Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 53 záznamů.  předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.02 vteřin. 
Agroturistika jako fenomén cestovního ruchu
Čiháková, Dominika ; Procházka, Jan (vedoucí práce) ; Navrátilová, Miroslava (oponent)
Práce se je zam ena na agroturistiku, která je etrným druhem cestovního ruchu, chová se k p írod tak, aby ji zat ovala co nejmén a tím podpo ila udr itelný rozvoj cestovního ruchu. Cílem práce je zmapovat oblast agroturistiky a seznámit tená e s touto problematikou. Teoretická ást detailn popisuje pojem agroturistika a vysv tluje jeho podstatu a význam, porovnává eské prost edí agroturistiky s prost edím zahrani ním, p edstavuje instituce, které p sobí v oblasti agroturistiky a jí nad azené venkovské turistiky. Praktická ást je tvo ena dotazníkovým et ením, které zji uje, zda lidé mají pojem agroturistika v pov domí, co si pod tímto pojmem p edstavují a jaký mají k tomuto druhu cestovního ruchu postoj. Dále je vyu ita metoda pozorování, která detailn ji popisuje dv farmy. Jedná se o farmu Ko ík a farmu Zababe .
Urbanisticko – architektonická studie areálu pro šetrný turismus Strachotín
Panáčková, Miroslava ; Borecká,, Eva (oponent) ; Urbášková, Hana (vedoucí práce)
Táto diplomová práca je zameraná na urbanistické riešenie vybraného územia v obci Strachotín a architektonický návrh objektu zasadeného v danej lokalite. Cieľom návrhu je prepojiť objekt s ohľadom na okolitú krajinu a turisticky zatraktívniť lokalitu v okolí severného brehu nádrží Nové Mlýny. Koncept návrhu je postavený na modulárnom usporiadaní jednotlivých častí objektu. Funkčné rozdelenie predstavuje hotel, wellness, reštaurácia a výroba kozmetiky.
Podnikatelský plán pro založení agroturistického penzionu v Moravskoslezském kraji
Szymanik, Filip ; Milichovský, František (oponent) ; Bumberová, Veronika (vedoucí práce)
Diplomová práce se zabývá vytvořením podnikatelského plánu pro založení agroturistického penzionu v Moravskoslezském kraji. V první části jsou popsány pojmy a definice související s danou problematikou. Ve druhé části jsou zpracovány analýzy vnějšího a vnitřního prostředí, marketingový výzkum a analýza vlastních zdrojů a schopností. V třetí části je v návaznosti na tyto analýzy zpracován podnikatelský plán pro založení agroturistického penzionu.
Zahájení činnosti mladého zemědělce v režimu ekologického zemědělství
KROPÁČKOVÁ, Kristýna
Diplomová práce je zaměřena na analýzu současného stavu zemědělského podniku a následné vyhodnocení jeho vhodnosti k podnikání v systému ekologické produkce s ohledem na stanovištní podmínky, strukturu podniku, jeho stávajícího zaměření, lidský faktor i ekonomické aspekty. V teoretické části je nastíněna problematika ekologického zemědělství a jeho trvalé udržitelnosti, podpora podnikání zemědělců v ekologickém zemědělství, a faktory ovlivňující hospodaření v chráněných krajinných oblastech. Praktická část je zaměřena na zhodnocení současného stavu podniku. Je zde hodnocena rostlinná a živočišná výroba a možnosti ubytovací služby pro mimoprodukční činnost farmy. Pro posouzení vhodnosti podniku pro podnikání v režimu EZ je v diplomové práci použita SWOT analýza. V závěru je vyhodnocena vhodnost podniku pro podnikání v ekologickém způsobu hospodaření včetně doporučení pro zahájení činnosti.
Rurální cestovní ruch a jeho dopady na složky životního prostředí
SCHWARZOVÁ, Monika
Cílem bakalářské práce bylo porovnat a posoudit environmentální, ekonomické a sociální dopady služeb vybraných subjektů zabývajících se venkovskou turistikou. V literárním přehledu byly charakterizovány základní pojmy týkající se multifunkčního zemědělství, zeleného a venkovského cestovního ruchu a agroturistiky, specifikován byl také rozdíl mezi tzv. tvrdým a měkkým turismem. Od studovaných subjektů služeb byla za pomoci vlastního dotazníkového šetření zjištěna vhodná data pro vyhodnocení a provedena inventarizační analýza. Ze získaných dat a informací z databáze Ecoinvent byla vypočtena emisní zátěž ekvivalentu C02 na jednu hodinu provozu nabízené služby, tj. jízdy na koni. Souběžně byly zjištěny podklady pro orientační posouzení ekonomické efektivnosti služeb.
Turismus ve venkovském prostoru - příklad obcí Švihov a Strážov
VORÁČKOVÁ, Lenka
Hlavním cílem diplomové práce bylo zjistit současnou situaci v oblasti cestovního ruchu ve dvou městech v Klatovském okresu a získané výsledky porovnat s potenciálem daného místa pro cestovní ruch. Konkrétně se jednalo o města Strážov a Švihov, která se podobají počtem obyvatel. V literární rešerši jsou obsažena fakta z odborné literatury týkající se cestovního ruchu, venkovského prostoru a venkovské turistiky. Ve výzkumné části jsou charakterizována obě města, charakteristika je doplněna fotodokumentací, vyhodnoceny výsledky ankety pro turisty, vyhodnoceny výsledky dotazníkového šetření mezi obyvateli měst a zhodnoceny rozhovory se starosty daných měst.
