahradnických produktů z ekologické produkce, byla zpracovaná v letech 2014 až 2016 na Ústavu zelinářství a květinářství na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Brně. Ekologické zemědělství vzniklo na přelomu 19. a 20. století, jako odpověď na negativní dopad industrializace a intenzifikace výroby na životní prostředí a kvalitu potravin. Je postavené na principech ohleduplného soužití člověka s přírodou. Jeho postupné rozšiřování po světě vedlo k vytvoření mezinárodní organizace IFOAM, která dodnes s Evropskou unií zastřešuje tento typ produkce v rámci legislativy, kontroly a certifikace podniků a produktů. Po roce 1990 se tento typ produkce rozšířil i v tehdejším Československu. Za podpory IFOAM se schválily první dotace pro ekologické zemědělce, kteří se začali seskupovat do svazů. Prodej výrobků z ekologického zemědělství má u nás kratší historii, naproti tomu si u nás našel své příznivce. Kvalita výrobků, jejich označovaní a kontrola je přísně určena nařízeními EU a jednotlivými legislativami členských států. Rozdíly v kvalitě bioproduktů a produktů konvenční produkce jsou stále předmětem výzkumu. V posledních letech bylo prováděno na toto téma vícero studií, které potvrzují, že v organicky pěstovaných plodinách se nachází nižší obsah reziduí pesticidů a vyšší obsah antioxidantů. Platí však, že obsahové látky v plodinách jsou odrazem prostředí, ve kterém byly plodiny vypěstované.
Nabídka biopokrmů na území statutárního města České Budějovice
CVACHOVÁ, Denisa
Diplomová práce je zaměřena na analýzu využití bioproduktů ve stravovacích zařízeních na území statutárního města České Budějovice. Průzkumy na úrovni stravovacích zařízení jsou doplněny o spotřebitelský průzkum, který zjišťuje názory zákazníků na využití bioproduktů v gastronomii. Dílčím cílem práce je srovnání situace v České republice s vybranými státy Evropské unie. V úvodní části práce jsou na základě odborné literatury představeny základní pojmy týkající se ekologické produkce a stravovacích zařízení. Výstup praktické části obsahuje představení konkrétních stravovacích zařízení s nabídkou biopokrmů, výsledky průzkumu u stravovacích zařízení s i bez nabídky biopokrmů a výsledky spotřebitelského průzkumu. V závěru práce je zhodnocen současný stav a možný budoucí vývoj využití bioproduktů v gastronomii na území města České Budějovice.
Bioprodukty a jejich právní úprava
Holubová, Petra ; Damohorský, Milan (vedoucí práce) ; Stejskal, Vojtěch (oponent)
Evropský i český trh s bioprodukty roste a s ním i množství označení, log a slibů, které mají za cíl vzbudit ve spotřebiteli dojem ekologické šetrnosti a únosnosti. Tato práce analyzuje právní úpravu bioproduktů, co všechno tato úprava zahrnuje a zda je v praxi dostatečná. Zejména z toho důvodu, že i český spotřebitel stále častěji orientuje své kupní rozhodnutí právě podle šetrnosti produktu k životnímu prostředí, je toto téma velmi aktuální. Práce se zabývá evropskou úpravou, zejména Nařízením o ekologickém zemědělství, ale i národní českou úpravou v Zákoně o ekologickém zemědělství, protože úprava kontrolního systému a dalších organizačních pravidel je přenechána národním úpravám. Blíže se práce zabývá zejména problémy ekologického zemědělství v České republice a jejich právním pozadím. Za účelem přezkoumání právního rámce bioproduktů, zda zaručuje bioprodukty takové, aby splnily očekávání stále ekologicky uvědomělejšího spotřebitele, jsou v práci poměřovány základní cíle a zásady Nařízení o ekologickém zemědělství, které tvoří základní interpretační rámec celé úpravy. Dále jsou blíže rozpracovány vyplývající vybrané problémy a jejich možné řešení de lege ferenda. Práce hledá odpovědi na zásadní otázky, a sice proč je 60% všech bioproduktů na českém trhu z dovozu, proč je většina ploch v ekologickém...
Cenová rozdílnost bioproduktů a jejich substitutů
Řeháková, Julie ; Toth, Štefan (vedoucí práce) ; Pavel, Pavel (oponent)
Bakalářská práce se věnuje rozdílnosti vnímání biopotravin a bioproduktů zákazníkem. V práci jsou analyzovány teoretické pojmy, týkající se biopotravin na českém trhu a pojmy týkající se chování spotřebitele. Zahrnuje marketingový výzkum týkající se spotřebitelského chování prostřednictvím dotazníkového šetření. Výsledky on-line výzkumu jsou formulovány graficky a slovně, přičemž výsledky ukazují, že současní zákazníci si biopotraviny nakupují, avšak jejich zvýšení cen by znamenalo velký pokles zákazníků.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 34 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.