Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 6 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Koření rodu Capsicum
Falešník, Adam
Bakalářská práce se zabývá tématem koření rodu Capsicum, především chilli v oblasti potravinářství. Práce obsahuje literární rešerši o koření, složení koření, produkci koření a funkci koření. Dále pojednává o původu, historii, charakteristice, druzích a odrůdách rodu Capsicum. Popisuje jejich pěstování, zpracování, chemické složení a s tím související hodnocení pálivosti. Práce se také zaměřuje na účinky rodu Capsicum na lidské zdraví vztahující se k výživě a shrnuje poznatky o nových trendech využití chilli a jeho hlavní obsahové látce kapsaicinu v potravinářském průmyslu.
Posouzení vlivu země původu a způsobu zpracování na mikrobiotu vybraného koření
Menoušková, Karolína
Diplomová práce je zaměřena na požadavky týkající se kvality koření. Především se zabývá mikrobiální kontaminací koření, faktory vlivu a možnými prostředky k zamezení jeho kontaminace. Dále se práce zabývá charakteristikou koření rodu Capsicum, jeho sortimentem a možným využitím. V praktické části práce byla stanovována mikrobiální kontaminace papriky a chilli koření. Jednotlivé vzorky koření se lišily zemí původu, způsobem technologického zpracování, fyzikální úpravou a obsahem kapsaicinu. Během mikrobiologické analýzy byl sledován celkový počet mikroorganismů (CPM), počty koliformních bakterií a Escherichia coli, plísní a kvasinek nebo přítomnost bakterie Clostridum perfringens. Nejvyšší hodnota CPM (4,49 log KTJ·g−1) byla detekována u vzorku mletého chilli z Číny. Vyšší počet koliformních bakterií a E. coli (2,49 log KTJ·g−1) byl sledován u vzorku papriky sladké ze Španělska. Výrazně vyšší počet plísní a kvasinek (3,13 log KTJ·g−1) byl zaznamenán u vzorku papriky mleté gulášové z České republiky. V případě Cl. perfringens byl prokázán výskyt této bakterie u 3 z 13 vzorků papriky a chilli koření. V rámci laboratorního pokusu nebyly detekovány významné odchylky počtů sledovaných mikroorganismů v porovnání s doporučovanými limity nebo s výsledky vědeckých studií. Z výsledků mikrobiologického rozboru vyplývá, že mikrobiální kontaminace může být ovlivněna zemí původu, fyzikální úpravou nebo obsahem alkaloidu kapsaicin, který vykazuje antimikrobiální aktivitu. Při sledování vlivu technologického zpracování na mikrobiotu koření nebyl zaznamenán statisticky průkazný rozdíl mezi sledovanými vzorky papriky (P > 0,05).
Hodnocení odrůdového sortimentu chilli paprik z pohledu růstových a kvalitativních parametrů
Frišaufová, Barbora
Cílem této diplomové práce bylo ve spolupráci s komerčním pěstitelem vyhodnotit pokus s dostupnými odrůdami chilli paprik z pohledu výnosového a růstového. Dále pak provést analýzy vybraných obsahových látek a získané výsledky statisticky zpracovat, vyhodnotit a zjistit rozdíly mezi jednotlivými odrůdami chilli paprik. Chilli papričky se velmi rychle staly populární plodinou, zejména díky jejich pálivosti a vysokému obsahu vitaminu C. Pálivost je způsobena přítomností kapsaicinu, jehož obsah může dosahovat až 2 200 000 SHU. Z plodů chilli paprik lze připravit široká škála produktů od džemů přes cukrovinky až po nápoje. Chilli papriky jsou velmi perspektivním druhem, hlavně co se farmaceutického průmyslu týče.
Hodnocení pěstitelských vlastností vybraných zástupců chilli paprik v podmínkách Jižní Moravy
Konečková, Jana
Diplomová práce na téma: Hodnocení pěstitelských vlastností vybraných zástupců chilli paprik v podmínkách Jižní Moravy řeší problematiku produkce a obsahových látek v několika vybraných kultivarech chilli. První část práce je věnována literární rešerši na téma historie původu jednotlivých druhů a odrůd. V druhé části je práce zaměřena na pokus hodnotící pěstitelské parametry a obsahové látky u chilli paprik. Práce byla vytvořena ve spolupráci s firmou World of chilli s.r.o.
Produkce a využití chilli pariky
Frišaufová, Barbora
Cílem této bakalářské práce bylo zpracovat dostupné literární zdroje o původu chilli paprik, jejich popis a využití. Zaměřit se dále na obsahové látky a jejich hodnocení a zpracovat statistická data o produkci chilli paprik a vhodně je interpretovat. Chilli papričky pocházejí z Ameriky, odkud byly Kryštofem Kolumbem přivezeny do Evropy. Z Evropy se dále rozšířily po celém světě. Chilli papriky obsahují velké množství vitamínu C a kapsaicin, který pozitivně působí na lidské zdraví. Z tohoto důvodu se chilli používá v kuchyních a medicíně po celém světě. Celosvětová produkce chilli paprik rok od roku stoupá. Největšími producenty jsou především asijské země, hlavně však Indie.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.