Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 27 záznamů.  předchozí8 - 17další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Porovnání bílkovinné stability u bílých vín
Sabo, Jozef
Bakalářská práce se zabývá porovnáním bílkovinné stability bílých vín. Cílem této práce je porovnat stabilitu bílkovin pro sedm konkrétních odrůd bílých vín použitím sodno-vápenatého bentonitu puranit. Ve výzkumu byla použita velikost dávky 150 g / l bentonitu. V teoretické části jsou stručně popsány dusíkaté látky, jednotlivé faktory působící při srážení bílkovin, vliv zrání vína na jemných kalech na jeho bílkovinnou stabilitu, možnosti použití čiřících enologických přípravků bentonitu, soli kyseliny křemičité, želatiny, taninu, vyziny. V práci jsou charakterizovány jednotlivé ve výzkumu použity odrůdy bílých vín. V praktické části je podrobně popsán postup provedeného pokusu, jednotlivé výsledky jsou zaznamenány v tabulce a v grafech. Výzkum ukázal, že po aplikování bentonitu se výrazně změnila bílkovinná stabilita jednotlivých druhů vín.
Thermo-hydro-mechanical coupling in slope stability: advanced experiments and multiscale modelling
Loche, Marco ; Scaringi, Gianvito (vedoucí práce) ; Comegna, Luca (oponent) ; Görüm, Tolga (oponent)
Termo-hydro-mechanické procesy v expanzivních jílech jsou natolik složité, že k vysvětlení jejich chování za proměnlivých hydraulických, mechanických a tepelných podmínek jsou zapotřebí tzv. spojené modely (ang. coupled models). Vliv teplotních změn na chování expanzivních jílů - bentonitů se studuje zejména s ohledem na jejich úlohu při chemické a hydraulické izolaci radioaktivního odpadu. Výsledky ukazují, že tepelné účinky mohou být významné a mohou se projevovat také v důsledku různých procesů, například při sezónních teplotních změnách v mělkých, nejspíš na jíl bohatých, vrstvách půdy podél horských svahů. Výsledky nerozsáhlého výzkumu této problematiky prokázaly, že některé sesuvy mohou být aktivovány tepelnými výkyvy. V rámci navrhovaného projektu byly provedeny experimenty a modelování v různých měřítkách, z důvodu lepšího zohlednění termo- hydro-mechanických vazeb a kontroly teploty na smykovou pevnost, a tedy na stabilitu svahů. Rozsáhlá škála geotechnických parametrů podléhá změnám pod vlivem tepelného působení, kupříkladu smyková pevnost. Pro vytvoření detailnější představy pro zohlednění teploty při analýze stability svahů byl pro pochopení chování zeminy při teplotních změnách definován víceúrovňový přístup. Při vývoji sesuvů však hraje významnou roli také mineralogie a smyková...
Teplotní a hydratační vlivy na stabilitu bentonitových bariér hlubinných úložišť radioaktivního odpadu
Švandová, Jana ; Přikryl, Richard (vedoucí práce) ; Galamboš, Michal (oponent) ; Havlová, Václava (oponent)
Teplotní a hydratační vlivy na stabilitu bentonitových bariér hlubinných úložišť radioaktivního odpadu byly studovány v rámci dvou multidisciplinárních projektů − "Mineralogický, chemický a geochemický výzkum stability dlouhodobě tepelně zatíženého materiálu bentonitové bariéry na vzorcích získaných z experimentu Mock-Up-CZ" a "Sledování dlouhodobé stability inženýrských bariér na bázi bentonitu s využitím zatěžovacích procedur a experimentů in situ a hodnocení jejich retardační funkce". Mineralogické změny byly studovány pomocí RTG difrakce. Cílem projektů bylo zhodnocení stability základních mineralogických, chemických a geochemických parametrů bentonitové směsi a popis změn chování daného materiálu s ohledem na jeho využití jako inženýrské bariéry v hlubinném úložišti radioaktivních odpadů. Zdrojem bentonitu bylo i české ložisko Rokle a jedním z důležitých cílů projektu bylo zjistit použitelnost tohoto místního zdroje při realizaci tuzemského hlubinného úložiště. Bentonitová bariéra v experimentální nádobě Mock-Up-CZ byla tvořena směsí bentonitu z ložiska Rokle (85 %), křemenného písku z ložiska Provodín (10 %) a grafitu ze závodu Netolice (5 %). Hydrotermální zátěž bentonitu (sycení syntetickou granitickou vodou při teplotě max. 90 řC) probíhala 45 měsíců. V žádném ze 70 analyzovaných vzorků...
