Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 5 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Kontrola kvality drogy Sambuci fructus z pěstovaných rostlin.
Studená, Hana ; Spilková, Jiřina (vedoucí práce) ; Kašparová, Marie (oponent)
Univerzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra farmakognosie Kandidát: Bc. Hana Studená Školitel: Doc. RNDr. Jiřina Spilková, CSc. Konzultant: RNDr. Anna Polášková Název diplomové práce: Kontrola kvality drogy Sambuci fructus z pěstovaných rostlin Hlavním cílem práce bylo ověření kvality plodů bezu černého v odrůdách Sambo, Sambu, Samdal, Samyl a bezu planém dle vybraných zkoušek dle ČL 2009 a ČFK 1. Byla stanovena ztráta sušením, celkový popel, popel nerozpustný v kyselině chlorovodíkové. Další náplní této práce bylo porovnat vybrané odrůdy bezu černého z hlediska obsahu anthokyanů v různých částech plodů. Byla použita nová modifikace spektrofotometrického stanovení pH-diferenční metodou, u které byla ověřena linearita a přesnost stanovení. Dále byla sledována stabilita vzorků za daných podmínek. Byl pozorován úbytek obsahu anthokyanů, který byl menší než 10 %. Nejvyšší obsah anthokyanů byl stanoven u kultivaru Samyl, Samdal, nejnižší u odrůdy Sambu a bezu planého. Ačkoliv se zastoupení anthokyanů v jednotlivých částech plodu lišilo, u všech plodů byl obsah anthokyanů v exokarpu vždy vyšší než dužnině. Tento fakt je potřeba brát v úvahu při zpracování plodů pro farmaceutické a potravinářské účely. Klíčová slova: Sambucus nigra, Sambuci fructus, anthokyany
Effect of post-harvest processing on quality of Sambuci fructus
Brňáková, Lenka ; Spilková, Jiřina (vedoucí práce) ; Kašparová, Marie (oponent)
Baza čierna je obľúbenou a uznávanou rastlinou vďaka priaznivým účinkom na ľudský organizmus. Hlavnými obsahovými látkami sú flavonoidy a antokyány. Predmetom zberu sú jej kvety a plody, ktoré sú k dispozícii len počas sezóny (ako v prípade väčšiny rastlín), preto je dôležité hľadať alteratívne možnosti. Jednou z nich je konzervácia. V súčasnosti je veľa spôsobov pozberovej úpravy, preto je viac možností nájsť optimálny spôsob pre konkrétnu rastlinu. Diplomová práca sa zameriava na stanovenie obsahu fenolických látok v plodoch bazy čiernej nazbieraných v rôznych lokalitách Hradca Králové a konzervovaných pri teplote laboratórnej, zvýšenej (40řC, 60řC) a zníženej (-18řC). Ďalej sa práca zaoberá stanovením obsahu antokyánov v plodoch 3 roky konzervovaných v mrazničke pri teplote -18řC. Cieľom praktickej časti práce bolo nájsť najlepší spôsob pozberovej úpravy plodov bazy čiernej. Medzi jednotlivými miestami zberu sa nevyskytol významný rozdiel v obsahu fenolických látok v plodoch. Teplota v priebehu konzervácie mala vplyv na obsahové látky. So zvyšujúcou sa teplotou bol obsah fenolických látok nižší. Pri uchovávaní plodov v mrazničke vyšiel obsah fenolických látok približne rovnaký ako pri laboratórnej teplote. Na uskladnenie plodov v mrazničke počas 3 rokov nemal čas žiaden vplyv na obsah látok....
Kontrola kvality drogy Sambuci fructus z pěstovaných rostlin.
