Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 10 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Základní chemické parametry plodů několika odrůd černého rybízu
Sailová, Genar ; Vítová, Eva (oponent) ; Hrstka, Miroslav (vedoucí práce)
Tato práce se zabývá chemickou analýzou šťávy z plodů šlechtěných odrůd černého rybízu (Ribes nigrum L.). V teoretické části je uvedena botanická charakteristika černého rybízu, včetně jeho rozšíření a místa výskytu. Dále je pojednáno o historii pěstování rybízu, šlechtění jednotlivých odrůd a chemické složení rybízu. V experimentální části byla provedena stanovení základních chemických parametrů (výtěžnost, obsah rozpustné sušiny, pH, titrační kyselost, formolové číslo a redukující cukry) ve šťávě z plodů čtyř šlechtěných odrůd černého rybízu.
Analýza šťáv vybraných odrůd černého rybízu
Kaniová, Lenka ; Hrstka, Miroslav (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce)
Práce se zabývá chemickou analýzou šťáv vybraných odrůd černého rybízu (Ribes nigrum L.). Teoretická část je rozdělena na tři hlavní kapitoly. V první kapitole je uvedena stručná botanická charakteristika černého rybízu, obsah biologicky aktivních látek v plodech a využití plodů pro potravinářské účely. V druhé kapitole jsou podrobně rozepsány vlastnosti, význam a metody stanovení fenolických látek. V poslední kapitole je popsán vitamin C, jeho vlastnosti, význam a metody stanovení. Experimentální část popisuje stanovení tří chemických parametrů plodů černého rybízu: obsah celkových fenolických látek, obsah celkových anthokyanů a obsah vitaminu C. Pro stanovení bylo vybráno dvanáct moderních odrůd černého rybízu. Na základě výsledků je možné poukázat na významnější odrůdy. Obsah celkových fenolických látek ve všech vzorcích se pohyboval v rozmezí 326,7–641,4 mg•100 g-1. Obsah celkových anthokyanů ve všech vzorcích byl analyzován v rozmezí 102,5–284,5 mg•100 g-1. A obsah vitaminu C ve všech vzorcích se nacházel v rozmezí 82,0–379,1 mg•100 g-1. Celkovým porovnáním jednotlivých odrůd černých rybízů bylo zjištěno, že odrůdy Ceres, Ben Hope, Ben Lomond, Démon a Ometa jsou nejvíce perspektivními odrůdami z hlediska obsahu výše uvedených látek.
Základní chemická charakteristika šťáv vybraných odrůd černého rybízu
Maňásková, Eva ; Pořízka, Jaromír (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá základní charakteristikou šťáv vybraných odrůd černého rybízu. Teoretická část se věnuje historii a původu pěstování tohoto ovoce, základnímu botanickému popisu jednotlivých druhů a vybraných odrůd a také uvádí účinné látky obsažené v plodech. Závěr teoretické části pak popisuje postupy stanovení jednotlivých chemických parametrů plodů. V experimentální části bylo analyzováno devět odrůd černého rybízu. Analýza zahrnovala orientační stanovení výtěžnosti šťávy, obsah rozpustné sušiny, pH, titrační kyselost a formolové číslo. Na základě výsledků byly jednotlivé odrůdy porovnány.
Lyofilizované ovoce - chemické vlastnosti a možnosti zpracování
Horáková, Klára ; Vítová, Eva (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá chemickou analýzou vybraného mraženého, sušeného a lyofilizovaného ovoce, a to Mirabelky nancyské, aronie Nero a odrůd černého rybízu Ben Gairn a Ben Lomond. V teoretické části je uvedeno taxonomické zařazení a botanická charakteristika vybraných druhů ovoce. Dále je zde popsáno využití zvoleného ovoce v potravinářství. Obecně se teoretická část zabývá lyofilizací a sušením ovoce a potravinami „raw food“. V této části jsou dále popsány metody stanovení fenolických látek, anthokyanů, antioxidační kapacity, dále pak stanovení vitaminu C a sacharidů. V experimentální části byla provedena stanovení vybraných biologicky aktivních látek: celkových fenolů, celkových anthokyanů, antioxidační kapacity, vitaminu C a sacharidů. Pro všechna stanovení byly mezi sebou porovnány mražené, sušené a lyofilizované vzorky jednotlivého ovoce. Dále byly jednotlivé druhy ovoce porovnány mezi sebou. Po vzoru raw food byl z lyofilizovaného ovoce navržen výrobek.
