Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Globální hodnotové řetězce v kávovém průymslu se zaměřením na Vietnam
Klumparová, Adéla ; Vlčková, Jana (vedoucí práce) ; Hnát, Pavel (oponent)
Cílem této diplomové práce je popsat způsob fungování globálních kávových hodnotových řetězců a nabyté poznatky následně aplikovat na případ kávového průmyslu ve Vietnamu. V úvodní kapitole je pozornost věnována nejprve institucionálnímu pozadí hodnotových řetězců, procesům řízení a postupům užívaným v zemědělsko-potravinářském průmyslu. Dále práce obsahuje analýzu globálních kávových hodnotových řetězců, včetně identifikace subjektů angažujících se v řetězci a jejich podílu na tvorbě přidané hodnoty. V následující kapitole je popsán vývoj světového trhu s kávou a produkce nejvýznamnějších světových producentů a vývozců kávy. Práce pojednává rovněž o tématu ekonomické a sociální udržitelnosti a vlivu globálních hodnotových řetězců na životní prostředí. Závěrečná část práce je zaměřena na postavení kávového průmyslu ve Vietnamu, na jeho strukturu a vývoj v posledních 40 letech. Zohledněno je rovněž problematické postavení drobných pěstitelů nebo příležitosti rozvoje místního kávového průmyslu.
Dopady mezinárodní obchodu s kávou na producentské rozvojové země
Bartůňková, Lenka ; Steinmetzová, Dana (vedoucí práce) ; Antal, Jarolím (oponent)
Nadprůměrné ceny kávy, způsobené dlouhodobou regulací trhu, přilákaly během druhé poloviny 20. století do tohoto odvětví řadu nových producentů. Když se pak trh v roce 1989 liberalizoval, klesly ceny postupně až na třicetileté minimum. Pokles cen má v současnosti negativní dopad na drobné pěstitele kávy, kteří nedosahují úspor z rozsahu, neboť pěstují kávu tradičním způsobem v malém množství, a nemohou tak cenově soupěřit s velkými plantážemi. Při úvahách nad řešením situace je nutné mít na paměti, že tito drobní pěstitelé produkují často kávu vyšší kvality, ale především, že jsou jejich pole místy s vysokým stupněm biodiverzity, které přebírají funkci mizejících deštných lesů. Mezinárodní organizace kávy se snaží situaci řešit globálně zvýšením požadavků na kvalitu obchodované kávy. Běžný spotřebitel může přispět k postupnému řešení situace nákupem kávy od drobných pěstitelů, nepřímo pomáhajících k zachování biodiverzity. Takovou kávu najde zájemce pod označením Shade Grown, nebo v menší míře Organic. Certifikát Fair Trade nevypovídá o ochraně přírody na farmě, ale je lepší volbou než káva bez certifikátu. Například díky tomu, že na Fair Trade kávě je vyznačena země původu a spotřebitel tak může své finanční prostředky vynakládat cíleně. Ekonomika Etiopie je na kávě závislá a propadem cen byla silně zasažena. Etiopie je původním domovem kávy, což znamená, že se zde nacházejí divoké druhy kávovníků, stejně jako hospodářsky významné kávovníky s geny, které jinde ve světě nenajdeme. Divoké kávovníky se často nacházejí v lesích, které jsou však káceny a závratným tempem mizí. Z hlediska budoucnosti pěstování kávy je nutné, aby byly původní populace kávovníků zachovány pro příští generace. Koupí Etiopské kávy přispěje spotřebitel k zachování celého odvětví a zvýšení zájmu o ochranu kávových lesů.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.