Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 23 záznamů.  začátekpředchozí21 - 23  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vliv zkrmování přípravku TMR Balance na užitkovost dojnic ve vybraném chovu
Pitrmucová, Dagmar ; Hučko, Boris (vedoucí práce) ; Ladislav, Ladislav (oponent)
V této diplomové práci byla analyzována současná výživa telat a především dojnic, neboť výživa těchto kategorií hraje významnou roli vedoucí k následující vysoké produkci. Obsah práce je hlavně zaměřen na výživu dojnic a jejich užitkovost při zkrmování odlišných krmných dávek, které byly dojnicím předkládány na přelomu roku 2013/2014 a 2015. Krmné dávky se lišily pouze v podání přípravku TMR Balance B, kdy dojnicím byl tento granulát podáván od května roku 2014. Pozorování probíhalo na soukromé zemědělské farmě v Podkrkonoší. Na této farmě byla sledována skupina dojnic převážně kříženek Českého strakatého plemene, která měla dohromady 34 kusů, 4 dojnice Holštýnského plemene a 30 dojnic kříženek Českého strakatého plemene. V prvním období byla tato skupina dojnic krmena krmnou dávkou v letech 2013/2014 bez granulátu TMR Balance B. Stejné skupině dojnic byla v druhém období podávána krmná dávka s přídavkem granulátu TMR Balance. Statisticky jsou vyhodnoceny i dojnice na první laktaci, kterým byl granulát podáván ihned po prvním otelení. Skupina krav, která byla sledována na první laktaci, zahrnovala 11 dojnic. V naší práci jsme sledovali výši užitkovosti podle dat z kontroly užitkovosti vedené Českomoravskou společností chovatelů. Na základě dosažených výsledků byla přijata hypotéza, že přípravek TMR Balance B přidávaný do krmné dávky zvýšil užitkovost dojnic na této farmě, neboť došlo k vyrovnání krmné dávky, poskytnutí dostatečného množství vitamínů a minerálních látek potřebných k vyšší produkci kvalitního mléka a lepšímu zdraví dojnic. Dojivost mléka v roce 2015 se podle dosažených a průkazných výsledků zvedla o 614,64 kg ve 305 dnech laktace, o 802,91 kg ve 200 dnech laktace, o 371,59 kg ve 100 dnech laktace. Prokázala se i zvýšená užitkovost bílkovin o 28,93 kg.
Antioxidanty ve výživě lidí
Nemcová, Romana ; Hučko, Boris (vedoucí práce) ; Hroncová, Zuzana (oponent)
Cílem této bakalářské práce bylo poukázat na důležitost antioxidantů v lidské výživě, jejich fungování a působení na lidské zdraví. Antioxidantům se v poslední době věnuje zvláštní pozornost díky jejich příznivým účinkům na lidský organismus. Antioxidační aktivita je veličina, kterou se hodnotí schopnost organismu vychytávat volné radikály, bránit jejich vzniku nebo je převádět na nereaktivní nebo méně reaktivní formy. Volné radikály vznikají v našem organismu jako vedlejší produkt látkové výměny v buňkách, kde hrají pozitivní roli v obranyschopnosti. Na druhé straně jejich nadměrná tvorba může být pro organismus škodlivá, narušují buněčné membrány, ničí DNA. Nadměrnou tvorbou reaktivních forem kyslíku a dusíku vzniká oxidační stres. Oxidační stres významně přispívá ke vzniku různých degenerativních onemocnění, nádorů, působí mutace DNA, poškozuje makromolekuly a tkáně. Lidský organismus má vytvořenu vlastní antioxidační aktivitu v podobě endogenních antioxidantů, které jsou produkovaný naším tělem. Nejvýznamnější jsou antioxidační enzymy (SOD, kataláza, peroxidáza), antioxidační substráty (glutathion, bilirubin, ubichinon, kyselina močová). Exogenní antioxidanty přijímáme z potravy a jsou především rostlinného původu. Nejznámější jsou vitaminy (A,D,E), karotenoidy (beta-karoten, lutein, lykopen), fenolické látky a stopové prvky (měď, zinek, selen). Nejvíc antioxidantů můžeme najít v brusinkách, borůvkách, rajčatech, luštěninách, ořeších, semínkách nebo bylinkách. Antioxidanty plní důležitě funkce v potravinářském průmyslu, kde zabraňují oxidaci tuků a proteinů, udržují chuť a barvu potravin a také zvyšují jejich trvanlivost.
Rozšíření ekologického zemědělství na orné půdě v krajině‚ bioprodukce pro širší potravinářské a krmivářské využití
Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Katedra rostlinné výroby, Praha ; Dvořák, Petr ; Kuchtová, Perla ; Hučko, Boris ; Mudřík, Zdenek ; Kodeš, Alois ; Mičák, Libor ; Krejčířová, Lucie ; Bicanová, Eva ; Capouchová, Ivana ; Petr, Jiří
Součástí závěrečné zprávy jsou dílčí zprávy: Shrnutí výsledků pokusů s různými šířkami řádků za rok 2007 (struční výsledky odběrů rostlin a výnosové výsledky, Zhodnocení kvalitativních ukazatelů bioprodukce pšenice k využití pro různé užitkové směry, Odrůdy obilnin pro ekologické zemědělství, Výsledky jednotlivých odrůdových pokusů, Krmná hodnota zrna obilovin z ekologického pěstování, Skladba zásobních bílkovin pšenice ozimé z ekologického způsobu pěstování, Plísně a mykotoxiny u ekologicky vypěstovaných obilnin, Vliv dlouhodobého ekologického hospodaření na obsah přijatelných živin v půdě.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 23 záznamů.   začátekpředchozí21 - 23  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.