Hodnocení pěstitelských a hospodářských vlastností vybraného souboru odrůd rybízu
Trněná, Denisa
Tato diplomová práce je zaměřena na hodnocení pěstitelských a hospodářských vlastností vybraného souboru odrůd rybízu. Dále byly pozorovány jednotlivé fenologické fáze, zjišťována velikost objemu keře, zdravotní stav výsadby, zaznamenán výnos z jednotlivých keřů a popsány vnější a vnitřní znaky plodů. Hodnocena byla výsadba 11 odrůd černého rybízu a 8 odrůd červeného rybízu na pozemku ŠZP Žabčice za vegetační období roku 2014. V experimentální části práce se stanovují a vyhodnocují především obsahové látky jako vitamín C a sušina. Měření obsahových látek probíhala v laboratoři Ústavu šlechtění a množení rostlin v budově A MENDELU. Práce se věnuje i zhodnocení výnosu z jednotlivých keřů, hmotnosti a velikosti plodů. Všechna získaná data se statisticky vyhodnocují za pomoci statistického programu Statistica 10. V závěru práce jsou doporučeny vhodné odrůdy pro pěstování a další šlechtění.
Lyofilizované ovoce - chemické vlastnosti a možnosti zpracování
Horáková, Klára ; Vítová, Eva (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá chemickou analýzou vybraného mraženého, sušeného a lyofilizovaného ovoce, a to Mirabelky nancyské, aronie Nero a odrůd černého rybízu Ben Gairn a Ben Lomond. V teoretické části je uvedeno taxonomické zařazení a botanická charakteristika vybraných druhů ovoce. Dále je zde popsáno využití zvoleného ovoce v potravinářství. Obecně se teoretická část zabývá lyofilizací a sušením ovoce a potravinami „raw food“. V této části jsou dále popsány metody stanovení fenolických látek, anthokyanů, antioxidační kapacity, dále pak stanovení vitaminu C a sacharidů. V experimentální části byla provedena stanovení vybraných biologicky aktivních látek: celkových fenolů, celkových anthokyanů, antioxidační kapacity, vitaminu C a sacharidů. Pro všechna stanovení byly mezi sebou porovnány mražené, sušené a lyofilizované vzorky jednotlivého ovoce. Dále byly jednotlivé druhy ovoce porovnány mezi sebou. Po vzoru raw food byl z lyofilizovaného ovoce navržen výrobek.
Analýza šťáv vybraných odrůd černého rybízu
Kaniová, Lenka ; Hrstka, Miroslav (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce)
Práce se zabývá chemickou analýzou šťáv vybraných odrůd černého rybízu (Ribes nigrum L.). Teoretická část je rozdělena na tři hlavní kapitoly. V první kapitole je uvedena stručná botanická charakteristika černého rybízu, obsah biologicky aktivních látek v plodech a využití plodů pro potravinářské účely. V druhé kapitole jsou podrobně rozepsány vlastnosti, význam a metody stanovení fenolických látek. V poslední kapitole je popsán vitamin C, jeho vlastnosti, význam a metody stanovení. Experimentální část popisuje stanovení tří chemických parametrů plodů černého rybízu: obsah celkových fenolických látek, obsah celkových anthokyanů a obsah vitaminu C. Pro stanovení bylo vybráno dvanáct moderních odrůd černého rybízu. Na základě výsledků je možné poukázat na významnější odrůdy. Obsah celkových fenolických látek ve všech vzorcích se pohyboval v rozmezí 326,7–641,4 mg•100 g-1. Obsah celkových anthokyanů ve všech vzorcích byl analyzován v rozmezí 102,5–284,5 mg•100 g-1. A obsah vitaminu C ve všech vzorcích se nacházel v rozmezí 82,0–379,1 mg•100 g-1. Celkovým porovnáním jednotlivých odrůd černých rybízů bylo zjištěno, že odrůdy Ceres, Ben Hope, Ben Lomond, Démon a Ometa jsou nejvíce perspektivními odrůdami z hlediska obsahu výše uvedených látek.
Základní chemická charakteristika šťáv vybraných odrůd černého rybízu
Maňásková, Eva ; Pořízka, Jaromír (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá základní charakteristikou šťáv vybraných odrůd černého rybízu. Teoretická část se věnuje historii a původu pěstování tohoto ovoce, základnímu botanickému popisu jednotlivých druhů a vybraných odrůd a také uvádí účinné látky obsažené v plodech. Závěr teoretické části pak popisuje postupy stanovení jednotlivých chemických parametrů plodů. V experimentální části bylo analyzováno devět odrůd černého rybízu. Analýza zahrnovala orientační stanovení výtěžnosti šťávy, obsah rozpustné sušiny, pH, titrační kyselost a formolové číslo. Na základě výsledků byly jednotlivé odrůdy porovnány.
Základní chemické parametry plodů několika odrůd černého rybízu
Sailová, Genar ; Vítová, Eva (oponent) ; Hrstka, Miroslav (vedoucí práce)
Tato práce se zabývá chemickou analýzou šťávy z plodů šlechtěných odrůd černého rybízu (Ribes nigrum L.). V teoretické části je uvedena botanická charakteristika černého rybízu, včetně jeho rozšíření a místa výskytu. Dále je pojednáno o historii pěstování rybízu, šlechtění jednotlivých odrůd a chemické složení rybízu. V experimentální části byla provedena stanovení základních chemických parametrů (výtěžnost, obsah rozpustné sušiny, pH, titrační kyselost, formolové číslo a redukující cukry) ve šťávě z plodů čtyř šlechtěných odrůd černého rybízu.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.