Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 56 záznamů.  začátekpředchozí46 - 55další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.02 vteřin. 
Informovanost vegetariánů o deficitu konkrétních nutričních látek ve vegetariánské stravě a jejich kompenzaci
VORLÍČKOVÁ, Markéta
Tato bakalářská práce se zabývá informovaností vegetariánů o nedostatku konkrétních nutričních látek ve vegetariánské stravě a jejich kompenzaci. Cílem práce bylo zmapovat, zda mají vegetariáni dostatečné informace o nutričním složení jejich výživy, zda mají zájem si tyto informace hledat a zda jim informace přijdou dostupné a dostačující. Dále jsem zjišťovala, zda se lidé s touto stravovací preferencí snaží předcházet možným nutričním deficitům a následným zdravotním problémům. Byly stanoveny tyto 3 výzkumné otázky: "Jak často a kde si nejčastěji vegetariáni vyhledávají informace o bezmasé výživě?", "Jakým způsobem dosahují vegetariáni plnohodnotného jídelníčku?" a "Jaká je informovanost veganů o možném nedostatku v jejich výživě a jakým způsobem se mu snaží předcházet?". V teoretické části se zabývám především vegetariánstvím jako životním stylem, rozdělením vegetariánství na jeho podskupiny, důvody pro přechod na tento způsob života, poté složením vegetariánské stravy se zaměřením na složky výživy, které mohou být deficitní, také vegetariánstvím a jeho dopadem na organismus v různých fázích vývoje a nakonec dopadem bezmasé stravy na zdraví člověka. Praktickou část jsem zpracovala formou kvalitativního výzkumu, konkrétně jsem zvolila polostrukturované rozhovory. Sběr dat jsem provedla pomocí rozhovorů. Rozhovor obsahoval čtrnáct nebo patnáct otázek, ženy byly navíc dotazovány ohledně období těhotenství. Rozhovory jsem směřovala k problematice vegetariánství, veganství či vitariánství. Zajímala jsem se o individuální stravovací návyky, znalosti z oblasti výživy a vlastní zkušenosti respondentů. Sběr dat probíhal v období mezi lednem 2014 až březnem 2014. Výzkumný soubor tvořilo 6 respondentů. Skupina byla tvořena ženami i muži ve věkovém rozmezí od 20-ti do 30-ti let. Respondenti byli z řad vegetariánů, veganů i vitariánů a doba, po kterou preferovali specifický způsob života, se různila. Všichni respondenti byli obeznámeni s účelem poskytování rozhovoru a souhlasili s publikováním. Rozhovory jsem prováděla vždy osobně a zaznamenávala je na diktafon v mobilním telefonu. Z výsledků mé práce vyplývá, že většina respondentů si informace o bezmasé stravě vyhledává. Nejintenzivnější vyhledávání učinili logicky při přechodu k jinému stravovacímu způsobu, ale i nyní se dozvídají stále nové informace. Nejčastěji využívají internet, konkrétně často zaznívala webová stránka www.soucitne.cz nebo www.vegan- fighter.com. Dalšími využívanými zdroji jsou knihy, články, studie, a nebo informace předané od přátel či členů rodiny. Respondenti uvádějí, že díky takto získaným informacím se stravují vyváženě. Často se snaží o pestrost, kombinují různé potraviny, jako jsou luštěniny s obilovinami. Vitariáni uvádějí, že často konzumují klíčky, semínka, ořechy a samozřejmě velké množství syrové zeleniny a ovoce. Všichni vegani i vitariáni vědí o možném nedostatku vitaminu B12, někteří z tohoto důvodu využívají suplementy. Také jsou zmiňovány suplementy proteinů čikomplexní suplementy určené přímo pro vegany.
Poruchy příjmu potravy z pohledu laické veřejnosti
MARKOVÁ, Jiřina
Bakalářská práce se zabývá tématem vlivu vegetariánské stravy na stav chrupu u dospělých. Význam výživy na stav chrupu u dospělých je sporný, a proto se tato bakalářská práce snaží osvětlit problematiku výživy s ohledem na stav chrupu. Velkou roli zde hraje možnost kvalitního prožití života v pozdějším věku na základě včasné prevence a zažitých návyků z doby před dovršením patnáctého roku života jedince. Teoretická část se zaměřuje na anatomii a fyziologii dutiny ústní a na vliv stravy na stav chrupu. V textu jsou uvedeny možné příčiny, léčba, diagnostika a prevence těchto onemocnění v návaznosti na stravu jedince. Dále se zde rozebírají možnosti zlepšení stavu chrupu při příjmu vegetariánské stravy. Cílem praktické části je zjištění nakolik se vegetariánská strava promítá do stavu chrupu dospělých, kolik jedinců se takto stravuje a zda je zde prokazatelný vliv na stav chrupu při příjmu vegetariánské stravy. Praktická část probíhala pomocí dotazníků, pohovorů se specialisty na dentální hygienu a vegetariánskou stravu. Dotazníky byly zpracovány v grafické části.
