Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Mikrobiologická kvalita čerstvých bylin dovážených ze třetích zemí
Bergová, Lucie
Tato diplomová práce se zabývala stanovením mikrobiologické kvality čerstvých bylin pocházejících ze třetích zemí. Byl prováděn laboratorní rozbor vybraných druhů čerstvých bylin. K porovnání vzorků ze třetích zemí byly testovány i vzorky původem z ČR a ze soukromé produkce. Jednotlivá balení čerstvých bylin (máty, bazalky a rozmarýnu) byla zakoupena v běžné tržní síti, část vzorků pocházela ze soukromé produkce. Z důvodu konzumace čerstvých bylin bez jakékoliv tepelné úpravy je důležitá jejich mikrobiologická kvalita. Laboratorní experiment se zabýval stanovením obsahu plísní a kvasinek, celkového počtu mikroorganismů, koliformních mikroorganismů a bakterií rodu Escherichia coli. Všechny vzorky byly také testovány na přítomnost bakterií rodu Salmonella spp. Metoda stanovení byla plotnová, celkem byl prováděn rozbor u 24 vzorků bylin různých druhů, rozdílné šarže a odlišného původu. Z výsledků vyplývá, že nezáleží na původu byliny, ale spíše na jejím druhu. Bylo zaznamenáno překročení limitů při stanovení E. coli a také detekována přítomnost bakterií rodu Salmonella spp. ve 25 gramech vzorku.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.