Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 102 záznamů.  začátekpředchozí91 - 100další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Ovoce a produkty z jeho zpracování a jejich význam pro výživu
JIRCOVÁ, Petra
Bakalářská práce je zaměřena na téma ovoce a výrobky z jeho zpracování a jejich význam pro výživu. Teoretická část se zabývá chemickým složením ovoce obecně a jsou zde popsány výrobky z ovoce a jejich význam pro lidské zdraví. Věnuje se především vitaminům, vláknině a antioxidantům. Praktickou část tvoří dotazníky na dané téma a jejich vyhodnocení. Cílem práce bylo zjistit, jaké znalosti mají studenti a žáci o ovoci, jak často ho konzumují a z jakých zdrojů ho získávají.
Výskyt a význam bioaktivních látek kravského mléka
KALA, Robert
Mléko jako sekret mléčné žlázy savců je významnou potravinou nezbytnou pro správný vývoj organizmu a rozvoj zažívacího traktu. Po narození jde o první složku potravy, kterou mohou lidé, respektive novorozenci a také ostatní savci přijímat. Je bohatým zdrojem živin a biologicky aktivních látek. Bakalářská práce je zaměřena na výskyt a význam bioaktivních látek mléka, a je rozdělena do pěti kapitol - na proteiny, lipidy, sacharidy, vitaminy a minerální látky. V jednotlivých kapitolách je vždy popsána daná skupina látek a dále je uvedena charakteristika skupiny - fyzikální a chemické změny, vliv na zdraví popř. změny v důsledku technologického zpracování např. při výrobě fermentovaných mléčných výrobků. U jednotlivých hlavních skupin jsou v podkapitolách přiblíženy významné látky skupiny. Dále je v práci popsána výživová role jednotlivých látek mléka.
Stravovací návyky žáků II. stupně ZŠ na Benešovsku
PROVAZNÍKOVÁ, Jana
Hlavním úkolem mé bakalářské práce bylo zjistit, jaké mají stravovací návyky žáci druhého stupně na základních školách v regionu Benešov. Nejprve jsem si nastudovala teoretické poznatky z oblasti stravy, stravovacích návyků. Těmto teoretickým poznatkům je věnována teoretická část bakalářské práce. Další mým krokem bylo vytipování vhodných základních škol jak městského, tak vesnického typu, na kterých by mohl být průzkum použit. Po schůzce se zástupci škol, jsem dětem rozdala dopis pro rodiče, který seznamoval s tématem bakalářské práce a souhlasem, či nesouhlasem účasti na průzkumu. Při souhlasu ze strany rodičů byly dětem rozdány záznamové archy jídelníčků společně s pokyny, jakým způsobem jídelníček vyplňovat. Po návratu vyplněným jídelníčků bylo nutné je zredukovat a to z důvodu chyb, které se objevily a znemožnily tak správné vyhodnocení. Jídelníčky jsem vyhodnocovala pomocí nutričního programu, který se nachází na internetových stránkách www.flora.cz. Při vyhodnocování jsem se zaměřila především na denní energetický příjem a na příjem jednotlivých makronutrientů. S výsledky jsem pracovala v praktické části mé bakalářské práce. Nalezneme zde například příjem jednotlivých makronutrientů, energetický příjem a nejčastější druh konzumované zeleniny.
Antioxidanty v potravinách a možnosti aplikace antioxidantů ve výživě
DUBNOVÁ, Martina
Práce se zabývá výskytem antioxidantů v potravinách, možnostmi jejich aplikace ve výživě a povědomostí populace o tématu antioxidanty. Teoretická část charakterizuje antioxidanty, jejich dělení, vlastnosti, vliv na lidské zdraví, výskyt v potravinách a jejich doporučené denní dávkování. Dále charakterizuje volné radikály a jejich negativní působení na organismus. Praktická část obsahuje výzkum znalostí populace o antioxidantech formou dotazníku. Výsledky jsou analyzovány a graficky znázorněny. Pojem antioxidanty zná 82% respondentů. K čemu antioxidanty slouží, správně uvádí 54% dotázaných. Ve kterých potravinách se antioxidanty nachází, ví 58% respondentů. Největší povědomost o antioxidantech má skupina pracujících, dále pak studujících a skupina respondentů v důchodu má o antioxidantech povědomost nejmenší. Z výzkumu vyplývá, že povědomost o antioxidantech, které hrají dnes velkou roli v prevenci a léčbě civilizačních onemocnění, je u více jak poloviny dotázaných nedostatečná.
Stravovací návyky žáků II. stupně ZŠ v Praze
JÍROVÁ, Lucie
Stručný přehled o výživě mládeže, důležitých živinách, vitamínech a minerálech. Text je členěn tak, aby čtenář získal přehlednou orientaci o výživě mládeže a jejich doporučených dávkách. Účelem této práce je podat čtenáři stávající doporučení týkající se výživy a současně uspořádat všechny moderní vědecké poznatky o potravinách a správné výživě do jednoho celku tak, aby bylo možné je co nejjednodušeji převzít do běžného života. Hlavní část práce se soustřeďuje na výzkum výživových zvyklostí mládeže včetně jeho závěrečného hodnocení. Na závěr práce porovnává poznatky o výživě a výsledky výzkumu.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 102 záznamů.   začátekpředchozí91 - 100další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.