|
Agroturistika jako fenomén cestovního ruchu
Čiháková, Dominika ; Procházka, Jan (vedoucí práce) ; Navrátilová, Miroslava (oponent)
Práce se je zam ena na agroturistiku, která je etrným druhem cestovního ruchu, chová se k p írod tak, aby ji zat ovala co nejmén a tím podpo ila udr itelný rozvoj cestovního ruchu. Cílem práce je zmapovat oblast agroturistiky a seznámit tená e s touto problematikou. Teoretická ást detailn popisuje pojem agroturistika a vysv tluje jeho podstatu a význam, porovnává eské prost edí agroturistiky s prost edím zahrani ním, p edstavuje instituce, které p sobí v oblasti agroturistiky a jí nad azené venkovské turistiky. Praktická ást je tvo ena dotazníkovým et ením, které zji uje, zda lidé mají pojem agroturistika v pov domí, co si pod tímto pojmem p edstavují a jaký mají k tomuto druhu cestovního ruchu postoj. Dále je vyu ita metoda pozorování, která detailn ji popisuje dv farmy. Jedná se o farmu Ko ík a farmu Zababe .
|
| |
| |
|
Zahájení činnosti mladého zemědělce v režimu ekologického zemědělství
KROPÁČKOVÁ, Kristýna
Diplomová práce je zaměřena na analýzu současného stavu zemědělského podniku a následné vyhodnocení jeho vhodnosti k podnikání v systému ekologické produkce s ohledem na stanovištní podmínky, strukturu podniku, jeho stávajícího zaměření, lidský faktor i ekonomické aspekty. V teoretické části je nastíněna problematika ekologického zemědělství a jeho trvalé udržitelnosti, podpora podnikání zemědělců v ekologickém zemědělství, a faktory ovlivňující hospodaření v chráněných krajinných oblastech. Praktická část je zaměřena na zhodnocení současného stavu podniku. Je zde hodnocena rostlinná a živočišná výroba a možnosti ubytovací služby pro mimoprodukční činnost farmy. Pro posouzení vhodnosti podniku pro podnikání v režimu EZ je v diplomové práci použita SWOT analýza. V závěru je vyhodnocena vhodnost podniku pro podnikání v ekologickém způsobu hospodaření včetně doporučení pro zahájení činnosti.
|
|
Rurální cestovní ruch a jeho dopady na složky životního prostředí
SCHWARZOVÁ, Monika
Cílem bakalářské práce bylo porovnat a posoudit environmentální, ekonomické a sociální dopady služeb vybraných subjektů zabývajících se venkovskou turistikou. V literárním přehledu byly charakterizovány základní pojmy týkající se multifunkčního zemědělství, zeleného a venkovského cestovního ruchu a agroturistiky, specifikován byl také rozdíl mezi tzv. tvrdým a měkkým turismem. Od studovaných subjektů služeb byla za pomoci vlastního dotazníkového šetření zjištěna vhodná data pro vyhodnocení a provedena inventarizační analýza. Ze získaných dat a informací z databáze Ecoinvent byla vypočtena emisní zátěž ekvivalentu C02 na jednu hodinu provozu nabízené služby, tj. jízdy na koni. Souběžně byly zjištěny podklady pro orientační posouzení ekonomické efektivnosti služeb.
|
|
Turismus ve venkovském prostoru - příklad obcí Švihov a Strážov
VORÁČKOVÁ, Lenka
Hlavním cílem diplomové práce bylo zjistit současnou situaci v oblasti cestovního ruchu ve dvou městech v Klatovském okresu a získané výsledky porovnat s potenciálem daného místa pro cestovní ruch. Konkrétně se jednalo o města Strážov a Švihov, která se podobají počtem obyvatel. V literární rešerši jsou obsažena fakta z odborné literatury týkající se cestovního ruchu, venkovského prostoru a venkovské turistiky. Ve výzkumné části jsou charakterizována obě města, charakteristika je doplněna fotodokumentací, vyhodnoceny výsledky ankety pro turisty, vyhodnoceny výsledky dotazníkového šetření mezi obyvateli měst a zhodnoceny rozhovory se starosty daných měst.
