Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 17 záznamů.  předchozí11 - 17  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Ochranný účinek E. coli kmen Nissle 1917 a E. coli kmen O83 na vývoj střevního zánětu vyvolaného dextransulfátem sodným u myší
Hudcovic, Tomáš ; Štěpánková, Renata ; Hrnčíř, Tomáš ; Kozáková, Hana ; Schwarzer, Martin ; Tlaskalová, Helena
Tato práce byla zaměřena na zhodnocení probiotických bakterií E. coli strain Nissle 1917 a E. coli strain O83 .Vývoj střevního zánětu byl studován v DSS modelu ulcerózní kolitidy. SCID myším byly aplikovány probiotické bakterie jak intragastricky, tak intrarektálně. Při intragastrické aplikaci se u experimentálních zvířat objevily těžké zánětlivé změny na sliznici tlustého střeva – část descendens a produkce prozánětlivých cytokinů TNF – alpha a IL – 6, které byly vyizolovány z fragmentových kultur tlustého střeva – části colon – descendens, byla výrazně zvýšena proti skupině u které byly bakterie aplikovány intrarektálně a kde se projevil protektivní vliv aplikovaných bakterií
Vliv bezmikrobního prostředí na vývoj senzibilizace a tolerance k hlavní složce březového pylu Bet v 1 u myší
Kozáková, Hana ; Repa, A. ; Štěpánková, Renata ; Hrnčíř, Tomáš ; Hudcovic, Tomáš ; Tlaskalová, Helena ; Pollak, A. ; Wiedermann, U.
Březový pyl patří mezi nejrozšířenější vzduchem šířené alergeny střední a severní Evropy. Vliv střevní mikroflóry na senzibilizaci a navození slizniční toleranci k hlavní alergizující komponentě březového pylu - Bet v 1, dosud studován nebyl. Bezmikrobní a konvenční myši byly sondovány Bet v 1 intragastricky a intranasálně a po té byly senzitizovány subkutálně Bet v 1. Byla navozena tolerance nezávisle na přítomnosti bakterií, která se odrazila ve snížené hladině IgE a změněné cytokinové produkci
Vnímavost k navození nazální a orální tolerance je nezávislá na přítomnosti mikroflóry
Repa, A. ; Kozáková, Hana ; Hudcovic, Tomáš ; Štěpánková, Renata ; Hrnčíř, Tomáš ; Tlaskalová, Helena ; Pollak, A. ; Wiedermann, U.
Vliv střevní mikroflóry na navození slizniční tolerance k pylu břízy byl studován na myším modelu. Bezmikrobní a konvenční myši kmene BALB/c byly sondovány Bet v 1 intragastricky a intranasálně a po té byly senzitizovány subkutálně Bet v 1. Byla navozena tolerance nezávisle na přítomnosti bakterií, která se odrazila ve snížené hladině IgE a změněné cytokinové produkci. Důležitost přítomnosti střevní mikrofóry při navození slizniční tolerance u bezmikrobních myších je stále předmětem debaty
Vliv střevních bakterií na vývoj kolitidy u SCID myší po přenosu CD4+CD45RB high T buněk a na změny těsných spojů (TJs) a Panetových buněk
Štěpánková, Renata ; Powrie, F. ; Kofroňová, Olga ; Kozáková, Hana ; Hudcovic, Tomáš ; Hrnčíř, Tomáš ; Tlaskalová, Helena
Na modelu kolitidy, která se vyvolá u SCID myší po přenosu T buněk CD4+CD45RBhigh jsme zjistili poškození tight junction enterocytů v terminálním ileu a snížení produkce alpha defensinů
Vliv střevní mikroflóry na endotoxinový šok
Hrnčíř, Tomáš ; Kobayashi, K. ; Flawell, R. A. ; Hudcovic, Tomáš ; Kozáková, Hana ; Štěpánková, Renata ; Tlaskalová, Helena
Endotoxinový šok je nejzávažnější komplikace sepse. Lipolysacharid (LPS) nebo endotoxin, který je strukturální složkou gram negativních bakterií, je hlavní příčinou a může aktivovat imunitní systém a vést k mnohočetnému orgánovému selhání, které se nazývá endotoxinový šok. V našem projektu zkoumáme vliv střevní mikroflóry na citlivost k endotoxinu pomocí modelu bezmikrobních myší a myší prostých specifických patogenů
Slizniční imunita, střevní mikroflora a nespecifické střevní záněty
Tlaskalová, Helena ; Štěpánková, Renata ; Sokol, Dan ; Rossmann, Pavel ; Cukrowska, Božena ; Hudcovic, Tomáš ; Tučková, Ludmila ; Kozáková, Hana ; Řeháková, Zuzana ; Hrnčíř, Tomáš ; Drastich, Pavel ; Frolová, Lenka ; Powrie, F. ; Uhlig, H. ; Bland, P. W.
V článku je diskutována etiologická úloha střevních bakterií a složek slizniční imunity při vzniku nespecifických střevních zánětů. Jsou popisovány zvířecí modely tohoto lidského onemocnění

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 17 záznamů.   předchozí11 - 17  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.