|
Faktory ovlivňující kvalitu červeného vína
Zechmeisterová, Lucie ; Vránová, Dana (oponent) ; Omelková, Jiřina (vedoucí práce)
V rámci diplomové práce byly monitorovány přítomné mikroorganismy ve vzorku hroznové šťávy červeného vína a vzájemné vztahy mezi kvasinkami, bakteriemi a plísněmi. Na kultivaci mikroorganismů byly použity tři různé média, speciálně pro sledování celkového počtu mikroorganismů, pro kvasinky a pro mléčné bakterie. Na stanovení počtu životaschopných buněk byla použita nepřímá metoda. Jedná se o počítání viditelných makroskopických kolonií vyrostlých na agarových plotnách. Po nárůstu buněk byly vizuálně hodnoceny tvary kolonií a mikroskopicky byla zjištěna morfologie buněk mikroorganismů. Po aplikaci komerčního enzymatického preparátu byla monitorována doba jeho působení v hroznové šťávě při výrobě červeného vína. Aktivita komerčního preparátu enzymu v hroznové šťávě byla sledována na základě průběhu degradace vysokomolekulového substrátu enzymy pomocí Ubbelohdeho viskozimetru. Získané výsledky poskytly řadu poznatků ohledně výskytu mikroflóry v průběhu výroby červeného vína. Významnou úlohu hrály komerční preparáty přidané do hroznové šťávy.
|
| |
|
Vyhledávání jaderného transportinu faktoru ISW1 remodelujícího chromatin u Saccharomyces cerevisiae
Strádalová, Vendula ; Hašek, Jiří ; Janatová, Ivana
Bylo připraveno několik intragenově značených verzí Isw1, jejichž distribuce byla studována na živých či fixovaných buňkách. Kompletní sada importinových mutantů byla těmito konstrukty transformována. V delečních mutantech importinů Kap120p, Nmd5p, Sxm1p, Kap114p, Los1p, Msn5p, Kap123p a Pdr6 jsme zjistili, že Isw1-GFP byl vždy správně lokalizován do buněčného jádra, což ukazuje, že tyto importiny nejsou do transporu zapojeny.
|