Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Interactive effects of elevated CO2 concentration, drought and nitrogen nutrition on malting quality of spring barley
Simor, J. ; Klem, Karel ; Psota, V.
Elevated CO2 concentration [EC] generally leads to increased rates of photosynthesis, increased formation of assimilates and finally to storing them in the grain. Increased storage of starch in the grain, however, leads to an unbalanced proportion to the proteins, and their relative content decreases. This is particularly apparent in the conditions of nitrogen deficiency. The interactive effects of EC, nitrogen nutrition and reduced water availability are, however, not yet sufficiently understood. Within the manipulation experiment in open top chambers (Domaninek near Bystrice nad Pernstejnem) that allow simulation of EC (expected by the end of this century 700 ppm) and drought, the effect of these interactions on protein content, and other quality parameters of spring barley grain was studied. EC reduced grain protein content, increased extract, Kolbach index and also summary Malting quality index. Such effect was more pronounced under higher nitrogen dose, which generally worsened malting quality parameters. Reduced water availability slightly enhanced all malting quality parameters and also showed slight synergistic effect to EC. No clear interactive effects on malting quality were found for nitrogen nutrition and water availability.
Vrtule třešňová - taxonomie, bionomie a ochrana: certifikovaná metodika
Falta, Vladan ; Psota, Václav ; Kocourek, František ; Vávra, Radek ; Bagar, Martin ; Šenk, Jan
Metodika je určena pěstitelům ovoce v režimu ekologické a integrované bezreziduální produkce. Zahrnuje podrobné informace k bionomii vrtule třešňové a možnosti její regulace bez chemických přípravků. V rámci publikace je rovněž zpracován kontext celé ochrany třešní a další navazující informace.
Plný text: Stáhnout plný textPDF
Vliv odrůdy na distribuci škrobových zrn
Psota, V. ; Chmelík, Josef ; Bohačenko, I.
Metody LALLS a GFFF jsou použitelné pro detekci distribuce velikosti škrobových zrn v obilkách ječmene. Znalost distribuce velikosti škrobových zrn je důležité především v průběhu šlechtitelského procesu, ale také při výběru sladovnami preferovaných odrůd.

Viz též: podobná jména autorů
1 Psota, Václav