Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vývoj a optimalizace metody pro extrakci kyseliny ferulové z pšeničných otrub
Hubačová, Klára ; Štursa, Václav (oponent) ; Pořízka, Jaromír (vedoucí práce)
Bakalářská práce se zabývá využitím pšeničných otrub jako suroviny pro extrakci kyseliny ferulové. Pšeničné otruby jsou vedlejším produktem při velkoobjemovém zpracovávání obilovin, pšenice, na mouku v mlynárenském průmyslu. Tento produkt o velmi nízké ceně je tradičně používán ke krmným účelům hospodářských zvířat. Jeho každoročně vyprodukované velké množství, avšak nižší spotřeba jako krmiva, je iniciativou pro další potenciální využití. Prostudováním složení otrub bylo zjištěno mimo jiné značné zastoupení fenolických kyselin, z nichž největší podíl tvoří kyselina ferulová. Tato kyselina je vázána v buněčné stěně na přítomné polysacharidy. Pomocí alkalické hydrolýzy jako extrakční metody se naruší vazby mezi kyselinou ferulovou a polysacharidy. Následným vysrážením ethanolem a filtrací se získá filtrát obsahující požadovanou kyselinu ferulovou. Kyselina ferulová má blahodárné účinky na lidské zdraví, mezi které patří např. účinky antioxidační, protizánětlivé, antimikrobiální, antikarcinogenní a další. Významnou roli hraje také jako filtr proti UV záření, čehož se využívá v kosmetice.
The effect of hydrolysis on chemical and physical properties of PAN hydrogels
Binar, Radim ; Kupka, Vojtěch (oponent) ; Vojtová, Lucy (vedoucí práce)
Presented diploma thesis describes the preparation of polyacrylonitrile hydrogels and characterization of their physical and chemical properties. Theoretical part sums up basic knowledge about hydrogels and polyacrylonitrile . It also deals with processing of polyacrylonitrile into reactive form and its alkaline hydrolysis which leads to multi-blocks copolymer able to create a three-dimensional network (gel). The experimental part presents a characterization of polyacrylonitrile hydrogels (HYPAN) prepared by alkaline catalyzed hydrolysis of a reactive form of polyacrylonitrile (aquagel). The aquagel was produced by dissolving followed by an extrusion. The final fiber was processed into pellets, which underwent alkaline hydrolysis by sodium hydroxide solution. Hydrolysis has carried out under various conditions (temperature, NaOH concentration and reaction time) to obtain products with a different degree of conversion of -CN groups. The hydrophobic blocks and hydrophilic blocks made by hydrolysis can form a 3D network of various properties depending on the ratio between blocks. The hydrogels were prepared from hydrolyzates in an alkaline environment. Some of the hydrolyzates have not created hydrogels but only suspensions (indecent degree of conversion of -CN groups). Therefore, rheological and optical properties were characterized only at samples forming hydrogels. By optimization of reaction conditions, multi-blocks copolymers able to create a gel with suitable physical properties (viscosity, transparency) were prepared with the potentional used in biomedicine e. g. as implants in ophthalmology.
The effect of hydrolysis on chemical and physical properties of PAN hydrogels
Binar, Radim ; Kupka, Vojtěch (oponent) ; Vojtová, Lucy (vedoucí práce)
Presented diploma thesis describes the preparation of polyacrylonitrile hydrogels and characterization of their physical and chemical properties. Theoretical part sums up basic knowledge about hydrogels and polyacrylonitrile . It also deals with processing of polyacrylonitrile into reactive form and its alkaline hydrolysis which leads to multi-blocks copolymer able to create a three-dimensional network (gel). The experimental part presents a characterization of polyacrylonitrile hydrogels (HYPAN) prepared by alkaline catalyzed hydrolysis of a reactive form of polyacrylonitrile (aquagel). The aquagel was produced by dissolving followed by an extrusion. The final fiber was processed into pellets, which underwent alkaline hydrolysis by sodium hydroxide solution. Hydrolysis has carried out under various conditions (temperature, NaOH concentration and reaction time) to obtain products with a different degree of conversion of -CN groups. The hydrophobic blocks and hydrophilic blocks made by hydrolysis can form a 3D network of various properties depending on the ratio between blocks. The hydrogels were prepared from hydrolyzates in an alkaline environment. Some of the hydrolyzates have not created hydrogels but only suspensions (indecent degree of conversion of -CN groups). Therefore, rheological and optical properties were characterized only at samples forming hydrogels. By optimization of reaction conditions, multi-blocks copolymers able to create a gel with suitable physical properties (viscosity, transparency) were prepared with the potentional used in biomedicine e. g. as implants in ophthalmology.
Vývoj a optimalizace metody pro extrakci kyseliny ferulové z pšeničných otrub
Hubačová, Klára ; Štursa, Václav (oponent) ; Pořízka, Jaromír (vedoucí práce)
Bakalářská práce se zabývá využitím pšeničných otrub jako suroviny pro extrakci kyseliny ferulové. Pšeničné otruby jsou vedlejším produktem při velkoobjemovém zpracovávání obilovin, pšenice, na mouku v mlynárenském průmyslu. Tento produkt o velmi nízké ceně je tradičně používán ke krmným účelům hospodářských zvířat. Jeho každoročně vyprodukované velké množství, avšak nižší spotřeba jako krmiva, je iniciativou pro další potenciální využití. Prostudováním složení otrub bylo zjištěno mimo jiné značné zastoupení fenolických kyselin, z nichž největší podíl tvoří kyselina ferulová. Tato kyselina je vázána v buněčné stěně na přítomné polysacharidy. Pomocí alkalické hydrolýzy jako extrakční metody se naruší vazby mezi kyselinou ferulovou a polysacharidy. Následným vysrážením ethanolem a filtrací se získá filtrát obsahující požadovanou kyselinu ferulovou. Kyselina ferulová má blahodárné účinky na lidské zdraví, mezi které patří např. účinky antioxidační, protizánětlivé, antimikrobiální, antikarcinogenní a další. Významnou roli hraje také jako filtr proti UV záření, čehož se využívá v kosmetice.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.