Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 11 záznamů.  1 - 10další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Výskyt a vývoj bachorových nálevníků u ovcí
NĚMCOVÁ, Helena
Bakalářská práce se zabývá výskytem a vývojem bachorových mikroorganismů v předžaludku ovcí se zaměřením na bachorové nálevníky. V literárním přehledu je popsán úvod do funkce trávení přežvýkavých zvířat, který zahrnuje morfologii předžaludků a jejich činnost a bachorovou fermentaci. Praktická část je zaměřena na odběr vzorků bachorové tekutiny u ovcí metodou per os, které byly následně smyslově, chemicky a mikrobiálně vyšetřeny a výsledky byly porovnány s referenčními parametry.
Anaerobic fungi and herbivores
Pristašová, Paulína ; Tachezy, Jan (vedoucí práce) ; Hrdý, Ivan (oponent)
Anaeróbne huby Neocallimastigomycotina patria k anaeróbnym symbiontom bachorového mikrobiómu. Táto špecifická skupina húb patrí k bazálnym líniám ríše Fungi, odlišujúca sa od aeróbnych zástupcov húb v mnohých aspektoch, vrátane prítomnosti hydrogenozómov a tvorbou celulozómov. V bachore prebieha ich kompletný životný cyklus, zahrňujúci pohyblivé zoospóry, ktoré po kolonizácií rastlinnej biomasy vyklíčia vo vegetatívnu stielku, tvoriacu sporangium. V ekosystéme bachoru patria k primárnym kolonizátorom rastlinnej biomasy, kedy pomocou extracelulárnych multienzýmovych komplexov- celulozómov, degradujú odolnú bunkovú stenu rastlín. Schopnosť tvoriť celulozómy, doposiaľ pozorovanú len u prokaryot, získali horizontálnym génovým prenosom od bachorových baktérií. Výsledkom ich spoločnej koevolúcie sú taktiež pozorované syntrofické reakcie s metanogénmi, ktoré využívajú hubovými hydrogenzómami vytvorený H2. Ich potencionálne biotechnologické využitie zahrňuje tvorbu bioplynu, či zefektívnenie zisku z potravy hospodárskeho dobytka. Kľúčové slová: anaeróbne huby, bachor, hydrogenozóm, celulozóm
Vliv výživy na mléčné složky u dojnic
Zmrhal, Vladimír
Jednotlivé složky mléka jsou rozdílně ovlivnitelné výživou. Mléčný tuk je nejvíce ovlivnitelnou složkou mléka. Na jeho obsah působí zejména struktura krmné dávky a množství vlákniny v krmné dávce, při jejíž fermentaci vzniká kyselina octová jako hlavní prekurzor mléčného tuku. Složení tuku lze také ovlivnit krmením tuky chráněnými vůči degradaci v bachoru a také lněným nebo řepkovým semenem, které působí na obsah nenasycených mastných kyselin. Negativně na mléčný tuk působí zejména vyšší obsah škrobu v krmné dávce. Mléčné bílkoviny jsou ovlivňovány množstvím mikrobiálního proteinu syntetizovaného v bachoru, na který má vliv poměr degradovatelného proteinu a energie krmiva. Na obsah mléčných bílkovin působí také tzv. by-pass protein a také nedegradovatelné aminokyseliny. Zejména methionin a lysin, které jsou považovány za limitující pro syntézu mléčných bílkovin. Obsah laktózy se snižuje při energetickém deficitu a také vlivem mastitid. Cílem bakalářské práce je komplexně popsat mechanismy, kterými výživa ovlivňuje mléčné složky.
Příčiny, diagnostika a prevence bachorových dysfunkcí skotu
Kadlecová, Aneta
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou bachorových dysfunkcí skotu. Popisuje principy trávení jednotlivých živin v předžaludku a zabývá se také složením a významem bachorového ekosystému. Uvádí přehled krmiv využívaných ve výživě přežvýkavců, a to včetně rozdělení krmiv a popisu jejich vhodnosti i rizikovosti jejich zkrmování. Zabývá se také rozdílnými nároky na výživu v jednotlivých fázích reprodukčního cyklu a popisuje vliv výživy na produkci mléka a jeho obsahové složení. V poslední části popisuje jednotlivé bachorové dysfunkce včetně příčin vzniku, popisu příznaků a vlivu na produkci mléka. Obsahuje popis různých možností diagnostiky těchto onemocnění a zaměřuje se také na léčbu a prevenci jejich vzniku.
