Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 5 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Nutriční doporučení pro klienty s alkoholovým postižením jater
Köhlerová, Martina ; Čablová, Lenka (vedoucí práce) ; Šťastná, Lenka (oponent)
Práce se ve své teoretické části zaměřuje na popis tradiční role alkoholu v české populaci a jeho konzumaci. Česká republika patří dlouhodobě k největším konzumentům piva, stejně tak celková konzumace čistého alkoholu na osobu se drží mezi nejvyššími na světě. S vysokou spotřebou alkoholu souvisí samozřejmě nebezpečí vzniku závislosti. Ačkoliv alkohol působí na celý organismus, ze somatických poškození je pozornost zaměřena hlavně na játra. Vlivem konzumace se může rozvinout široká škála onemocnění, od lehčích forem jako je jaterní steatóza až k vážnému, život zkracujícímu onemocnění jaterní cirhóze. Léčebné postupy u alkoholového onemocnění jater jsou nastíněny na konci teoretické práce. Na základní kámen léčby, totiž abstinenci, navazují další doporučení, kam patří zanechání kouření nebo dostatečná nutriční podpora. Praktická část se zabývá výživovými doporučeními, která jsou určena pro klienty s alkoholovým postižením jater. Konkrétní doporučení vycházejí z analýzy článků, které byly vyhledány podle předem zadaných kritérií. Bylo zjištěno, že antioxidanty nemají žádný významný vliv na léčbu těchto onemocnění. Příjem lipidů by se měl ideálně pohybovat okolo 30 % celkového denního energetického příjmu. Výsledky o příjmu sacharidů nebyly homogenní, lze tedy doporučit příjem jako pro běžnou populaci, tedy...
Rozdíly ve stravovacích návycích a frekvenci přijímaných potravin u klientů terapeutických komunit před léčbou a po zahájení léčby závislostí
Köhlerová, Martina ; Čablová, Lenka (vedoucí práce) ; Slabá, Šárka (oponent)
Bakalářská práce se zaměřuje na problematiku stravování uživatelů návykových látek. Cílem práce je porovnat změny ve stravovacích návycích klientů terapeutických komunit před nastoupením do léčby s následným stavem stravovacích návyků v prvním měsíci léčby a ve třetím měsíci léčby. Data byla získána v terapeutických komunitách vyplněním frekvenčních potravinových dotazníků, které sledují hmotnost klientů a spotřebu hlavních skupin potravin - obiloviny, zelenina, ovoce, mléčná výživa, maso, vejce luštěniny, sladkosti a čaj. Dotazníky byly administrovány bezprostředně po vstupu do léčby, k získání retrospektivních informací o stravování před léčbou. V další fázi byl dotazník klientům předložen v prvním měsíci léčby a posledním sledovaným obdobím byl třetí měsíc léčby. Na základě analýzy dat ze získaných dotazníků bylo zjištěno, že průměrná hmotnost u klientů léčby roste. Větší nárůst byl zaznamenán u klientek, žen a to v průměru o 2 body na škále BMI. Z dat vyplývá, že spotřeba komodit obiloviny, ovoce, mléčné výrobky a sladkosti se mezi obdobími před léčbou, v prvním měsíci léčby a ve třetím měsíci léčby snižovala. Zvýšená konzumace byla zaznamenána u komodity zelenina a čaj. U skupiny potravin maso, vejce a luštěniny se jedná o minimální změny v počtu porcí, v rámci desetin porce. Klíčová slova...
