Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 48 záznamů.  začátekpředchozí39 - 48  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.02 vteřin. 
Rostlinné peptidy a proteiny s antimikrobiální aktivitou a možnosti jejich využití
LORENC, František
Tato práce pojednává o rostlinných antimikrobiálních peptidech a proteinech. Antimikrobiální peptidy tvoří jednu ze součástí nespecifické imunity většiny eukaryotických i prokaryotických organismů. Jejich hlavní funkcí je eliminovat útoky mikrobiálních patogenů, kterým jsou cílové organismy vystavovány. Obvykle se jedná o proteiny s nízkou molekulovou hmotností. Většina rostlinných antimikrobiálních peptidů spadá do skupiny PR proteinů, nebo-li proteinů spojených s patogenezí. Díky svým antimikrobiálním účinkům mají velký potenciál ve farmaceutickém průmyslu, lékařství a biotechnologiích nebo v ochraně proti rostlinným chorobám a další využití. Cílem této práce je popsat základní rozdělení rostlinných antimikrobiálních peptidů a proteinů, mechanismy jejich antimikrobiálního působení a nastínit charakteristiku základních skupin PR proteinů. V závěru práce je popsán výzkum a využití těchto látek v současnosti a možnosti jejich využití v budoucnosti.
Biologicky aktivní peptidy. Sborník z 9. České a Slovenské peptidové konference
Slaninová, Jiřina
Sborník z konference dává přehled o peptidovém výzkumu prováděném v České republice a na Slovensku.
Receptor-selective enkephalin analogs
Pencheva, N. ; Barth, Tomislav
We investigated the opioid profiles of [Cys2]-enkephalin (enk) analogs and [D-Ala2,Leu5]-enkephalyl-Arg (dalargin) in in vitro bioassay system. The results showed that incorporation of hydrophilic Cys(O2NH2)2 into the enk molecule greatly increases the potency and selectivity of the analogs to ë-opioid receptors, while substitution of D-Ala2 and Arg6 into the molecule of [Leu5]-enk, to ć-opioid receptors.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 48 záznamů.   začátekpředchozí39 - 48  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.