Diagnostika nákaz obratlovců motolicemi nadčeledi Paramphistomoidea
Pokrupová, Zuzana ; Pankrác, Jan (vedoucí práce) ; Račka, Karol (oponent)
Motolice nad eledi Paramphistomoidea p edstavují významné patogeny napadající r zné druhy obratlovc v etn hospodá sky významných p ežvýkavc a prasat a zp sobují závažné ekonomické škody. Dosp lí jedinci se nachází v p edžaludcích, p ípadn žlu ovodech i tlustém st ev hostitele. Vážné patologické zm ny až smrt hostitele však zp sobují p edevším juvenilní stádia v prepatentní period lokalizovaná v tenkém st ev . Diagnostika nákaz paramfistomními motolicemi je provád na p edevším koprologickými metodami (McMasterova metoda, mini-FLOTAC, sedimenta ní metody), které detekují p ítomnost vají ek v trusu hostitele. B hem prepatentní periody však nemohou být tyto metody použity. Proto jsou vyvíjeny metody imunologické, které mohou zachytit nákazu i v její rané fázi. Sou asn je kladen d raz i na vývoj metod pro molekulární identifikaci druhu, které by umožnily provád t epidemiologické studie a zhodnotit ekonomický význam jednotlivých druh paramfistomních motolic. Tato práce shrnuje poznatky o sou asných možnostech diagnostiky paramfistomózy a o vývoji p ístup , které by se v budoucnosti mohly uplatnit v diagnostice nebo p i identifikaci druh paramfistomních motolic.
Význam mikroorganismů v bachoru přežvýkavců
Roztočilová, Andrea
Bakalářská práce se zabývá významem mikroorganismů v bachoru přežvýkavců. Práce obsahuje teoretickou i praktickou část. V teoretické části je popsána anatomie trávicího traktu přežvýkavců, činnost bachoru, zastoupení jednotlivých mikroorganismů v něm a hlavní část je věnována jejich významu a působení. V závěru teoretické části se pojednává o významu zkrmování kvasinek, jejich vlivu na zdraví jedince a možnou prevenci metabolických chorob. V rámci praktické části byl proveden pokus. V průběhu našeho pokusu jsme prováděli pravidelné odběry bachorové tekutiny a cílem bylo vyhodnocení vlivu přídavku sorbentu do krmné dávky dojnic na pH bachorové tekutiny a další parametry charakterizující bachorovou fermentaci (obsah TMK, počet nálevníků, koncentrace amoniaku). V provedeném pokusu nebyly zjištěny průkazné rozdíly mezi jednotlivými skupinami dojnic krmených krmnou dávkou bez přídavku kvasinek a s přídavkem kvasinek.
Možnosti využití nekonvenčních postupů a potravních doplňků v prevenci a péči o zdraví telat
PÁNIKOVÁ, Monika
Základem každého chovu skotu jsou zdraví a silní jedinci. Proto bylo cílem této práce zjistit, který z podávaných doplňků stravy má nejlepší vliv na přírůstek váhy u telat v raném období po odstavu od matky na mléčnou výživu. Výzkum probíhal za spolupráce statku v Haklových Dvorech. Telata byla pozorována od období března 2012 do února 2013. Po narození se odstavila do venkovních individuálních boxů, kde jim byly do krmné dávky přidávány doplňky stravy prvních 14 dní života. Na základě přidaného doplňku byla rozdělena do 3 skupin pokusných a 1 kontrolní. První vážení telat proběhlo po porodu a druhé ve 30 dnech života. Z rozdílu vah byl vypočten průměrný přírůstek váhy. Nejlepší průkazný vliv měla pokusná skupina Homeopatika a Prebiotika (Biopolym) s průměrným přírůstkem 26,9 kg, dále pokusná skupina Probiotika (Lactovita) s hodnotou 26,1 kg a na závěr kontrolní skupina, které nebyla změněna krmná dávka s hodnotou 23,5 kg. Z výsledků pozorování lze usoudit, že telata kladně reagují na doplňky stravy v prvních dnech života a mají příznivý vliv na prevenci proti průjmům. Prebiotika, Homeopatika i Probiotika příznivě stimulují zažívací ústrojí telat a mají celkový kladný vliv na jejich fyziologický stav.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 11 záznamů.   1 - 10další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.