| |
|
Produkce biomasy a sušiny u kukuřice a čiroku k silážním účelům
TROJÁKOVÁ, Gabriela
Cílem diplomové práce bylo zhodnotit a porovnat produkční schopnost dvou hybridů kukuřice (Zea mays L.) a vybraného genotypu čiroku (Sorghum Adams). K zhodnocení byl založen maloparcelní pokus na pozemku Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Před sklizní byly provedeny odběry k porovnání hodnocených výnosových ukazatelů. Počet odběrů závisel na dosažení požadovaného obsahu sušiny v biomase. Při sklizni kukuřice byl stanoven výnos biomasy, výnos a podíl palic, obsah sušiny biomasy a palic, výnos sušiny biomasy. Při sklizni čiroku byl stanoven výnos biomasy, obsah sušiny a výnos sušiny biomasy. Z jednoletého pokusu bylo zjištěno u hybridů čiroků pomalejší nárůst obsahu sušiny ve srovnání s hybridy kukuřice. Zvolené hybridy dosáhly optimálních hodnot obsahu sušiny pro výrobu kvalitní siláže.
|
|
Čirok jako energetická plodina
CIBULKOVÁ, Renata
Čirok, jedna ze světově nejvýznamnějších polních plodin, je nejčastěji využívaný pro potravinářské či krmné účely. Cílem této práce je formou literárního přehledu shrnout informace o vlastnostech čiroku z pohledu energetického využití, energetické výtěžnosti, technologii pěstování pro energetické účely, možnostech využití čiroku pro energetické účely a stavu ve světě i v ČR. V poslední době je čirok zkoumán jako surovina pro všechna odvětví energetického průmyslu a to z důvodu široké škály potencionálních produktů jako je etanol, vodík, metan, lipidy, aceton, butanol a kyselina mléčná. Díky poměrně vysokým výnosům fytomasy lze čirok využít jako surovinu pro přímé spalování. Pro daný směr využití je rozhodující složení jednotlivých druhů čiroku, které může být výrazně ovlivněno agrotechnikou a klimatickými podmínkami pěstování. Významnou úlohu pro zvýšení produkce a využitelnosti této plodiny ve všech klimatických podmínkách má šlechtění.
|
| |
|
Perspektivy pěstování a využití čiroku a prosa v podmínkách ČR
TROJÁKOVÁ, Gabriela
Cílem práce bylo shrnutí poznatků o pěstování a možnostech využití čiroku a prosa v podmínkách České republiky. Botanická charakteristika, požadavky na prostředí, ošetřování během vegetace rostliny prosa a čiroku. Sklizeň a posklizňová úprava plodiny a její využití potravinářské, průmyslové a pro krmné účely. Proso je skromná plodina, přinášející dobrý uskutečnitelný výnos, rozšiřuje plodinovou a potravinářskou škálu. Čirok obohacuje osevní postupy pro zachování půdní úrodnosti a je zajímavou alternativou silážní kukuřice na orné půdě v České republice.
|