Rozdíly ve stravovacích návycích a frekvenci přijímaných potravin u klientů terapeutických komunit před léčbou a po zahájení léčby závislostí
Köhlerová, Martina ; Čablová, Lenka (vedoucí práce) ; Slabá, Šárka (oponent)
Bakalářská práce se zaměřuje na problematiku stravování uživatelů návykových látek. Cílem práce je porovnat změny ve stravovacích návycích klientů terapeutických komunit před nastoupením do léčby s následným stavem stravovacích návyků v prvním měsíci léčby a ve třetím měsíci léčby. Data byla získána v terapeutických komunitách vyplněním frekvenčních potravinových dotazníků, které sledují hmotnost klientů a spotřebu hlavních skupin potravin - obiloviny, zelenina, ovoce, mléčná výživa, maso, vejce luštěniny, sladkosti a čaj. Dotazníky byly administrovány bezprostředně po vstupu do léčby, k získání retrospektivních informací o stravování před léčbou. V další fázi byl dotazník klientům předložen v prvním měsíci léčby a posledním sledovaným obdobím byl třetí měsíc léčby. Na základě analýzy dat ze získaných dotazníků bylo zjištěno, že průměrná hmotnost u klientů léčby roste. Větší nárůst byl zaznamenán u klientek, žen a to v průměru o 2 body na škále BMI. Z dat vyplývá, že spotřeba komodit obiloviny, ovoce, mléčné výrobky a sladkosti se mezi obdobími před léčbou, v prvním měsíci léčby a ve třetím měsíci léčby snižovala. Zvýšená konzumace byla zaznamenána u komodity zelenina a čaj. U skupiny potravin maso, vejce a luštěniny se jedná o minimální změny v počtu porcí, v rámci desetin porce. Klíčová slova...
Probační a resocializační programy pro mladistvé delikventy
Köhlerová, Martina ; Vrzáček, Petr (vedoucí práce) ; Herich, Lukáš (oponent)
Předkládaná práce se zaměřuje na fenomén delikvence mládeže. Pozornost je věnována možným vlivům a faktorům, které ovlivňují vznik delikventního chování u dětí a mladistvých a samozřejmě následně možnostem reakce justice a soudů na toto nežádoucí chování ve společnosti. V právním systému ČR existuje samostatný právní předpis, který reaguje na protiprávní jednání mládeže, jedná se o zákon č. 218/2003, o soudnictví ve věcech mládeže. Zákon představuje možnosti reakce a dalšího zacházení s dětskými a mladistvými pachateli trestné činnosti. Je zde vymezena možnost ukládání probačních programů a spolupráce s Probační a mediační službou ČR, která zasahuje a pomáhá v řešení protiprávního jednání nejen dětí a mladistvých, ale také dospělých. Pozornost je věnována hlavně podobě a možnostem probačních programů, které jsou provozovány neziskovými nestátními organizacemi a pomáhají mladistvým pachatelům trestné činnosti uvědomit si své chování a především předcházet recidivě. K ilustraci vývoje kriminality páchané dětmi a mladistvými jsou připojeny přehledové tabulky, které ukazují na snižující se počet páchaných trestných činů v posledních 10 letech. Cílem praktické části je představit návrh podoby probačního programu, který je vypracován podle metodické osnovy vydané Ministerstvem spravedlnosti. Předkládaná...
Nutriční doporučení pro klienty s alkoholovým postižením jater
Köhlerová, Martina ; Čablová, Lenka (vedoucí práce) ; Šťastná, Lenka (oponent)
Práce se ve své teoretické části zaměřuje na popis tradiční role alkoholu v české populaci a jeho konzumaci. Česká republika patří dlouhodobě k největším konzumentům piva, stejně tak celková konzumace čistého alkoholu na osobu se drží mezi nejvyššími na světě. S vysokou spotřebou alkoholu souvisí samozřejmě nebezpečí vzniku závislosti. Ačkoliv alkohol působí na celý organismus, ze somatických poškození je pozornost zaměřena hlavně na játra. Vlivem konzumace se může rozvinout široká škála onemocnění, od lehčích forem jako je jaterní steatóza až k vážnému, život zkracujícímu onemocnění jaterní cirhóze. Léčebné postupy u alkoholového onemocnění jater jsou nastíněny na konci teoretické práce. Na základní kámen léčby, totiž abstinenci, navazují další doporučení, kam patří zanechání kouření nebo dostatečná nutriční podpora. Praktická část se zabývá výživovými doporučeními, která jsou určena pro klienty s alkoholovým postižením jater. Konkrétní doporučení vycházejí z analýzy článků, které byly vyhledány podle předem zadaných kritérií. Bylo zjištěno, že antioxidanty nemají žádný významný vliv na léčbu těchto onemocnění. Příjem lipidů by se měl ideálně pohybovat okolo 30 % celkového denního energetického příjmu. Výsledky o příjmu sacharidů nebyly homogenní, lze tedy doporučit příjem jako pro běžnou populaci, tedy...

Viz též: podobná jména autorů
1 Köhlerová, Markéta
1 Köhlerová, Marta
1 Köhlerová, Michaela
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.