Teplotní a hydratační vlivy na stabilitu bentonitových bariér hlubinných úložišť radioaktivního odpadu
Švandová, Jana
Teplotní a hydratační vlivy na stabilitu bentonitových bariér hlubinných úložišť radioaktivního odpadu byly studovány v rámci dvou multidisciplinárních projektů − "Mineralogický, chemický a geochemický výzkum stability dlouhodobě tepelně zatíženého materiálu bentonitové bariéry na vzorcích získaných z experimentu Mock-Up-CZ" a "Sledování dlouhodobé stability inženýrských bariér na bázi bentonitu s využitím zatěžovacích procedur a experimentů in situ a hodnocení jejich retardační funkce". Mineralogické změny byly studovány pomocí RTG difrakce. Cílem projektů bylo zhodnocení stability základních mineralogických, chemických a geochemických parametrů bentonitové směsi a popis změn chování daného materiálu s ohledem na jeho využití jako inženýrské bariéry v hlubinném úložišti radioaktivních odpadů. Zdrojem bentonitu bylo i české ložisko Rokle a jedním z důležitých cílů projektu bylo zjistit použitelnost tohoto místního zdroje při realizaci tuzemského hlubinného úložiště. Bentonitová bariéra v experimentální nádobě Mock-Up-CZ byla tvořena směsí bentonitu z ložiska Rokle (85 %), křemenného písku z ložiska Provodín (10 %) a grafitu ze závodu Netolice (5 %). Hydrotermální zátěž bentonitu (sycení syntetickou granitickou vodou při teplotě max. 90 řC) probíhala 45 měsíců. V žádném ze 70 analyzovaných vzorků...
Návrh nových technologií rubové injektáže zděných kanalizačních stok
Dolák, Martin ; Melichar, Tomáš (oponent) ; Drochytka, Rostislav (vedoucí práce)
Předmětem této práce je navržení optimální injektážní směsi pro provádění oprav stávajících zděných kanalizačních stok s důrazem na ekonomickou nenáročnost. Budou zhodnoceny parametry druhotných surovin a odpadních látek jako částečné náhrady kvalitních běžně používaných materiálů. Odpadní látky z výroby, pro které je po potřebné úpravě nalezeno využití v jiném odvětví výroby, se nazývají druhotnými surovinami. Na závěr bude proveden výběr vhodných druhotných surovin pro návrh nové technologie rubové injektáže určené pro opravy stávajících zděných kanalizačních stok.
Vliv různých metod odkalení na vlastnosti moštu a vína
Licek, Josef
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou odkalení a jeho vlivu na vlastnosti moštu a vína. Literární část popisuje vliv odkalení na složení vína, jeho koloidní stabilitu a na průběh alkoholové fermentace. Dále jsou popisovány jednotlivé metody odkalení a jejich výhody či nevýhody. Experimentální část se věnuje popisu pokusu a vyhodnocení získaných výsledků. V pokusu byl mošt odkalen třemi různými metodami: flotací, sedimentací a sedimentací s přídavkem bentonitu. Odkalený mošt a získané víno bylo analyzováno, zároveň bylo provedeno jeho senzorické hodnocení. Na základě získaných výsledků lze konstatovat, že odkalení moštu má zásadní vliv na čistotu a strukturu vína.
Porovnání enologických přípravků na bílkovinou stabilitu u bílých vín
Čuta, Jaromír
Diplomová práce na téma Porovnání enologických přípravků na bílkovinou stabilitu u bílých vín se v teoretické části zabývala bílkovinami ve víně a bílkovinnými zákaly. Dále byly popsány způsoby zjišťování stability vína proti bílkovinným zákalům a také způsoby čiření vína. A v konečné fázi byl popsán hlavní enologický přípravek, a to bentonit. V praktické části byly popsány komerčně dostupné přípravky, na bentonitovém základu. Tyto látky byly aplikovány do nevyčiřeného vína a sledovala se jejich účinnost. Víno bylo uloženo ve skleněných demižónech, po dobu 14 dní, při stejné teplotě. Všechny varianty následně prošly laboratorním rozborem. Dané výsledky byly statisticky zpracované a vyhodnoceny s doporučením pro praktické využití.
Porovnání bílkovinné stability u bílých vín
Sabo, Jozef
Bakalářská práce se zabývá porovnáním bílkovinné stability bílých vín. Cílem této práce je porovnat stabilitu bílkovin pro sedm konkrétních odrůd bílých vín použitím sodno-vápenatého bentonitu puranit. Ve výzkumu byla použita velikost dávky 150 g / l bentonitu. V teoretické části jsou stručně popsány dusíkaté látky, jednotlivé faktory působící při srážení bílkovin, vliv zrání vína na jemných kalech na jeho bílkovinnou stabilitu, možnosti použití čiřících enologických přípravků bentonitu, soli kyseliny křemičité, želatiny, taninu, vyziny. V práci jsou charakterizovány jednotlivé ve výzkumu použity odrůdy bílých vín. V praktické části je podrobně popsán postup provedeného pokusu, jednotlivé výsledky jsou zaznamenány v tabulce a v grafech. Výzkum ukázal, že po aplikování bentonitu se výrazně změnila bílkovinná stabilita jednotlivých druhů vín.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 27 záznamů.   předchozí8 - 17další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.