Percepce agroturismu ve vybraných krajích Česka a Slovenska
Rychnová, Jitka ; Vágner, Jiří (vedoucí práce) ; Hrabák, Jiří (oponent)
Percepce agroturismu ve vybraných krajích Česka a Slovenska Abstrakt Tato diplomová práce se zabývá problematikou agroturismu a jeho vnímáním v Ústeckém a Košickém kraji. Cílem studie je identifikovat hlavní percepční ukazatele, které ovlivňují chod agroturistické činnosti ve vybraných regionech. Z tohoto důvodu se práce zaměřuje na vnímání turistů a majitelů hospodářských objektů, kteří danou formu venkovské turistiky provozují. Struktura studie se skládá ze dvou hlavních částí. V úvodu se nachází obecný vstup do problematiky, který cíleně slouží ke správnému pochopení základních termínů a konceptů vybraného tématu. Druhá část je založena na terénním šetření v agroturistických zařízeních. Prostřednictvím dotazníků a strukturovaných rozhovorů s majiteli objektů byla zjišťována percepce agroturismu. Samotný průběh výzkumu se uskutečnil v měsících červenci a srpnu roku 2017 ve vybraných hospodářských objektech v Ústeckém a Košickém kraji. Závěr vyzdvihuje stěžejní přínosy, poukazuje na další možné pokračování práce a určuje klíčové percepční faktory, jež se prokázaly jako ovlivňující při poskytování i využívání agroturismu v obou zkoumaných regionech. Klíčová slova: cestovní ruch, venkovský cestovní ruch, agroturismus, percepce, Česko, Slovensko
Agroturistika jako přínos k zaměstnanosti ve venkovském prostoru
HAVLÍKOVÁ, Denisa
Diplomová práce se věnuje zkoumání vlivu agroturistiky na zaměstnanost ve venkovském prostoru. Nejprve se zabývá popisem cestovního ruchu, jeho základních druhů a forem. Nicméně největší pozornost je věnována agroturistice, přičemž byla charakterizována její historie, vývoj, negativa i pozitiva, význam a její možné typy. Následující kapitoly jsou zaměřené na vymezení venkovského prostoru, popis subvencí, jež napomáhají k rozvoji venkovských oblastí a také objasnění otázky diverzifikace a multifunkčnosti zemědělství. V závěru teoretické části práce je charakterizována problematika zaměstnanosti, nezaměstnanosti, její příčiny a dopady. Dále poskytuje informace o multiplikačním efektu a vlivu cestovního ruchu a agroturistiky na zaměstnanost. Analytická část práce je zaměřena zejména na přínos agroturistiky k zaměstnanosti ve venkovských oblastech. Data potřebná pro tuto analýzu byla získána pomocí dotazníkového šetření, které bylo provedeno v Jihočeském kraji na farmách nabízející agroturistické služby, a obcích, pod které farmy spadají. Z výsledku je patrné, že agroturističtí farmáři poskytují ostatním lidem pracovní příležitosti na jejich statcích, a tím částečně napomáhají k zaměstnanosti dané obce. Avšak největší vliv na počet pracovních pozic nabízených farmami má sezóna. Agroturistické farmy a jejich činnost přispívají k celkovému rozvoji venkovských oblastí, ať už ve větší či menší míře. A na určité úrovni se podílejí i na zaměstnanosti obcí nacházejících se na venkově.
Agroturistika v okrese České Budějovice
PETERKOVÁ, Ingrid
Náplní bakalářské práce "Agroturistika v okrese České Budějovice" je posouzení současného stavu rozličných typů produktů agroturistiky ve světovém měřítku i z pohledu České Republiky. Součástí práce, je také posouzení nabídky agroturistiky v okrese České Budějovice. V závěrečné práci je vypracován projekt agroturistiky a to se všemi aspekty, jaké ji ovlivňují a zatraktivňují.
Šetrné formy turismu v CHKO Šumava s konkrétním zaměřením na agroturistiku
CHROMÁ, Lenka
Chromá, L.: Šetrné formy turismu v CHKO Šumava s konkrétním zaměřením na agroturistiku. Diplomová práce. České Budějovice: ZF JČU, 2018, 88 s. Šetrné formy turismu je možné definovat jako turismus, který je zaměřen na přírodu, kulturu a historické bohatství. Teoretická část zahrnuje literární rešerši zaměřenou na deskripci a geografii turismu, psychologii turismu, motivaci a prožitek z cestování. Důležitou součástí je i problematika negativních dopadů turismu, kde jsou posléze vyzdvihnuty šetrné formy turismu. Předložená práce je především zaměřena na atraktivnost agroturistiky jako formy trávení volného času, kde jde především o vysledování zájmu veřejnosti. Dalšími, neméně důležitými cíli je zjištění přínosu agroturistiky pro účastníky a obec, atraktivnost Šumavy pro návštěvníky, důvod vzniku agroturistických farem a podpora státu.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 53 záznamů.   předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.