Sociologie jídla - vegetariánství jako specifický fenomén
LAPEŠOVÁ, Miroslava
Diplomová práce "Sociologie jídla - vegetariánství jako specifický fenomén" se skládá z teoretické a praktické části. Teoretická část je zaměřena na základní informace týkající se sociologie jídla a životního stylu. Následující kapitoly se věnují vegetariánství. V praktické části jsou prezentovány dosažené výsledky. Pro sběr primárních dat byl použit kvantitativní výzkum, metoda dotazování, technika dotazník. Dotazník byl distribuován zejména prostřednictvím internetu ve spolupráci s diskuzními fóry zdravé výživy a fóry vegetariánství. Rovněž byl rozšiřován v rámci systému Jóga v denním životě do všech Jógacenter v České republice. Dále byl dotazník rozšiřován v prodejnách se zdravou výživou a ve zdravé jídelně v Českých Budějovicích. Výzkumný soubor tvořili vegetariáni a vegetariánky z celé České republiky bez ohledu na věk, pohlaví či jiné kritérium. K výzkumu bylo celkově navráceno 421 dotazníků, avšak 74 jich nemohlo být použito pro nesprávné nebo nedostatečné vyplnění údajů či nečitelnosti. K výzkumu bylo tedy použito 347 dotazníků, tj. 82,4 %. Cílem diplomové práce bylo zjistit, jak fenomén stravování ovlivňuje životní způsob vegetariána. Následně byly vytvořeny dva dílčí cíle. Dílčí cíl 1: Zmapování problematiky vegetariánství v rámci České republiky z pohledu vegetariánů. Dílčí cíl 2: Popis současných trendů v oblasti vegetariánského stravování. Zhodnocení kladů a záporů tohoto stravování. Domnívám se, že cíle práce se podařilo splnit. V souvislosti s cílem práce byla stanovena hypotéza: Vegetariánství jako volba stravování je současně i volbou specifického životního stylu (například styl bydlení, trávení volného času, tzv. životní filozofie apod.). Tato hypotéza byla ze zjištěných výsledků potvrzena. Výsledky diplomové práce mohou sloužit pro další výzkum a širší probádání této oblasti. Dále budou sloužit pro potřeby vegetariánských center a díky šíři výzkumného souboru mohou být určeny k publikaci v odborném periodiku.
Vegetariánská výživa
SOUKUPOVÁ, Tereza
Ve své bakalářské práci se zabývám problematikou vegetariánství. Zaměřila jsem se na dopady rostlinné stravy na zdraví a popsala jsem současné trendy v oblasti vegetariánského stravování. Zajímala jsem se o smýšlení a informovanost veřejnosti o vegetariánství. Výzkum jsem prováděla v Českých Budějovicích a blízkém okolí. Ve své práci jsem se zmínila zastoupení vegetariánství v různých zemích světa a stručně jsem popsala také historii této výživy a měnící se trend oblíbenosti masa ve společnosti. Upozornila jsem na potřeby různého zastoupení živin v jednotlivých fázích života, a tyto potřeby pak vztáhla k vegetariánskému stravování. Popsala jsem jaké živiny mohou v jednotlivých etapách života být při vegetariánské stravě nedostatečně zastoupeny a popřípadě jak tyto nedostatky kompenzovat. Zmínila jsem proč se lidé pro vegetariánství rozhodují, velkou část jsem věnovala zdravotním důvodům. V práci jsem popsala a rozebrala jednotlivé složky potravy. Důraz jsem dávala hlavně na živiny, které mohou být ve vegetariánském jídelníčku zastoupeny v nedostatečné míře. Pro výzkum jsem použila dotazník, který byl rozdáván obyvatelům v Českých Budějovicích a blízkém okolí. Výsledky byly zpracovány pomocí tabulkového kalkulátoru MS Excel. Při výzkumu byly potvrzeny všechny tři předpokládané výzkumné otázky. Tedy, že veřejnost má i přes dostatečnou nabídku informací poměrně malé znalosti v oblasti vegetariánské výživy.Většina respondentů uvedla, že nezná žádný typ vegetariánství. Také výzkumná otázka týkající se smýšlení veřejnosti o ekonomické náročnosti se potvrdila. Převážná většina dotázaných se domnívala, že je tato strava ekonomicky náročnější. Jak potvrdil výzkum, vegetariáni jsou hojněji zastoupeni mezi vysokoškolsky vzdělanými lidmi, což potvrdilo třetí výzkumnou otázku.
