Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 321 záznamů.  začátekpředchozí21 - 30dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Analýza vonných látek v kosmetických prostředcích metodou plynové chromatografie
Divišová, Radka ; Vítová, Eva (oponent) ; Zemanová, Jana (vedoucí práce)
Tato práce se zabývá vonnými látkami, které jsou přítomny v široké škále produktů zahrnující parfémy, kolínské vody, různé kosmetické a toaletní přípravky nebo prací a čistící prostředky. Široká použití a expozice vonným látkám u výše jmenovaných přípravků mohou vyvolat řadu nepříznivých alergických reakcí jako je kontaktní dermatitida, astma, ekzém a dýchací problémy. Vonných látek, které vyvolávají negativní alergické reakce, je spousta, ale evropskounijní předpisy vymezily 26 nejdůležitějších alergenních vonných látek. Jestliže je hranice přítomnosti těchto alergenů v kosmetickém přípravku překročena nad 0,01 % pro přípravky smývatelné a 0,001 % pro přípravky nesmývatelné, musí být vyznačena na obalu produktu. V experimentální části diplomové práce byla z 26 vonných látek vypracována metodika pro stanovení 12 alergenů. Pro identifikaci, extrakci a měření vonných alergenů byla použita metoda mikroextrakce tuhou fází (SPME) a plynová chromatografie s plamenově ionizačním detektorem (GC-FID). Byly zkoumány optimální extrakční podmínky metody SPME-GC-FID jako je doba dosažení rovnováhy, extrakční doba a extrakční teplota, a to z důvodu maximalizace extrakčního výtěžku. Dalším a důležitým bodem této práce je validace metody SPME-GC-FID, která obsahuje následující stanovené parametry: opakovatelnost, linearita, mez detekce (LOD) a mez stanovitelnosti (LOQ). Metoda SPME-GC-FID byla ověřena a aplikována na reálné vzorky.
Metody hodnocení vybraných kosmetických přípravků
Sládková, Veronika ; Sýsová, Lenka (oponent) ; Zemanová, Jana (vedoucí práce)
Tato práce je rozdělena na dvě části. Cílem první – teoretické – části bylo seznámit se se stavbou kůže, jejím významem a fyziologií, s odlišnými typy pleti a s pleťovými maskami v souvislosti s péčí o pleť. Teoretická část se formou literární rešerše zabývá funkcí jednotlivých složek obsažených ve vybraných kosmetických přípravcích a také metodami, kterými je možné kosmetické přípravky hodnotit. Nejvíce popsanou složkou je olivový olej, jelikož je významnou ingrediencí všech přípravků, o kterých tato práce pojednává. Druhá – experimentální – část je zaměřena na hodnocení vlivu hydratace jednotlivých přípravků. Hydratace byla měřena pomocí přístroje MPA 5 firmy Courage&Khazaka, který je založen na měření kapacitního odporu kondenzátoru. Dále byla sestavena metodika hodnocení hydratace a cílem experimentální části bylo zvolenou metodiku ověřit a získané výsledky zpracovat.
Studium procesu zrání a uchovávání ovoce
Langová, Jiřina ; Zemanová, Jana (oponent) ; Babák, Libor (vedoucí práce)
Během zrání a skladování ovoce dochází k mnoha změnám. Studovaným ovocem byla jablka čtyř odrůd: Šampion, Glostr, Golden Delicious a Idaret. U jablek bylo sledováno množství redukujících cukrů, celkové množství cukrů, množství kyselin, refraktometrická sušina a ztráty škrobu. Porovnávány byly změny jednotlivých parametrů, rozdíly mezi odrůdami a odlišnosti při skladování. Parametry byly měřeny od poloviny srpna 2008, kdy jablka dozrávala na stromě. Po sklizni byla uskladněna v chladícím boxu při 2 – 3 °C a při laboratorní teplotě 20 – 23 °C. Jablka uskladněná v chladícím boxu byla měřena do konce března 2009 a jablka při laboratorní teplotě do začátku ledna 2009. Celkové množství cukrů u všech odrůd do sklizně stoupá, zatímco po utržení ze stromu klesá. Množství redukujících cukrů pozvolna stoupá a po utržení ze stromu výrazně klesá při uskladnění při 20 – 23 °C. V chladícím boxu nadále stoupá a to do konce listopadu, poté také dochází k poklesu. Ztráty škrobu jsou výrazné a urychlí se po sklizni. Množství kyselin také po celou dobu klesá a refraktometrická sušina má stoupající tendenci. U všech odrůd dochází k výraznějším změnám při skladovaným při 20 – 23 °C. Teplota tedy výrazně ovlivňuje zpracování cukrů a kyselin při dýchání plodů.
