Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 70 záznamů.  začátekpředchozí39 - 48dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Konzumace ovoce a zeleniny u dětí školního věku v Milovicích
Hodonská, Eva ; Váchová, Alena (vedoucí práce) ; Hanušová, Jaroslava (oponent)
Cílem této bakalářské práce bylo zjistit celkovou informovanost žáků 3. - 5. ročníku vybrané základní školy v Milovicích. Dílčí cíle sledovaly, zda je ovoce a zelenina každodenní součástí jídelníčků dané cílové skupiny, zároveň, zda žáci skutečně konzumují ovoce a zeleninu obdržené v rámci svačiny a oběda. Další výzkumný cíl se zabýval přínosem projektu Ovoce a zelenina do škol. Teoretická část práce se věnuje zdravé výživě. Jsou v ní popsány funkce hlavních živin, důraz je kladen na živiny akcesorní, zvláště pak na vitamíny, vlákninu a antioxidanty, které jsou důvodem nezbytnosti konzumace ovoce a zeleniny. Součástí teoretické části je i problematika výživy dětí a krátké pojednání o projektu Ovoce a zelenina do škol. Zároveň byla zařazena kapitola o trávicím traktu, neboť právě zde dochází k trávení a vstřebávání látek z potravy. Vzhledem k cílové skupině jsou uvedena výživová doporučení pro občany ČR se zaměřením na děti školního věku. Cílem praktické části této bakalářské práce bylo zmapování konzumace ovoce a zeleniny ve 3. - 5. ročníku v souladu se stanovenými výzkumnými cíli. Výzkum probíhal dotazníkovým šetřením v písemné formě. Celkem se výzkumu zúčastnilo 314 respondentů ze 3. - 5. tříd. Zjistili jsme, že informovanost respondentů o přínosu ovoce a zeleniny pro lidské zdraví je velmi...
Doplňky stravy ve výživě batolat s opožděným psychomotorickým vývojem podstupující léčebně lázeňský pobyt
Šírová, Lucie ; Bartošová, Olga (vedoucí práce) ; El-Lababidi, Nabil (oponent)
Cílem této diplomové práce bylo zjistit, zda rodiče dětí v batolecím věku s opožděným psychomotorickým vývojem podstupující léčebně lázeňský pobyt podávají potravinové doplňky, důvody rodičů k podávání doplňků stravy, jaké druhy a jak často je podávají. Dále byly také zjišťovány stravovací zvyklosti těchto dětí. Výzkumu se zúčastnily děti s dětskou mozkovou obrnou a centrálním hypotonickým syndromem batolecího věku. K sběru dat bylo využito kvantitativní metody výzkumu formou anonymního dotazníku. Celkem se zúčastnilo 50 respondentů. Z výsledků se ukázalo, že 72% (n=36) rodičů již v takto útlém věku doplňky stravy svým dětem podává. Jako nejčastější motiv k podávání doplňků stravy bylo uváděno na podporu imunity. Mezi nejvíce podávané doplňky ve vzorku patří vitaminové preparáty. Šetření dále ukázalo, že ani skladba stravy dětí ze vzorku není ideální. Výsledky prokázaly, že je nanejvýš žádoucí se více věnovat edukaci v oblasti výživy rodičů dětí s neurologickým postižením a především také zajistit větší informovanost o doplňcích stravy. Klíčová slova: doplňky stravy, výživa, batolecí období, opožděný psychomotorický vývoj, vitaminy, dětská mozková obrna
Zjištění úrovně vědomostí o správné výživě u studentů bakalářského oboru tělesná výchova a sport
JANEČEK, Marek
Cílem bakalářské práce je zjistit úroveň znalostí v oblasti stravování u studentů oboru tělesné výchovy a sportu a zjistit význam znalostí v oblasti výživy jako součásti studia oboru tělesné výchovy a sportu. Teoretická část obsahuje informace o zdraví, zdravém životním stylu, výživě a výživě ve sportu. Podrobněji jsou zde popsány složky výživy jako bílkoviny, tuky, cukry a vitamíny. Dále jsou zde uvedeny nejčastější poruchy příjmu potravy, jako je anorexie či bulimie, a nejčastější alternativní směry ve výživě. Praktická část se zabývá samotným zjišťováním znalostí u studentů oboru Tělesné výchovy a sportu. Úroveň znalostí jsme zjišťovali výzkumnou dotazníkovou metodou. Dotazníky byly předány studentům v rámci hodin. Šetření se účastnilo 73 studentů, jejichž vyplněné dotazníky byly vyhodnoceny pomocí grafů a tabulek. Na základě zjištěných výsledků byl vytvořen přehled o úrovni znalostí o správném stravování. Z výsledků vyplynulo, že skupina otázek, týkající se základních vědomostí o zdravé výživě, je na velmi dobré úrovni. Dále vyplynulo, že skupina otázek, týkající se pokročilejších vědomostí o zdravé výživě, je na dostačující úrovni. Bakalářská práce by dále mohla být přínosem pro vytvoření obsahu předmětu výživa ve sportu.
