Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 5 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Stanovení inositolu v léčivých přípravcích pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie (HPLC)
Rážová, Michaela ; Odehnalová,, Klára (oponent) ; Pazourek,, Jiří (vedoucí práce)
Tato práce se zaměřuje na stanovení inositolu v léčivých přípravcích za využití vysokoúčinné kapalinové chromatografie v HILIC módu. Práce je rozdělena do několika oddílů, probírá základní vlastnosti analyzovaného myo-inositolu i metody stanovení sacharidů. Pro vysokoúčinnou kapalinovou chromatografii je v práci vyčleněna samostatná kapitola. Jedním z dalších cílů práce bylo srovnání vlastností chromatografických kolon. V experimentální části jsou dále zahrnuty podmínky měření, metody příprav vzorků, vyhodnocená data a výsledky včetně diskuze. Pro tuto práci byly použity dva reálné vzorky, u nichž byl obsah myo-inositolu deklarovaný výrobcem.
Stanovení obsahu náhradních sladidel ve žvýkačkách
Profousová, Sylvie ; Nábělek, Jakub (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce)
Bakalářská práce se zabývá simultánním stanovením vybraných náhradních sladidel ve žvýkačkách metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie s ELSD detekcí. Teoretická část se věnuje charakterizaci sacharidů a jejich vlivu na zdraví člověka, klasifikaci, charakterizaci vybraných náhradních sladidel a jejich využití. Dále je zde uveden stručný přehled analytických metod, kterými lze sladidla stanovit. Experimentální část je zaměřena na výběr vhodné chromatografické kolony pro jednoduchou identifikaci sedmi sladidel (aspartam, acesulfam K, mannitol, maltitol, sukralóza a xylitol) a optimalizaci složení mobilní fáze. Bylo zjištěno, že není možné jednou univerzální metodou stanovit všechny náhradní sladidla, nicméně s využitím kolony Agilent Hi-Plex Ca (300 x 7,7 mm) a mobilní fáze acetonitril:voda v poměru 7:93 %v/v bylo možné stanovit koncentraci (maltitolu, mannitolu, sorbitolu, sukralózy a xylitolu). Při analýze jednotlivých sladidel muselo být použito různého ředění vzorku, případně muselo být mírně změněno složení mobilní fáze. Koncentrace náhradních sladidel ve žvýkačkách se pohybovala od 0,35 mg/g (sukralóza) do 508 mg/g (xylitol).
Stanovení obsahu náhradních sladidel ve žvýkačkách
Profousová, Sylvie ; Nábělek, Jakub (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce)
Bakalářská práce se zabývá simultánním stanovením vybraných náhradních sladidel ve žvýkačkách metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie s ELSD detekcí. Teoretická část se věnuje charakterizaci sacharidů a jejich vlivu na zdraví člověka, klasifikaci, charakterizaci vybraných náhradních sladidel a jejich využití. Dále je zde uveden stručný přehled analytických metod, kterými lze sladidla stanovit. Experimentální část je zaměřena na výběr vhodné chromatografické kolony pro jednoduchou identifikaci sedmi sladidel (aspartam, acesulfam K, mannitol, maltitol, sukralóza a xylitol) a optimalizaci složení mobilní fáze. Bylo zjištěno, že není možné jednou univerzální metodou stanovit všechny náhradní sladidla, nicméně s využitím kolony Agilent Hi-Plex Ca (300 x 7,7 mm) a mobilní fáze acetonitril:voda v poměru 7:93 %v/v bylo možné stanovit koncentraci (maltitolu, mannitolu, sorbitolu, sukralózy a xylitolu). Při analýze jednotlivých sladidel muselo být použito různého ředění vzorku, případně muselo být mírně změněno složení mobilní fáze. Koncentrace náhradních sladidel ve žvýkačkách se pohybovala od 0,35 mg/g (sukralóza) do 508 mg/g (xylitol).
Stanovení inositolu v léčivých přípravcích pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie (HPLC)
Rážová, Michaela ; Odehnalová,, Klára (oponent) ; Pazourek,, Jiří (vedoucí práce)
Tato práce se zaměřuje na stanovení inositolu v léčivých přípravcích za využití vysokoúčinné kapalinové chromatografie v HILIC módu. Práce je rozdělena do několika oddílů, probírá základní vlastnosti analyzovaného myo-inositolu i metody stanovení sacharidů. Pro vysokoúčinnou kapalinovou chromatografii je v práci vyčleněna samostatná kapitola. Jedním z dalších cílů práce bylo srovnání vlastností chromatografických kolon. V experimentální části jsou dále zahrnuty podmínky měření, metody příprav vzorků, vyhodnocená data a výsledky včetně diskuze. Pro tuto práci byly použity dva reálné vzorky, u nichž byl obsah myo-inositolu deklarovaný výrobcem.
Stanovení palatinosy v potravinových doplňcích
Rážová, Michaela ; Ing.Robert Ulrich (oponent) ; PharmDr.Věra Špačková (vedoucí práce)
Tato práce se zaměřuje na stanovení obsahu palatinosy v potravinových doplňcích za využití HILIC metody. Práce je systematicky rozdělena do několika oddílů. Obsahuje základní informace o sacharidech a metodách jejich stanovení, probírá vlastnosti analyzované palatinosy. Pro vysokoúčinnou kapalinovou chromatografii je v práci vyčleněna samostatná kapitola. Experimentální část zahrnuje podmínky měření, metody příprav vzorků, vyhodnocená data a výsledky včetně diskuze. Pro tuto práci byly použity celkem čtyři reálné vzorky, z nichž dva měly deklarovaný obsah palatinosy výrobcem. Z dalších cukrů se nám podařilo identifikovat fruktosu, glukosu a sacharosu.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.