Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Nutriční stav dialyzovaných pacientů během hospitalizace
Jiráčková, Marie ; Vachek, Jan (vedoucí práce) ; Oulehle, Kateřina (oponent)
Ledviny jsou párový orgán, který má v organismu mnoho funkcí. Jsou odpovědné za regulaci vnitřního prostředí, vylučování zplodin metabolismu (dusíkatých metabolitů i cizorodých látek) a sekreci některých hormonů. V teoretické části práce se věnuji stručnému popisu anatomie a fyziologie ledvin a popisu některých renálních onemocnění, s důrazem na akutní a chronické poškození ledvin. Dále pojednávám o možnostech náhrady funkce ledvin a o úpravě stravovacích zvyklostí, pokud se u pacienta některé z onemocnění ledvin rozvine. Praktická část diplomové práce se věnuje problematice nutričního stavu hospitalizovaných pacientů, kteří jsou indikováni k dialyzační terapii. Výzkum probíhal ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady, převážně na 1. interní klinice. Výzkumný soubor byl tvořen 17 pacienty, kteří vyplnili dotazník a vedli prospektivní záznam snědených porcí stravy. Na základě propočtu jídelního lístku bylo zjištěno, že většina z pacientů nepřijímá dostatečné množství energie ani základních složek výživy. Příjem minerálních látek, s výjimkou vápníku, průměrně dosahoval doporučených hodnot. Krevní hladina albuminu a minerálních látek v séru odpovídá v průměru referenčním hodnotám, sérové hladiny urey a kreatininu jsou výrazně nadlimitní. Klíčová slova Dialýza, onemocnění ledvin, výživa, dieta při dialýze
Bezlepková dieta - realita ve školních zařízeních
JIRÁČKOVÁ, Marie
Tématem této bakalářské práce je bezlepková dieta realita ve školních zařízeních. Cíli mé práce bylo zmapování počtu školních jídelen v Kraji Vysočina, ve kterých je možnost bezlepkového stravování, posouzení znalostí zaměstnanců školní jídelny o přípravě bezlepkové diety a popsání spolupráce mezi školní jídelnou a rodinou bezlepkově stravovaného žáka. Školní stravování je důležité kvůli zajištění optimálního příjmu živin během doby, kterou tráví dítě ve škole, kvůli výchově ke správným stravovacím návykům a z důvodu lepšího začleňování dítěte do kolektivu. Bezlepková dieta je nezbytné léčebné opatření především pro celiaky, u kterých dochází vlivem působení lepku k atrofii střevní sliznice, a alergiky, u kterých může po požití lepku dojít až k anafylaxi. Dodržování bezlepkové diety se doporučuje i lidem s diagnózou neceliakální glutenové senzitivity, ačkoliv u nich vyvolává konzumace lepku pouze krátkodobé obtíže, většinou intestinálního charakteru. Pro zpracování praktické části bakalářské práce byla zvolena metoda kvalitativního i kvantitativního výzkumu, výzkumný soubor tvořilo 8 školních jídelen Kraje Vysočina, které svým žákům bezlepkové stravování umožňují. Polostrukturovanými rozhovory s vedoucími jednotlivých školních jídelen, případně s kuchařkami, které se přípravou diety zabývají, jsem zjišťovala jejich informovanost o zásadách bezlepkové diety. Součástí mého výzkumu byl propočet dvoudenního jídelního lístku každé jídelny pomocí programu Nutriservis Profesional. Výsledky jsem porovnávala s doporučenou denní dávkou energie, bílkovin, tuků a sacharidů pro žáky základních a středních škol. Z výsledků kvantitativního výzkumu vyplývá, že bezlepkovou dietu připravuje velmi malé procento školních jídelen v Kraji Vysočina. Z výsledků kvalitativního výzkumu je patrná dostatečná informovanost kuchařek o bezlepkové dietě, informovanost kuchařek, které se přípravou diety přímo zabývají, je na výrazně vyšší úrovni. Zároveň jsem zjistila, že spolupráce s rodiči bezlepkově stravovaných žáků je spíše nárazová a omezuje se většinou na domluvení balíčků s trvanlivými bezlepkovými potravinami.

Viz též: podobná jména autorů
3 Jiráčková, Magdaléna
2 Jiráčková, Marie
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.