Informovanost těhotných žen o vhodné stravě během gravidity a kojení
Brandejsová, Olga ; Svačina, Štěpán (vedoucí práce) ; Krejčí, Hana (oponent)
Tato diplomová práce se zabývá informovaností těhotných žen o vhodné stravě během gravidity a kojení. Práce je rozčleněna na část teoretickou a praktickou. Teoretická část shrnuje poznatky o prekoncepční výživě, důležitých živinách v těhotenství, nebezpečných látkách pro vyvíjející se plod, gestačním diabetu mellitu a zahrnuje také obecná doporučení pro těhotné a kojící ženy. Hlavním cílem praktické části bylo ověřit znalosti respondentek o vhodné stravě během těhotenství a kojení. Dále potvrdit či vyvrátit hypotézu č. 1, zda jsou vícerodičky informovanější o vhodné stravě více než prvorodičky a hypotézu č. 2, kolik žen užívalo prekoncepčně kyselinu listovou. Pro sběr dat byl vytvořen elektronický dotazník, který byl šířen pomocí sociálních sítí ve skupinách zaměřených na těhotenství. Dotazník tedy mohla vyplnit každá těhotná žena v České republice kdykoliv dle svých časových možností. Celkem bylo zpracováváno 491 dotazníků. Výsledky byly zaneseny do tabulky v programu Microsoft Excel a následně shrnuty a vyhodnoceny ve formě grafů a tabulek. Z výsledků vyplývá, že rozdíly ve znalostech prvorodiček a vícerodiček o vhodné stravě během gravidity a kojení jsou zcela minimální. I když více jak polovina žen plánující těhotenství užívala prekoncepčně doplněk stravy s kyselinou listovou, v celkovém počtu...
Netradiční rostlinné oleje ve výživě člověka a jejich zdravotně preventivní význam
HÁLOVÁ, Karolína
Bakalářská práce je zaměřena na využití netradičních olejů ve výživě člověka. Oleje se mohou získávat odlišnými způsoby. Jedná se o mechanické a fyzikální procesy, které ovlivňují obsah některých funkčních látek v olejích. Mezi tyto látky patří například fytosteroly, tokoferoly, karotenoidy a chlorofyl. Uvedené oleje mají široké spektrum pozitivních účinků na lidské zdraví. Různé studie ukazují na souvislost konzumace těchto olejů a léčby kardiovaskulárních chorob, rakoviny, chorob kůže a mnoho dalších. Také se potvrdilo, že neméně důležité jsou pro rozvoj a udržení duševní činnosti. I proto jsou také doporučovány lékaři v souvislosti s těhotenstvím a následným vývojem dětí. Netradiční oleje významně snižují hladinu LDL cholesterolu a zvyšují hladinu HDL cholesterolu. Tyto oleje se též využívají ke zmírnění různých druhů zánětlivých onemocnění. Významné zdravotně preventivní účinky byly prokázány např. u rakytníkového a světlicového oleje. Rakytníkový olej působí na léčbu širokého spektra chorob díky třem typům olejů s různým složením. Výrazně se odlišuje oleje ze semen od oleje z dužniny nebo celých plodů. Světlicový olej je zajímavý při léčbě osteoporózy. Konzumací netradičních olejů lze předcházet různým civilizačním chorobám.
VÝZNAM VITAMINŮ VE VÝŽIVĚ DRŮBEŽE
KUDRNOVÁ, Eva
Bakalářská práce se zabývá výživou, krmením drůbeže a významem vitaminů především u nosnic, výkrmových brojlerů a kachen. Nedostatek vitaminů totiž vede nejen k metabolickým onemocněním, které mohou výrazněji narušovat produktivitu a efektivitu chovu. V první části práce objasňuji význam vitaminů, dále jejich rozdělení podle rozpustnosti. Věnuji se trávicí soustavě u ptáků, fyziologii trávení. Ve druhé části práce poskytuji informace ohledně výživy a krmení drůbeže. V závěrečné části navrhuji možná opatření, která povedou ke zlepšení zdravotního stavu, produkce a welfare drůbeže.
Výživa v těhotenství
JENÍČKOVÁ, Markéta
Cílem mé bakalářské práce ,,Výživa v těhotenství" bylo zjistit, jak se stravují ženy v těhotenství, zda jsou správně informovány o výživě, kde se informovaly a zda užívají doplňky stravy. Ženy byly ve 2. trimestru těhotenství. Informace jsem získala pomocí dotazníků a týdenních jídelníčků. Dotazník mi pomohl ke zjištění, zda ženy užívají doplňky stravy, návykové látky, jaké potraviny si myslí, že by během těhotenství měly či neměly konzumovat a odkud získaly informace ohledně výživy. Z jídelníčku každé ženy jsem zjistila pomocí programu Nutriservis průměrný příjem energie, bílkovin, tuků, sacharidů za den a za týden. Tento program také vypočítal doporučený příjem energie za den. Porovnala jsem toto doporučení s nynějším příjmem živin a individuálně vyhodnotila. Většina žen měla váhu před otěhotněním v normě, některé měly nadváhu, obezitu i mírnou podvýživu. Dle mého výzkumu se většina těhotných žen o výživě informovala zejména kvůli zdraví plodu. Informace získávaly nejvíce z knih, časopisů, internetu nebo od svého gynekologa. Z výzkumného souboru ani jedna žena nedodržuje během těhotenství alternativní způsob stravování, neužívá drogy a kávu pijí v doporučeném množství. Pouze jedna žena během těhotenství kouří. Uvedla ,,jen" 5 cigaret denně. Doplňky stravy užívají nejčastěji pro zdraví plodu a prevenci. Většina těhotných žen má vysokoškolské vzdělání. Nejčastěji byly ve věku 31 35 let a poté 26 30 let.