Studená, Hana ; Spilková, Jiřina (vedoucí práce) ; Kašparová, Marie (oponent)
Univerzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra farmakognosie Kandidát: Bc. Hana Studená Školitel: Doc. RNDr. Jiřina Spilková, CSc. Konzultant: RNDr. Anna Polášková Název diplomové práce: Kontrola kvality drogy Sambuci fructus z pěstovaných rostlin Hlavním cílem práce bylo ověření kvality plodů bezu černého v odrůdách Sambo, Sambu, Samdal, Samyl a bezu planém dle vybraných zkoušek dle ČL 2009 a ČFK 1. Byla stanovena ztráta sušením, celkový popel, popel nerozpustný v kyselině chlorovodíkové. Další náplní této práce bylo porovnat vybrané odrůdy bezu černého z hlediska obsahu anthokyanů v různých částech plodů. Byla použita nová modifikace spektrofotometrického stanovení pH-diferenční metodou, u které byla ověřena linearita a přesnost stanovení. Dále byla sledována stabilita vzorků za daných podmínek. Byl pozorován úbytek obsahu anthokyanů, který byl menší než 10 %. Nejvyšší obsah anthokyanů byl stanoven u kultivaru Samyl, Samdal, nejnižší u odrůdy Sambu a bezu planého. Ačkoliv se zastoupení anthokyanů v jednotlivých částech plodu lišilo, u všech plodů byl obsah anthokyanů v exokarpu vždy vyšší než dužnině. Tento fakt je potřeba brát v úvahu při zpracování plodů pro farmaceutické a potravinářské účely. Klíčová slova: Sambucus nigra, Sambuci fructus, anthokyany
Mikroskopické hodnocení drogy Sambuci fructus z kulturních odrůd Sambucus nigra.
Applová, Lenka ; Spilková, Jiřina (vedoucí práce) ; Kašparová, Marie (oponent)
Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra farmakognosie Kandidát: Lenka Applová Školitel: doc. RNDr. Jiřina Spilková, CSc. Název diplomové práce : Mikroskopické hodnocení drogy Sambuci fructus z kulturních odrůd Sambucus nigra Bez černý (Sambucus nigra L.) je významnou rostlinou tradičního lidového léčitelství, jehož poznatky přejímá i farmaceutický a potravinářský průmysl. Plody se používají jako diaforetikum, diuretikum, při migrénách a neurologických obtížích. Se zvyšující poptávkou již nestačí pouze sběr planě rostoucích plodů, a proto je bez černý společně s jeho kulturními odrůdami pěstován v sadech. Kvalitní drogu pro farmaceutické použití by právě mohly poskytnout kulturní odrůdy bezu černého, které se pěstují pro využití plodů v potravinářském průmyslu. Cílem diplomové práce bylo studium mikroskopických znaků plodů planě rostoucího bezu černého a jeho deseti kulturních odrůd Allesö, Bohatka, Haschberg, Mamut, Sambo, Sambu, Samdal, Sampo, Samyl a Weihenstephan, které pocházejí z Výzkumného a šlechtitelského ústavu ovocnářského Holovousy s.r.o. Plody planě rostoucího bezu černého byly získány z Botanické zahrady léčivých rostlin Farmaceutické fakulty v Hradci Králové. Z plodů byly po projasnění v roztoku chloralhydrátu připraveny mikroskopické preparáty. V...
Effect of post-harvest processing on quality of Sambuci fructus
Brňáková, Lenka ; Spilková, Jiřina (vedoucí práce) ; Kašparová, Marie (oponent)
Baza čierna je obľúbenou a uznávanou rastlinou vďaka priaznivým účinkom na ľudský organizmus. Hlavnými obsahovými látkami sú flavonoidy a antokyány. Predmetom zberu sú jej kvety a plody, ktoré sú k dispozícii len počas sezóny (ako v prípade väčšiny rastlín), preto je dôležité hľadať alteratívne možnosti. Jednou z nich je konzervácia. V súčasnosti je veľa spôsobov pozberovej úpravy, preto je viac možností nájsť optimálny spôsob pre konkrétnu rastlinu. Diplomová práca sa zameriava na stanovenie obsahu fenolických látok v plodoch bazy čiernej nazbieraných v rôznych lokalitách Hradca Králové a konzervovaných pri teplote laboratórnej, zvýšenej (40řC, 60řC) a zníženej (-18řC). Ďalej sa práca zaoberá stanovením obsahu antokyánov v plodoch 3 roky konzervovaných v mrazničke pri teplote -18řC. Cieľom praktickej časti práce bolo nájsť najlepší spôsob pozberovej úpravy plodov bazy čiernej. Medzi jednotlivými miestami zberu sa nevyskytol významný rozdiel v obsahu fenolických látok v plodoch. Teplota v priebehu konzervácie mala vplyv na obsahové látky. So zvyšujúcou sa teplotou bol obsah fenolických látok nižší. Pri uchovávaní plodov v mrazničke vyšiel obsah fenolických látok približne rovnaký ako pri laboratórnej teplote. Na uskladnenie plodov v mrazničke počas 3 rokov nemal čas žiaden vplyv na obsah látok....

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.