Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Vliv produktivity na vývoj běžného účtu platební bilance
Pivoňka, Tomáš ; Pošta, Vít (vedoucí práce) ; Pikhart, Zdeněk (oponent)
Práce se věnuje analýze běžného účtu České republiky a dopadu produktivity. Jako výchozí model pro zpracování diplomové práce posloužil model Glicka, R., a K. Rogoffa "Global versus Country-Specific Productivity Shocks and the Current Account". Ten zkoumal vliv domácí a zahraniční produktivity na běžné účty zemí G-7. Na tuto práci pak navazovali další autoři, kteří původní model rozšiřovali či revidovali. V mé práci jsem posuzoval několikeré pojetí produktivity z hlediska vstupních dat, měřené přes Solowovo reziduum Cobb-Douglasovy produkční funkce. Na základě analýzy časových řad bylo zjištěno, že domácí produktivita zhoršuje běžný účet, což je v souladu s výchozím modelem. A jako nejvhodnější řada pro zachycení chování běžného účtu je potom celkový průmysl při využití investic na bázi tvorby hrubého fixního kapitálu.
RBC model - aplikace na ČR
Báča, Petr ; Pánková, Václava (vedoucí práce) ; Chrobok, Viktor (oponent)
Předložená diplomová práce se zabývá základním modelem reálného hospodářského cyklu. Teorie reálného hospodářského cyklu poskytuje alternativní, ryze nabídkové, vysvětlení ekonomických fluktuací. Obecně uznávaným přínosem teorie je důsledná výstavba modelů z mikroekonomických základů. V teoretickém oddílu diplomové práce jsou nejprve stručně zmíněny historické okolnosti vzniku teorie reálného hospodářského cyklu. Následně je krok po kroku odvozen základní model a komentován ekonomický význam jednotlivých rovnic. Poté jsou nastíněny nejvíce kritizované aspekty teorie. V praktickém oddílu diplomové práce je pak odvozený základní model aplikován na podmínky české ekonomiky. Nejdříve jsou popsány vybrané charakteristiky českých hospodářských cyklů, poté je provedena kalibrace a simulace modelu. Na závěr jsou komenovány výsledky simulací.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.