Vegetariánství a těhotenství
Šimončičová, Renáta ; Krejčí, Hana (vedoucí práce) ; Pejšová, Hana (oponent)
Úvod: Diplomová práce se zaměřuje na problematiku vegetariánství v průběhu těhotenství. Dalším předmětem je především zjištění stravovacích návyků těhotných vegetariánek. Cíle: Cílem teoretické části je seznámit čtenáře s vegetariánstvím a výživou těhotné vegetariánky. Praktická část se pak zaměřuje na stravovací zvyklosti těhotných vegetariánek, na zjištění, jestli mají tyto ženy sklony k alternativám v souvislosti s rozhodováním o vlastním těle a budou-li vést/vedou své děti k vegetariánství. Metody: Průzkum proběhl formou anonymního online dotazníku. Získaná data jsou zobrazena ve formě grafů a tabulek. Část práce je věnována analýze získaných dat. Výsledky: Teoretická část ukazuje na skutečnost, že k vhodně sestavené vegetariánské stravě v těhotenství je zapotřebí dostatek relevantních informací. Z dotazníkového šetření vyplývá, že se většina respondentek stravuje převážně pestře a dle zásad zdravé výživy, s ohledem na vegetariánství. Větší část respondentek je nakloněna alternativám v souvislosti s rozhodováním o vlastním těle. Nadpoloviční většina respondentek uvedla, že své děti nebudou vést/nevedou k vegetariánství. Závěr: Správné sestavení bezmasé stravy vyžaduje určité znalosti a nevystačí pouze s vyloučením masa z jídelníčku. Je třeba brát v potaz nejen zdravotní výhody vegetariánství,...
Podávání vitamínových přípravků v průběhu gravidity
Matoušková, Karolína ; Ježková, Jana (vedoucí práce) ; Vítková, Hana (oponent)
Tato práce pojednává o problematice těhotenství a zvýšených nutričních požadavků se zaměřením na vitaminy a minerály. Je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Cílem je určení těch vitaminů a minerálních látek, které mohou být v graviditě deficitní a je třeba jejich zvýšený přísun. Tomuto tématu se věnuji v teoretické části své práce, kde je popsán význam jednotlivých prvků pro specifika gravidity a případné projevy deficitu či nadbytku. V praktické části se zaměřuji na zhodnocení vybraných multivitaminových a multiminerálních doplňků stravy, které jsou určeny pro gravidní ženy. Hlavním kritériem je zabezpečení dostatečného množství vitaminů a minerálních látek při zvýšených nárocích gravidního organismu. Zhodnocení je realizováno pomocí srovnávání dvou parametrů. Tato komparace je prováděna mezi doporučenými denními dávkami pro těhotné a obsaženým množstvím jednotlivých mikronutrientů, které je uváděno ve složení daných přípravků. Jedná se o základní kvantitativní výzkum, kdy technikou sběru dat je obsahová analýza. Závěrem je prodiskutována prospěšnost podávání vitaminových přípravků v průběhu gravidity vzhledem k otázce, zda je dostatečně vyvážená strava schopna pokrýt potřeby organismu i při stavech, kdy mohou být některé vitaminy a minerály nedostatečné. Klíčová slova: těhotenství ;...
Deficience vitamínů u obézních pacientů před intervencí
Wood, Denisa ; Svačina, Štěpán (vedoucí práce) ; Piecha, Roman (oponent)
Tato bakalářská práce se věnuje problematice deficitu vitaminů u obézních pacientů před bariatrickým zákrokem. Účelem této práce bylo odhalení a zhodnocení deficientů vybraných vitaminů u obézních pacientů před bariatrickým zákrokem. Sledovány byly vitaminy A, E, D, B12 a folát. V teoretické části této práce je všeobecně popsána definice, funkce, potřeba a dělení vitaminů. Věnuje pozornost biochemickému metabolismu a fyziologickým funkcím sledovaných vitaminů. Jsou v ní uvedeny etiologické determinanty obezity. Popisuje fyziologickou regulaci tělesné hmotnosti a poukazuje na současné intervenční postupy v léčbě obezity. V praktické části je popsána metodika sledování hladin vybraných vitaminů. Následuje vyhodnocení výsledků. Na základě zjištění konkrétních deficitů byla vyhodnocena rizika těchto nedostatků a sestaveno intervenční dietní doporučení pro pacienty, kteří se připravují na bariatrický výkon. V závěru jsou uvedena porovnání jiných studií, zabývajících se obdobnou problematikou.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 70 záznamů.   začátekpředchozí39 - 48dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.