Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Nové trendy v konzervaci objemných krmiv a jejich vliv na produkci mléka dojnic
DOUBEK, Martin
Kravské mléko hraje důležitou roli v lidské výživě a je jedním z hlavních produktů mlékárenského průmyslu. Jeho složení se mění v reakci na různé faktory včetně píce. Kvalita objemného krmiva je jedním z důležitých aspektů pro výživu a zdraví dojnic a samotnou mléčnou užitkovost. Cílem diplomové práce bylo posoudit dvě objemná krmiva, a to travní senáž a žitnou senáž, a jejich vliv na mléčnou užitkovost. Spolu s mléčnou užitkovostí se posuzovalo množství bílkovin a tuku v mléce. Porovnávány byly krmné dávky v podniku VOD Kadov v průběhu čtyř let. Na základě doložených dat od podniku VOD Kadov nebyl dle statistických výpočtů potvrzen vliv žitné senáže (p 0,05) na zvýšení dojivosti a nebyl prokázán ani vliv na množství tuku v mléce (p 0,05). Statistickým výpočtem byl prokázán vliv žitné senáže na množství bílkovin v mléce (p 0,05). Z výsledků vyplývá, že zkrmování kvalitní travní senáže nebo kvalitní žitné senáže nemají samostatně vliv na mléčnou užitkovost ani na obsah tuku. Žitná senáž je vhodnou náhradou travní senáže v krmné dávce.
Analýza kvalitativních ukazatelů silážovaných krmiv
NECHVÁTAL, Jaroslav
Tato diplomová práce je zaměřena na analýzu vybraných kvalitativních ukazatelů u siláží. Kvalitativní ukazatelé byli sledováni u 119 vzorků travní a kukuřičné siláže z roku 2018. Pomocí těchto ukazatelů proběhlo zařazení podle hodnocení kvality fermentace u siláže dle Normy 2004, německého hodnocení dle Kaisera 2006 a slovenského hodnocení dle Mitríka 2016. Výsledné zařazení byla vyhodnocena a porovnána. V Normě 2004 bylo zařazeno v první třídě fermentace 82 % vzorků, v hodnocení podle Kaisera 88 % vzorků a v hodnocení podle Mitríka 83 % vzorků. Do hodnocení byl zařazen i vliv silážních aditiv na kvalitu fermentačního procesu. Sledován byl vliv bakteriálních a bakteriálně-enzymatických aditiv na obsah živin. V závěru práce byly vzorky siláže porovnány s průměrnými hodnotami z daného ročníku.
Porovnání různých technologií konzervace objemné píce ve vybraných podnicích.
NOVÁKOVÁ, Vladimíra
První část této bakalářské práce se zabývá popisem objemných krmiv. Je popsán jejich způsob sklizně, zásady, postupy při výrobě a způsob uskladnění. Zde je vylíčena konzervace biomasy pro senáž a seno. V první části jsou poznamenány a popsány senzorické vlastnosti sena a senáže. Dále jsou charakterizovány nejčastěji používané jeteloviny a traviny. Rozdělení senážních přípravků (aditiva), chemické složení krmiv, mikroorganismy konzervující rostlinnou biomasu, které jsou prospěšné a škodlivé pro konzervační proces. Na závěr i zmínka o kukuřičné siláži a objasnění vlivu konzervovaných krmiv pro hospodářská zvířata. Druhá část bakalářské práce se zabývá vlastním sledováním senzorických vlastností a laboratorní analýzy na kvalitu konzervované hmoty při různých způsobech konzervace senáže v senážní jámě, senáže v balíku a sena v balíku ve vybraných podnicích. Závěr obsahuje doporučení, která by mohla zlepšit kvalitu objemných krmiv - senáže a sena. Je třeba sledovat obsah sušiny v konzervované hmotě. U senáží přizpůsobit délku řezanky a intenzitu dusání (lisování) a případně použít vhodná silážní aditiva.
Hodnocení kvality konzervované objemné píce při různých způsobech konzervace a skladování.
KODADOVÁ, Lenka
Diplomová práce se v první části zabývá charakteristikou pícnin významných jako zdroj objemné píce pro konzervaci. S ohledem na obtížnější konzervovatelnost je podrobnější charakteristika význačných jetelovin a jejich význam při pěstování objemné píce. Popisuje význam jetelotravních směsí ve výrobě objemné píce. Způsoby sklizně a konzervace biomasy z travních porostů. Dále je popisována silážní kukuřice, její konzervovatelnost, způsoby sklizně a význam ve výživě zvířat. Jakost objemné píce a faktory, které ji ovlivňují. Vliv kvality vstupní biomasy na konzervační procesy. Dále se také zabývá postupy a zásadami výroby siláží, senáží a sena, konzervačními prostředky a na závěr shrnuje příčiny zhoršené jakosti siláží a senáží a vliv zhoršené jakosti na příjem píce a užitkovost zvířat. Druhá část diplomové práce je zaměřena na vlastní sledování senzorických vlastností a laboratorní hodnocení kvality konzervované píce při různých způsobech konzervace seno volné, seno v balících, senáž v senážních jámách, jetelová siláž v balících a siláž v silážních jamách na pozemcích vybraného zemědělského družstva. V závěru jsou navržena nejdůležitější opatření ke zlepšení jakosti konzervovaných krmiv.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.