Zpracování a edukační účinnost webových stránek "Vegetariánství a zdravý životní styl".
NOVOTNÁ, Štěpánka
Mnozí lidé správně pochopili, že dobrý zdravotní stav a dobrá kondice je důležitou podmínkou vyrovnaného, spokojeného a plnohodnotného života. Bakalářská práce analyzuje historii, typy, pozitivní dopad vegetariánství na zdraví a důvody pro tento styl života. Dále je definován zdravý životní styl a jeho faktory. Cílem je zpracování a edukační účinnost www stránek "Vegetariánství a zdravý životní styl" pro portál katedry výchovy ke zdraví na PF JU z hlediska zájmu studentů Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Byly použity metody: obsahová analýza literatury, metoda kvantitativně orientovaného výzkumu pomocí anonymního dotazníkového šetření, metoda uzavřené otázky dichotomické, metoda otevřené otázky, metoda statistického hodnocení a metoda pro zpracování www stránek. Na základě stratifikovaného výběru bylo osloveno 240 studentů 2. ročníků bakalářských oborů na všech fakultách JU v Č.B. Z výzkumu vyplynulo, že 66 % respondentů má zájem o vytvoření www stránek "Vegetariánství a zdravý životní styl". Z těchto 66 % bylo 52 % žen, tímto byl potvrzen druhý výzkumný předpoklad. Výsledky výzkumu ukázaly, že zájem mezi studenty o vegetariánství a zdravý životní styl je vysoký.
Křesťan a vegetariánství
JÁCHIM, Petr
Práce je zaměřena teoreticky, zabývá se vztahem člověka ke stvoření v souvislosti s konzumací masa. Problematika je nahlížena z křesťanského hlediska, snaží se najít odpověď na otázku, zda by měl být křesťan vegetarián. První kapitola vychází z biblických textů, přibližuje výpovědi Starého i Nového zákona, ve vztahu k vegetariánství. Významná je v tomto směru zpráva o stvoření, která vymezuje postavení člověka a jeho vztahy k okolnímu stvoření, včetně zvířat. Druhá kapitola se věnuje vegetariánství v historii a dnes. Charakterizuje vývoj novodobého vegetariánství, vztah ke konzumaci masa v historii a také důvody, které vedou jednotlivce k tomuto stylu stravování. Třetí kapitola reflektuje křesťanský pohled na stvoření, etický vztah ke zvířatům. Postoj k vegetariánství je v této kapitole odvozen ze vztahu křesťana ke stvoření a zvířatům.
Role etiky v osobní spotřebě člověka
BUDÍČKOVÁ, Lenka
Cílem mé bakalářské práce je vytvoření přehledu certifikátů, který by pomohl lidem vybírat a podporovat ty výrobce a obchodníky, kteří se chovají ohleduplně jak k životnímu prostředí, tak ke zvířatům i lidem. Teoretická část mé práce obsahuje množství informací o snižování osobní spotřeby, biopotravinách, spravedlivém obchodu, etickém spotřebitelství v souvislosti se snižováním negativního dopadu nadspotřeby na životní prostředí. V praktické části jsem sebrané certifikáty roztřídila do skupin pro lepší orientaci spotřebitelů a vytvořila didaktický materiál pro studenty Výchovy ke zdraví i ostatní zájemce. Zhodnotila jsem rozsah a kvalitu nabízených služeb dvou informačních středisek. Data byla získána metodou analýzy a syntézy a metodou řízeného rozhovoru. Obě odborné otázky byly potvrzeny.
Alternativní stravovací směry a jejich uplatnění v populaci.
BOSÁKOVÁ, Heda
Cílem mé bakalářské práce je předložit stručný přehled nejvýznamnějších vědecky uznávaných alternativních stravovacích směrů. Teoretická část analyzuje odbornou literaturu. Nejprve se věnuji stravovacím zvyklostem. Dále se věnuji vegetariánství, makrobiotice, racionální výživě a dělené stravě. Závěrečnou kapitolu teoretické části věnuji stravovacím směrům, které mají nejkratší historii, tedy organické a ochranné stravě. V praktické části se zabývám zjišťováním informovanosti vybraného vzorku populace v oblasti alternativních stravovacích směrů a dále se pokouším zmapovat popularitu těchto směrů. Výzkum byl prováděn pomocí dotazníku, zúčastnilo se ho 180 respondentů. Obě výzkumné otázky byly potvrzeny.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 56 záznamů.   začátekpředchozí46 - 55další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.