Stanovení alergenních a potenciálně alergenních kovů v kosmetických přípravcích
Krakovková, Lenka ; Zemanová, Jana (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce)
Cílem diplomové práce bylo vytvořit přehled o výskytu alergenních a potenciálně alergenních kovů v očních stínech. Diplomová práce podává přehled o legislativě kosmetických přípravků a popisuje typy alergických reakcí na alergenní a potenciálně alergenní kovy v očních stínech. Dále jsou uvedeny metody přípravy vzorků k analýze a přehled metod, kterými mohou být vybrané kovy analyzovány. Experimentální část diplomové práce se zabývá analýzou vybraných alergenních a potenciálně alergenních kovů, v očních stínech. V rámci experimentální části diplomové práce byla optimalizována metoda přípravy vzorku očních stínů k analýze a metoda analýzy vzorku očních stínů technikou ICP-MS. Sledovanými analyty byly vybrané kovy. Celkem bylo analyzováno 6 vzorků očních stínů od různých výrobců. Naměřené výsledky byly statisticky zpracovány, konfrontovány s platnou legislativou a zhodnoceny z hlediska vzniku možných alergických reakcí.
Stanovení kaseinů kapilární elektroforézou
Mičíková, Ivana ; Zemanová, Jana (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce)
Diplomová práce, Stanovení kaseinů kapilární elektroforézou, se zabývá vypracováním analytické metody pro stanovení kaseinů v kravském mléce. Jako separační metoda byla používána kapilární elektroforéza (CE). Vyvinutý postup byl optimalizován a ověřen na standarech kaseinů a poté na reálných vzorcích. Teoretická část diplomové práce podává informace o složení kravského mléka, kaseinech, jejich využití v potravinářských i nepotravinářských technologiích. Jsou zde popsány některé nutriční faktory, jejichž aplikace ve výživě skotu ovlivňuje skladbu mléka.. Dále je zde uveden popis a princip kapilární elektroforézy a přehled metod CE pro stanovení kaseinů. Experimentální část uvádí postup izolace kaseinů z mléčné matrice, použitý separační systém a stanovení kaseinů v lyofilizovaných vzorcích mléka. Separace probíhaly ve dvou křemenných nepokrytých kapilárách. Obě kapiláry měly stejný vnitřní průměr a to 50 m. První používaná kapilára byla celkové délky 96 cm (efektivní délka 71 cm) a druhá použitá kapilára dosahovala celkové délky 125 cm (efektivmé délka 100 cm). Jako základní elektrolyt byl použit 10 mM fosfátový pufr o pH 2,5. Tato diplomová práce vznikla na základě spolupráce mezi Ústavem chemie potravin a biotechnologií Fakulty chemické, Vysokého učení technického v Brně a Výzkumným ústavem pro chov skotu, s.r.o., Oddělení fyziologie výživy zvířat, v Pohořelicích.
Study of selected vegetable oils from nuts
Lovásová, Kristína ; Kovalčík, Adriána (oponent) ; Zemanová, Jana (vedoucí práce)
The bachelor´s thesis deals with the characterization of the selected nut oils. The theoretical part concentrates on the topic of vegetable oils, their composition and properties. It also focuses on the nuts, the specification of the selected nut oils and their use in different industries. It includes an overview of analytical methods suitable for assessing the quality of oils. The experimental part compares the results of the oil characterization using the selected methods. Based on the results, the differences between the samples were evaluated. The properties of the oils were determined on the basis of fat characteristics. These were subsequently specified by the determination of fatty acid composition. Fatty acids were determined using gas chromatography with a flame-ionization detector after conversion to methyl esters by acid esterification with boron trifluoride. The determination of volatile compounds was performed through solid-phase microextraction with gas chromatography separation and mass spectrometry detection. According to the fat characteristics, in particular the peroxide value, it was found that both oils were partially oxidatively degraded, even though they were stored in the refrigerator (4 °C). A total of 13 saturated, 7 monounsaturated and 4 polyunsaturated fatty acids were detected. The total content of fatty acids varied, the higher content was detected in the walnut oil. Significant differences occurred in the composition of unsaturated fatty acids; the hazelnut oil had a higher content of monounsaturated oleic acid, the walnut oil had a high content of polyunsaturated linoleic and -linolenic acids. A total of 29 volatile compounds were identified, the number and content of volatile compounds in samples differed. 20 volatile compounds were identified in the walnut oil, and 19 compounds in the hazelnut oil. The higher content was in the hazelnut oil, the quantitatively most important group were aldehydes in both oils.
Možnosti stanovení těkavých mastných kyselin
Svítilová, Lenka ; Zemanová, Jana (oponent) ; Vítová, Eva (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá obecnou charakteristikou mastných kyselin, popisem struktury a názvosloví těkavých mastných kyselin, vlastnostmi a oblastmi jejich výskytu. Dále jsou zmapovány možnosti identifikace těkavých mastných kyselin, mezi které se řadí plynová chromatografie, plynová chromatografie-hmotnostní spektrometrie, vysokoúčinná kapalinová chromatografie, mikroextrakce pevnou fází, spektrofotometrie a izotachoforéza. Plynová chromatografie je nejvyužívanější metodou detekce těkavých mastných kyselin. Při stanovení se tyto látky vzhledem k jejich chemickým vlastnostem většinou převádějí na methylestery.
