| |
| |
|
Úvod do molekulární gastronomie aneb hovory s Mojmírem
Raab, Miroslav
Tato populární přednáška je úvodem do molekulární gastronomie, kterou založili společně Hervé This a Nicholas Kurti. Tato vědecká disciplína vyplňuje mezeru mezi potravinářskou technologií a praktickou gastronomií. Tento přístup je doplněn několika praktickými příklady.
|
|
Polymery a lidé
Raab, Miroslav
Přednáška uvádí v chronologickém přehledu nejdůležitejší objevy polymerních materiálů a jejich objevitele. Zvláštní pozornost je věnována roli náhody, která zdánlivě napomohla některým významným vynálezům.
|
|
Zajímavé a efektní pokusy z organické chemie
Hrubý, Martin
Pokusy jsou nepostradatelnou součástí kvalitní výuky chemie, protože osvětlují některé zákonitosti přírody v praxi a zejména vizuálně atraktivní pokusy navíc činí studium chemie přitažlivějším. Je rozebráno několik příkladů takových pokusů.
|
| |
|
Pohledy do mikrosvěta
Lednický, František
Na příkladech převážně z oblasti polymerních materiálů je v presentované práci stručně uveden přehled možností mikroskopických technik, mikroskopických preparací, metod zobrazení a výsledků.
|
| |
| |
|
Vývoj fázové struktury při toku polymerních směsí
Fortelný, Ivan
Stav popisu vývoje fázové struktury při toku polymerních směsí je diskutován. Je ukázáno, že neexistuje pravidlo pro uspokojivou předpověď typu fázové struktury. Grafické řešení rovnice popisující dynamickou rovnováhu mezi rozpadem a koalescencí kapek poskytuje uspokojivou kvalitativní předpověď závislosti střední velikosti kapky na parametrech systému.
|