|
|
Percepce agroturismu ve vybraných krajích Česka a Slovenska
Rychnová, Jitka ; Vágner, Jiří (vedoucí práce) ; Hrabák, Jiří (oponent)
Percepce agroturismu ve vybraných krajích Česka a Slovenska Abstrakt Tato diplomová práce se zabývá problematikou agroturismu a jeho vnímáním v Ústeckém a Košickém kraji. Cílem studie je identifikovat hlavní percepční ukazatele, které ovlivňují chod agroturistické činnosti ve vybraných regionech. Z tohoto důvodu se práce zaměřuje na vnímání turistů a majitelů hospodářských objektů, kteří danou formu venkovské turistiky provozují. Struktura studie se skládá ze dvou hlavních částí. V úvodu se nachází obecný vstup do problematiky, který cíleně slouží ke správnému pochopení základních termínů a konceptů vybraného tématu. Druhá část je založena na terénním šetření v agroturistických zařízeních. Prostřednictvím dotazníků a strukturovaných rozhovorů s majiteli objektů byla zjišťována percepce agroturismu. Samotný průběh výzkumu se uskutečnil v měsících červenci a srpnu roku 2017 ve vybraných hospodářských objektech v Ústeckém a Košickém kraji. Závěr vyzdvihuje stěžejní přínosy, poukazuje na další možné pokračování práce a určuje klíčové percepční faktory, jež se prokázaly jako ovlivňující při poskytování i využívání agroturismu v obou zkoumaných regionech. Klíčová slova: cestovní ruch, venkovský cestovní ruch, agroturismus, percepce, Česko, Slovensko
|
|
Agroturistika jako přínos k zaměstnanosti ve venkovském prostoru
HAVLÍKOVÁ, Denisa
Diplomová práce se věnuje zkoumání vlivu agroturistiky na zaměstnanost ve venkovském prostoru. Nejprve se zabývá popisem cestovního ruchu, jeho základních druhů a forem. Nicméně největší pozornost je věnována agroturistice, přičemž byla charakterizována její historie, vývoj, negativa i pozitiva, význam a její možné typy. Následující kapitoly jsou zaměřené na vymezení venkovského prostoru, popis subvencí, jež napomáhají k rozvoji venkovských oblastí a také objasnění otázky diverzifikace a multifunkčnosti zemědělství. V závěru teoretické části práce je charakterizována problematika zaměstnanosti, nezaměstnanosti, její příčiny a dopady. Dále poskytuje informace o multiplikačním efektu a vlivu cestovního ruchu a agroturistiky na zaměstnanost. Analytická část práce je zaměřena zejména na přínos agroturistiky k zaměstnanosti ve venkovských oblastech. Data potřebná pro tuto analýzu byla získána pomocí dotazníkového šetření, které bylo provedeno v Jihočeském kraji na farmách nabízející agroturistické služby, a obcích, pod které farmy spadají. Z výsledku je patrné, že agroturističtí farmáři poskytují ostatním lidem pracovní příležitosti na jejich statcích, a tím částečně napomáhají k zaměstnanosti dané obce. Avšak největší vliv na počet pracovních pozic nabízených farmami má sezóna. Agroturistické farmy a jejich činnost přispívají k celkovému rozvoji venkovských oblastí, ať už ve větší či menší míře. A na určité úrovni se podílejí i na zaměstnanosti obcí nacházejících se na venkově.
|
|
Agroturistika v okrese České Budějovice
PETERKOVÁ, Ingrid
Náplní bakalářské práce "Agroturistika v okrese České Budějovice" je posouzení současného stavu rozličných typů produktů agroturistiky ve světovém měřítku i z pohledu České Republiky. Součástí práce, je také posouzení nabídky agroturistiky v okrese České Budějovice. V závěrečné práci je vypracován projekt agroturistiky a to se všemi aspekty, jaké ji ovlivňují a zatraktivňují.
|
|
Šetrné formy turismu v CHKO Šumava s konkrétním zaměřením na agroturistiku
CHROMÁ, Lenka
Chromá, L.: Šetrné formy turismu v CHKO Šumava s konkrétním zaměřením na agroturistiku. Diplomová práce. České Budějovice: ZF JČU, 2018, 88 s. Šetrné formy turismu je možné definovat jako turismus, který je zaměřen na přírodu, kulturu a historické bohatství. Teoretická část zahrnuje literární rešerši zaměřenou na deskripci a geografii turismu, psychologii turismu, motivaci a prožitek z cestování. Důležitou součástí je i problematika negativních dopadů turismu, kde jsou posléze vyzdvihnuty šetrné formy turismu. Předložená práce je především zaměřena na atraktivnost agroturistiky jako formy trávení volného času, kde jde především o vysledování zájmu veřejnosti. Dalšími, neméně důležitými cíli je zjištění přínosu agroturistiky pro účastníky a obec, atraktivnost Šumavy pro návštěvníky, důvod vzniku agroturistických farem a podpora státu.
|