Suroviny na bázi stříbra pro kosmetické účely
Čaková, Adriana ; Ďubašáková, Mária (oponent) ; Zemanová, Jana (vedoucí práce)
Cílem této bakalářské práce bylo zpracovat literární rešerši na téma kosmetických surovin na bázi stříbra a ověření antimikrobiálního účinku vybraných surovin a přípravků na některé druhy mikroorganismů. Teoretická část je zaměřena na problematiku kosmetických surovin na bázi stříbra, na jejich zamýšlenou funkci, fyzikálně-chemické charakteristiky a toxikologický profil. Zároveň je v teoretické části zmíněna problematika legislativního rámce, otázka bezpečnosti a reálné účinnosti sledovaných surovin. Experimentální část byla zaměřena na studium antimikrobiálního účinku vybraných kosmetických surovin a přípravků na bázi stříbra. Celkem byly použity 2 vzorky, jedna surovina a jeden zakoupený přípravek, u kterých byla sledována antimikrobiální aktivita vůči použitým mikroorganismům, kterými byly Bacillus subtilis, Bacillus cereus, Micrococcus luteus, Kocuria rosea, Serratia marcescens a Candida vini. Z výsledků je patrné, že antimikrobiální aktivita byla pozorována jak u použité suroviny, tak u přípravku, avšak ne u všech použitých mikroorganismů.
Optimalizace izolace plazmidové DNA pomocí magnetických částic
Chlopková, Barbora ; Zemanová, Jana (oponent) ; Brázda, Václav (vedoucí práce)
Teoretická část práce shrnuje poznatky ohledně izolace a přečištění plasmidové DNA a nukleových kyselin jako takových. Plasmidová DNA se používá často v genovém inženýrství jako vektor pro přenos určitého genu do buňky. Její izolace a přečištění v dostatečné kvalitě je klíčovou pro další procesy s tímto spjaté. V experimentální části byla zkoumána izolace a přečištění pDNA pomocí magnetických nosičů v přítomnosti různých koncentrací PEG 8000 v kombinaci s 1M NaCl. Dále byla zkoumána izolace pDNA pomocí komerčních kitů.
Vliv zvýšené koncentrace oxidu uhličitého na aktivitu a obsah enzymu Rubisco ve slunných a stinných jehlicích smrku ztepilého
Šibravová, Lenka ; Zemanová, Jana (oponent) ; Hrstka, Miroslav (vedoucí práce)
Cílem diplomové práce bylo stanovit obsah a aktivitu enzymu Rubisco ve slunných a stinných jehlicích smrku ztepilého (Picea abies [L.] Karst.) a potvrdit nebo zamítnout aklimační depresi na úrovni enzymu Rubisco. Vzorky byly odebírány na Experimentálním ekologickém pracovišti AV na Bílém Kříži, kde byly smrky kultivovány ve dvou lamelových kultivačních sférách s odlišnou koncentrací CO2. V jedné sféře se nacházela koncentrace 350 mol CO2 mol-1 a ve druhé 700 mol CO2 mol-1. Aktivita enzymu Rubisco byla stanovena spektrofotometricky, obsah enzymu byl stanoven metodou SDS-PAGE. Vzorky jehlic byly odebrány v polovině června a na konci září. Bylo zjištěno, že zvýšená koncentrace oxidu uhličitého nemá významný vliv na aktivitu Rubisco. Naopak rozdílná expozice měla významný vliv na aktivitu Rubisco v červnu, kdy byla zjištěna statisticky významně nižší aktivita Rubisco u stinných jehlic než u jehlic slunných. Naproti tomu ve vzorcích z konce září nebyly zjištěny statisticky významné rozdíly mezi aktivitou Rubisco ve slunných a stinných jehlicích. Zatímco v červnových vzorcích nebyl zjištěn statisticky významný rozdíl v obsahu Rubisco mezi jehlicemi A a E, ve vzorcích z konce září byl zjištěn o 34 % nižší obsah Rubisco v jehlicích E nežli v jehlicích A, což svědčí o výrazné aklimační depresi obsahu Rubisco. Obsah Rubisco byl v září několikrát vyšší než v červnu, což dokazuje postupné, dlouhodobé budování asimilačního aparátu u jehličnatých stromů.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 321 záznamů.   začátekpředchozí21 - 30dalšíkonec  přejít na záznam:
Viz též: podobná jména autorů
13 ZEMANOVÁ, Jana
2 ZEMANOVÁ, Jitka
2 ZEMANOVÁ, Jiřina
1 Zemanová, Jana Bc.
2 Zemanová, Jiřina
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.