Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Molecular mechanisms of LDL-cholesterol induced endothelial dysfunction
Rojková, Tereza ; Petrezsélyová, Silvia (vedoucí práce) ; Šeda, Ondřej (oponent)
Hypercholesterolémie neboli zvýšená hladina LDL-cholesterolu vzniká ať už jako důsledek genetických predispozic, nevhodného životního stylu, přidružených chorob či kombinací těchto faktorů. LDL-cholesterolu se někdy přezdívá "zlý" cholesterol, neboť jeho nadbytek negativně ovlivňuje funkčnost výstelky cév-endotelu, který se vyznačuje svými různorodými účinky, zejména vazodilatační, vazokonstrikční, protizánětlivou a protisrážlivou funkcí, ale také kontrolou propustnosti cév pro látky potřebné tělu a pro buňky imunitního systému. V případě hypercholesterolémie cholesterol postupně kumuluje v subendotheliálním prostoru a vícero mechanismy snižuje hladinu hlavní modulační molekuly endotelu - oxidu dusnatého. Při endotelové dysfunkci vzrůstá oxidační stres, LDL-cholesterol je oxidován a endotelové buňky se aktivují a produkují prozánětlivé cytokiny a adhezivní molekuly. Endotelová dysfunkce je považována za první stupeň aterosklerózy, jelikož se monocyty dostávají do místa zánětu a diferencují v makrofágy, které se následně mění v pěnové buňky endocytózou oxidovaného LDL-cholesterolu. Tímto způsobem jsou vytvářeny aterosklerotické pláty, které nejen cévy zužují, ale také hrozí jejich erupce s následnou trombózou, která může vyústit v další velice závažné kardiovaskulární choroby až smrt. Tato práce...
Faktory ovlivňující mrazitelnot ejakulátu býků
Dvorská, Tereza ; Rajmon, Radko (vedoucí práce) ; Marie, Marie (oponent)
Vaječný žloutek je běžnou složkou ředidel používaných ke kryokonzervaci spermií. Na základě jeho substituce nízkodenzitním lipoproteinem (LDL, z angl. low density lipoprotein) bylo zjištěno, že právě tato složka udává jeho kryoprotektivní vlastnosti. Chrání tak spermie proti chladovému šoku a dalším změnám čímž je udržována jejich fertilizační schopnost i po rozmrazení. Kvalita spermií v inseminační dávce je však ovlivněna mnoha dalšími vnitřními i vnějšími faktory. Cílem této práce bylo zhodnotit, zdali je efekt přídavku nízkodenzitního lipoproteinu (LDL) v ředidle ejakulátu významně ovlivňován vybranými faktory - typem použitého ředidla, plemennou příslušností býka, individualitou býka a termínem odběrového dne. Na inseminační stanici Natural s.r.o. v Hradišťku pod Medníkem byl ve čtyřech opakováních odebírán ejakulát od vybrané skupiny šesti býků (tří zástupců holštýnského plemene a tří zástupců českého strakatého skotu). K výrobě inseminačních dávek byly použity dva typy bezžloutkových ředidel na bázi sojového lecitinu (AndroMed a BioXCell). Ke každému z nich byly přidány vybrané koncentrace LDL 4, 6 a 8 % a ředidlo bez LDL sloužilo jako kontrola. Inseminační dávky byly zmrazeny standardním způsobem a poté uchovány v tekutém dusíku. Pro určení kvalitativních vlastností spermií byla zvolena metoda hodnocení jejich motility pomocí počítačové analýzy (CASA, z angl. Computer Assisted Sperm Analysis). Ihned po rozmrazení a následně po dvouhodinové inkubaci (37 °C) byly vyhodnoceny kinematické parametry spermií společně s celkovým procentem motilních spermií a procentem progresivně pohybujících se spermií. Údaje byly následně statisticky zpracovány a na základě výstupů byly vybrány jako reprezentativní kinematické parametry VAP, VCL, ALH a procento progresivně motilních spermií (PMOT). Vyšších hodnot daných parametrů dosahovaly téměř ve všech hodnoceních vzorky ředěné ředidlem BioXCell oproti AndroMed. I přes námi prokázanou existenci variability výsledků v závislosti na době inkubace, plemenné příslušnosti, individualitě jedince a termínu odběrového dne, lze určit pravděpodobnou optimální koncentraci přídavku LDL, a to pro ředidlo BioXCell 6% a pro AndroMed 8% koncentraci. Bylo by vhodné v dalších studiích vyhodnotit vliv přídavku LDL k bezžloutkovým ředidlům na kvalitu spermií po rozmrazení na základě většího množství jejich kvalitativních parametrů a měly by být brány na zřetel faktory, které mohou ovlivňovat variabilitu výsledků, jež byly prokázány v této práci.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.