Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 8 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
The possibilities of horticultural production in stalled spaces and public spaces of postindustrial city
Adamková, Jana ; Löw, Jiří (oponent) ; Štěpánková,, Roberta (oponent) ; Havliš, Karel (vedoucí práce)
The image of the postindustrial city is formed by public spaces (streets, plazas and squares, parks, riverfronts and waterfronts) together with a wide range of underused urban spaces and long-term unused areas of stalled spaces. The subject of this work is research of different types of urban gardening spaces and their optimal spatial, operational and functional parameters in the context of urbanism and urban planning. The aim is to apply them to the structure of unused urban spaces. On the basis of the case studies included in the research, the success of placement of individual community projects in different types of public spaces and stalled spaces is assessed. Recommendations for planning practice are based on these evaluations. The results of the work show that spaces with possibilities of horticultural production are a suitable solution for the temporary and also long-term use of under-utilized urban areas with many benefits in social, economic and environmental areas.
Zjištění druhů rostlin vhodných pro revitalizaci příměstské zeleně
Babická, Jana
Cílem této diplomové práce bylo zjištění rostlinných druhů v oblasti TJ Sokol, Brno – Žabovřesky. Vyhodnotit biodiverzitu v rámci těchto druhů, zhodnotit stav současné vegetace a navrhnout zemědělsky využitelné druhy v rámci revitalizace oblasti. Oblast je tvořena pěti částmi, které jsou v jednom areálu, ale na každé z nich je různé druhové zastoupení vegetace. V rámci plochy A bylo určeno šestnáct druhů, v rámci plochy B bylo čtyřicet sedm druhů, na ploše C bylo nalezeno dvacet čtyři druhů, na ploše D se vyskytlo čtyřicet šest druhů rostlin a na ploše E bylo určeno devatenáct druhů rostlin. V rámci zjištění stavu vegetace byla navržena revitalizační opatření k jednotlivých zájmových plochám. Plocha A: návrh regenerace travnaté oblasti, plocha B: návrh vinice, plocha C: návrh ovocného sadu, plocha D: údržba původní sadovnické tvorby, plocha E: návrh bylinkové části.
Možnosti vzniku Městských farem
VOJÁKOVÁ, Kateřina
Tato práce se zabývá možnostmi vzniku Městské farmy v Českých Budějovicích. Pomocí kvantitativního a kvalitativního výzkumu se snaží zjistit zájem o služby takového zařízení u široké veřejnosti, pedagogů základních škol a sociálních pracovníků v domovech důchodců. Na základě výsledků je navržena nejrelevantnější podoba farmy a vhodné aktivity.
Permakultura a město
Sukopová, Dagmar ; Utíkalová, Ivana (oponent) ; Mléčka, Jan (vedoucí práce)
Ve své diplomové práci jsem chtěla nastínit možnosti pozvolné revitalizace našich měst v permakulturním duchu a zároveň podpořit potravinovou soběstačnost návrhem ovocných parků, komunitních a střešních zahrad pro komerční i nekomerční využití. Práce se zabývá myšlenkou začlenění zemědělství do městského prostředí v místních podmínkách. Aplikace městského zemědělství, zejména v západních zemích, je již poměrně běžnou záležitostí. Práce by měla sloužit jako návod na vytvoření udržitelnějšího městského prostředí.
The possibilities of horticultural production in stalled spaces and public spaces of postindustrial city
Adamková, Jana ; Löw, Jiří (oponent) ; Štěpánková,, Roberta (oponent) ; Havliš, Karel (vedoucí práce)
The image of the postindustrial city is formed by public spaces (streets, plazas and squares, parks, riverfronts and waterfronts) together with a wide range of underused urban spaces and long-term unused areas of stalled spaces. The subject of this work is research of different types of urban gardening spaces and their optimal spatial, operational and functional parameters in the context of urbanism and urban planning. The aim is to apply them to the structure of unused urban spaces. On the basis of the case studies included in the research, the success of placement of individual community projects in different types of public spaces and stalled spaces is assessed. Recommendations for planning practice are based on these evaluations. The results of the work show that spaces with possibilities of horticultural production are a suitable solution for the temporary and also long-term use of under-utilized urban areas with many benefits in social, economic and environmental areas.
Sustainability of Urban Agriculture: a comparison of Dakar and Amsterdam
Oost, Franciene ; Horký-Hlucháň , Ondřej (vedoucí práce) ; Polesný, Zbyněk (oponent)
Diplomová práce zkoumá městské zemědělství v Dakaru a Amsterdamu a jeho přínos k udržitelnosti města. Ustavuje operační definici udržitelnosti města tvořenou ekonomickými, sociálními a environmentálními rovinami. Přibližuje městské zemědělství v obou městech a analyzuje jejich přínos k udržitelnosti zkoumáním ekonomických, sociálních a environmentálních problémů vztahujících se k městskému zemědělství. Přináší představu o rozdílech mezi městském zemědělství na globálním jihu a severu. Výsledky naznačují, že i když má městské zemědělství potenciál vytvářet více udržitelná města, je tu stále několik problémů, které je nutné překonat. Klíčová slova: Městské zemědělství, udržitelnost města, globální jih, globální sever, Dakar, Amsterdam
Potenciál záhrad a produkčných plôch v súčasnom meste
Adamková, Jana
Green areas were an integral part of cities throughout the history. Productive garden, which represents an archetypal symbol of human livelihoods and connection between man and earth, has been disappearing from the urban structure in recent years. Urban agglomerations and their resource uses become the dominant feature of the human presence on the earth, profoundly changing humanity’s relationship to its host planet and its ecosystems. Cities require vast areas of land for their sustenance and have come to depend on large amounts of food being brought in from outside the land area they actually occupy. The article deals with the importance of gardens for humans and highlights the role of productive urban space in process of creating a viable urban environment. As the world urbanises, greater local food self-reliance, using nutrients accumulating in our cities, must be regarded as an important aspect of sustainable urban development. Along with other initiatives and activities, urban agriculture therefore has an important role to contribute to the sustainability of cities in various ways – spatially, socio-economically and environmentally.
Agriculture in Urban Environment and Its Historical Evolution
Adamková, Jana
Urban agriculture has been an indisputable part of cities during history. It is an important subject to improve sustainability of cities, improve the food security and reduce urban poverty. Understanding the evolution of urban agriculture could yield info

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.