|
Energetická náročnost výroby piva
Maťa, Jakub ; Tuhovčák, Ján (oponent) ; Hejčík, Jiří (vedoucí práce)
Bakalářská práce se zabývá problematikou energetické náročnosti výroby piva. První část je zaměřena na samotnou technologii výroby piva, jejíž pochopení je stěžejním předpokladem pro posouzení možnosti využití tepelného čerpadla. Hlavní část popisuje jednotlivé procesy a jejich energetickou náročnost. V závěru je provedeno zhodnocení využití tepelného čerpadla, které by mohlo snížit energetickou náročnost výroby piva.
|
|
Pivovarské technologie v ČR a ve světě
Hambálková, Pavlína
Bakalářská práce se zaměřuje na technologii výroby piva v České republice i ve světě. Je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické popisuje historii piva od jeho počátku až po současnost. Vypracována je technologie výroby včetně používaných surovin a postupů. Zvláště se pak zaměřuje na fenomén českého piva, na jeho charakteristiku a originalitu vůči jiným produktům. V praktické části jsou prezentována data z provedených senzorických a analytických měření vybraných spodně kvašených piv. Cílem práce bylo literární zpracování tématu a praktické srovnání českého ležáku se stejnou skupinou zahraničních piv. Nejvyšší hodnocení v rámci senzorické analýzy získal Pilsner Urquell, jež měl nejvíce bodů ve všech vybraných parametrech, což pozitivně koreluje s kvalitou surovin a výrobních technologií tohoto piva a s oblíbeností českých ležáků v naší zemi.
|
| |
|
Malé regionální pivovary (Jihočeský kraj)
POKORNÁ, Lenka
Pivovarnictví v České republice má velmi dlouhou tradici a právem se Česká republika řadí mezi světově nejuznávanější výrobce piva. V poslední letech, také díky pozitivní ekonomické situaci a rozvinutému cestovnímu ruchu, dynamicky roste vznik a obliba malých řemeslných pivovarů. Minipivovarnictví tak patří v České republice k nejvíce se rozvíjejícím průmyslovým odvětvím. Tato bakalářská práce se zaměřuje na malé pivovary v Jihočeském kraji, na jejich produkci a formy distribuce. Dotazníkové šetření v praktické části této práce se zaměřují na získání základních informacích od majitelů a sládků o celkovém řízení a produkci pivovarů. Malé pivovary v Jihočeském kraji jsou jednotlivě představeny. Druhé dotazníkové šetření se zaměřuje na pohled a názory spotřebitele ohledně produkce malých regionálních pivovarů, a to i ve spojení s cestovním ruchem.
|
|
Energetická náročnost výroby piva
Maťa, Jakub ; Tuhovčák, Ján (oponent) ; Hejčík, Jiří (vedoucí práce)
Bakalářská práce se zabývá problematikou energetické náročnosti výroby piva. První část je zaměřena na samotnou technologii výroby piva, jejíž pochopení je stěžejním předpokladem pro posouzení možnosti využití tepelného čerpadla. Hlavní část popisuje jednotlivé procesy a jejich energetickou náročnost. V závěru je provedeno zhodnocení využití tepelného čerpadla, které by mohlo snížit energetickou náročnost výroby piva.
|
|
Pivovarnictví v ČR po roce 1989 globalizace versus ekonomická lokalizace
VÉBROVÁ, Lucie
Bakalářská práce se zabývá ekonomickou globalizací a ekonomickou lokalizací a jejich vlivem na vývoj pivovarnictví v České republice po roce 1989. Tyto dva zmíněné procesy jsou v práci charakterizovány, přičemž důraz je kladen zejména na jejich základní projevy v českém pivovarnictví. Ekonomická globalizace má v České republice vliv na průmyslové pivovary, z nichž je většina vlastněna nadnárodními společnostmi. Ekonomická lokalizace se projevuje poměrně novým trendem v pivovarnictví, a to zakládáním minipivovarů. Dále je provedena analýza pivovarnického průmyslu České republiky pomocí dostupných dat a informací s důrazem na faktory ekonomické globalizace a ekonomické lokalizace. K vytvoření analýzy jsou použita data průmyslových pivovarů a minipivovarů za profilové roky 1989, 2000 a 2015.
|
| |
|
Ekonomická výkonnost a mezipodnikové porovnání v oboru výroby piva
Krupička, Petr ; Špička, Jindřich (vedoucí práce) ; Mezera, Josef (oponent)
Tato diplomová práce se zabývá komplexní analýzou ekonomické výkonnosti odvětví výroby piva v České republice v letech 2007 - 2011. V teoreticko-metodologické části přehledně shrnuje postupy ekonomické analýzy a soustavy analýz odvětví. V praktické -- analytické části nejprve vymezuje zkoumané odvětví, představuje nejvýznamnější zástupce odvětví a poté aplikuje metody a postupy vysvětlené v teoreticko-metodologické části. Výsledky interní a externí analýzy odvětví slouží k identifikaci jeho silných a slabých stránek, příležitostí a hrozeb, jejichž vztahy a závažnost posuzuje SWOT analýza. Na základě výsledků provedených analýz jsou v závěru této práce formulována doporučení pro potenciální zvýšení ekonomické výkonnosti odvětví výroby piva v České republice.
|
| |
|
Vliv fúzí pivovarů na cenu piva a strukturu trhu v ČR
Matej, Vlastimil ; Gráf, Václav (vedoucí práce) ; Loužek, Marek (oponent)
Cílem této práce je analyzovat vliv fúzí pivovarů na cenu piva a strukturu trhu v ČR. Práce se zabývá vývojem tržní struktury na trhu lahvového i sudového piva v posledních 20 letech. Na obou těchto trzích došlo k výraznému nárůstu tržní koncentrace. Jsou zde také představeny největší společnosti působící v českém pivovarnictví, ať již s českou či zahraniční kapitálovou účastí. V části věnované vlivu fúzí pivovarů na cenu piva je uveden přehled cenového vývoje několika českých sudových i lahvových piv. Na příkladu skupin Heineken Česká republika a K Brewery je zhodnocen vliv spojování pivovarů na šíři nabízeného sortimentu piv. Lze zde taktéž nalézt souhrnnou analýzu ukazatelů ROA a ROS v českém pivovarnictví. V případě obou těchto ukazatelů lze totiž spatřit výrazné rozdíly v závislosti na velikosti společnosti. Poslední část této práce se věnuje daňovému zvýhodnění malých pivovarů.
|