|
Methodology for co-cryostorage of virus isolates in their host plants and relevant data
Bilavčík, A. ; Bjerkestrand, R. ; Bjelland, B. ; Blystad, D.-R. ; Bobrova, O. ; Fránová, Jana ; Faltus, M. ; Hamborg, Z. ; Hammond Hammond, S. D. ; Koloniuk, Igor ; Zámečník, J.
Currently, the nursery production of plant material emphasizes the production of healthy, virus-free material. For this reason, it is necessary to have reference plant materials in which the virus is present. Some types of viruses are difficult to maintain outside the plant host. Because of the potential transmission to outdoor plantings, it is necessary to keep infected plants in special cultivation areas, and net-houses, which brings considerable financial and labour costs. Therefore, a methodology was developed in which the virus status in plant material is analysed, the infected material can be stored using cryopreservation in liquid nitrogen and then regenerated in vitro, and relevant data in GeneEver cryobox can be stored.
|
|
Metodika terapie virových patogenů pomocí kryoprezervace
Bilavčík, A. ; Bobrova, O. ; Faltus, M. ; Fránová, Jana ; Hammond, S. ; Koloniuk, Igor ; Zámečník, J.
V současné době je ve školkařské produkci rostlinného materiálu kladen důraz na množení zdravého materiálu. Z tohoto důvodu je nutné věnovat tématu zdravé bezvirózní sadby pozornost při uchování kolekcí genových zdrojů vegetativně množených rostlin. Některé viry maliníku je obtížné stávajícími metodami termoterapie či chemoterapie odstranit z rostlinného hostitele. Proto byla, na příkladu viru černé nekrózy maliníku (black raspberry necrosis virus, BRNV), vyvinuta komplexní metodika testování zdravotního stavu a kryoterapie u maliníku. Výsledný metodický postup umožňuje ozdravit maliník od BRNV pomocí kryoterapie in vitro kultur. Uživatelem metodiky je MZe, které ji uplatní v rámci 'Národního programu konzervace a využívání genetických zdrojů rostlin, zvířat a mikroorganismů významných pro výživu a zemědělství'.\n
|
| |
|
Metodika kryokonzervace in vitro kultur ovocných dřevin
Bilavčík, Alois ; Faltus, Miloš ; Zámečník, Jiří
Účel uplatnění metodiky je uložení vybraných genotypů ovocných dřevin, především jabloně a hrušně, v podmínkách kryogenních teplot v rámci Národního programu. Nově vytvořená metodika umožní efektivně a účinně kryokonzervovat genetické zdroje vybraných ovocných dřevin. Metodika přináší nově definované enkapsulačně dehydratační postupy kryoprezervace optimalizované pomocí termické metody diferenční skenovací kalorimetrie.
Plný text: PDF
|
|
Kryokonzervace dormantních pupenů jabloně: Metodika
Bilavčík, Alois ; Faltus, Miloš ; Zámečník, Jiří
V současnosti se v ČR používají k uchování jabloně především metody ex situ konzervací na stanovišti, a také in vitro. Vzhledem ke strategii bezpečného zajištění rozsáhlého potenciálu genetických zdrojů je nezbytné uchovávat jabloně také zamrazením do ultra nízkých teplot - kryoprezervací. Na širším spektru odrůd jabloně byl vyvinut a odzkoušen dvoustupňový kryoprezervační protokol pro dormantní pupeny. Výsledný kryoprezervační postup umožňuje meristematickým částem přežití a regeneraci z ultra nízkých teplot. Pomocí vyvinutého kryoprezervačního postupu je možné bezpečně uchovat genové zdroje jabloně. Uživatelem metodiky je MZe, které ji uplatní v rámci „Národního programu konzervace a využívání genetických zdrojů rostlin, zvířat a mikroorganismů významných pro výživu a zemědělství“.
Plný text: PDF
|
|
Metodika kryokonzervace citlivých genotypů bramboru
Faltus, Miloš ; Bilavčík, Alois ; Zámečník, Jiří
Tato metodika popisuje postup přípravy explantátů před kryokonzervací, dehydrataci vzrostných vrcholů, způsob a zásady pro zamražení vzorků i regeneraci kontrolních rostlin, včetně hodnocení životnosti a regenerace explantátů pro citlivé genotypy bramboru, které bylo dříve jen velmi obtížné úspěšně kryokonzervovat. Uživatelem metodiky je MZe, které ji uplatní v rámci "Národního programu konzervace a využívání genetických zdrojů rostlin, zvířat a mikroorganismů významných pro výživu a zemědělství".
Plný text: PDF
|
|
Kultivace révy vinné v in vitro podmínkách: certifikovaná metodika
Faltus, Miloš ; Skala, Ondřej ; Bilavčík, Alois ; Zámečník, Jiří
Réva vinná je stará, významná plodina, jejíž pěstování má u nás, především na jižní Moravě, dlouhou tradici. Je to vegetativně množená rostlina a její uchování v polních podmínkách je ovlivněno působením řady abiotických i biotických stresů. V závislosti na ročníku a lokalitě hrozí riziko vymrzání révy a rostliny bývají napadány celou řadou škodlivých patogenů. Kultivace explantátů révy vinné v aseptických podmínkách in vitro tato rizika eliminuje. Širší uplatnění tohoto postupu je však limitováno problémy s růstem explantátů révy vinné v in vitro podmínkách a častá genotypová závislost růstu explantátů. Tato metodika popisuje postup převodu materiálu do in vitro podmínek, postup multiplikace materiálu v in vitro podmínkách a podmínky pomalého růstu in vitro kultur révy vinné. Uživatelem metodiky je MZe, které ji uplatní v rámci „Národního programu konzervace a využívání genetických zdrojů rostlin, zvířat a mikroorganismů významných pro výživu a zemědělství“ kde metodika nahradí stávající metodiku.
Plný text: PDF
|
|
Kryokonzervace révy vinné: certifikovaná metodika
Faltus, Miloš ; Kotková, Renata ; Bilavčík, Alois ; Zámečník, Jiří
Uchování genetických zdrojů révy vinné v polních podmínkách je ohrožováno řadou biotických a abiotických stresorů, které přinášení riziko ztráty cenných položek. Kryokonzervace je metodou, která tato rizika eliminuje a umožňuje bezpečné dlouhodobé uchování genetických zdrojů révy vinné. Metoda kryokonzervace je založena na uchování rostlinného materiálu při teplotě tekutého dusíku v životaschopném stavu, kdy jsou všechny procesy ve skladovaném materiálu prakticky zastaveny. Tato metodika popisuje postup přípravy explantátů před kryokonzervací, dehydrataci vzrostných vrcholů, způsob a zásady pro zamražení vzorků i regeneraci kontrolních rostlin, včetně hodnocení životnosti a regenerace explantátů. Uživatelem metodiky je MZe, které ji uplatní v rámci „Národního programu konzervace a využívání genetických zdrojů rostlin, zvířat a mikroorganismů významných pro výživu a zemědělství“.
Plný text: PDF
|
| |