Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 59 záznamů.  začátekpředchozí21 - 30dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Studium přepěňování piva při použití sladů ze sladovny Bernard
Stuchlík, Tomáš
V teoretické části diplomové práce"Studium přěpěňování piva při použití sladů ze sladovny Bernard" jsou uvedeny základní teoretické informace týkající se ječmene, jakožto základní suroviny, sladování a výroby piva. Dále jsou zde popsány plísně, které mohou napadat ječmen a jejich produkty, které kontaminují slad. Další kapitola je věnována gushingu a je v ní popsáno jeho rozdělení, princip, faktory které jej ovlivňují, možnosti redukce a jeho predikce. Praktická část diplomové práce je věnována stanovení gushingového potenciálu pomocí metody Carlsberg test a je rozdělena na dvě části. V první části jsou provedena stanovení gushingu u jednotlivých meziproduktů vznikajících během sladování v humnové sladovně v Rajhradě. Druhá část, se zabývá optimalizací a zkoumáním faktorů ovlivňujících predikční metodu Carlsberg test. a zkoumáním faktorů ovlivňujících predikční metodu Carlsberg test.
Mikrobiológia kávy - mikroorganizmy kontaminujúce kávu v priebehu spracovania a skladovania
Csányi, Peter
V teoretické části byl popsán stručný pohled na původ, charakteristiku kávy, fáze výroby od pěstování, zběru přes metody zpracování, důležitou fermentaci až po samotné technologické zpracování zelené kávy. Dále byla pozornost v literárním přehledu věnovaná vláknitým mikromycétám (plísním), které můžou v průběhu výroby a skladování kontaminovat kávové boby. Vláknité mikromycéty jsou ubikvitárně rozšířené po celém světě. Rozmnožují se pomocí spor, které se šíří vzduchem, a proto můžou kontaminovat potraviny v průběhu procesu. Největší nebezpečí představuje produkce sekundárních metabolitů plísní- mykotoxínů. V praktické části byla vykonaná mikrobiologická analýza vzorků káv na přítomnost mikroorganizmů.
Možnosti přežívání a množení patogenních a nepatogenních mikroorganismů v cukrářských výrobcích
Šrubařová, Monika
V této práci byly analyzovány dva druhy cukrářských výrobků: oříškové a citrónové kuličky. U vzorků byl proveden rozbor a stanovení celkového počtu mikroorganismů, počtu kvasinek a plísní, S. aureus, koliformních bakterií a E. coli, dále průkaz Salmonella spp. a Listeria monocytogenes. Dále byla do vybraných vzorků zaočkována suspenze bakterie S. aureus (kmen CCM 5974) s následným stanovením počtu S. aureus a průkazu tvorby enterotoxinu metodou RPLA. Z výsledků vyplývá, že při stanovení CPM v závislosti na době skladování docházelo u obou druhů vzorků k poklesu počtu kolonií (p<0,05). Rozdíl mezi ořechovou a citrónovou variantou vzorku v CPM nebyl prokázán (p>0,05). Při prvním i druhém rozboru byl zaznamenán výskyt kolonií kvasinek a plísní u oříškových vzorků. U vzorků citrónových byl výskyt kolonií kvasinek a plísní zaznamenán pouze u jednoho vzorku v prvním rozboru. Klesající počet (p<0,05) byl zaznamenán i při stanovení počtu S. aureus, mezi dvěma druhy vzorků nebyl prokázán rozdíl v počtech S. aureus (p>0,05). Bakterie rodu E. coli nebyla detekována v žádném vyšetřovaném vzorku. Koliformní bakterie byly zaznamenány pouze při prvním a druhém rozboru u oříškových vzorků, u vzorků citrónových pouze v rozboru prvním. Při průkazu salmonely, byly zaznamenány 4 kolonie u dvou oříškových vzorků v prvním rozboru. Kolonie Listeria monocytogenes nebyly detekovány v žádném ze vzorků. Mikrobiologický rozbor zaočkovaných vzorků, potvrdil, že naše cukrářské výrobky nepodporují růst patogenních mikroorganismů S. aureus a také, že neexistuje statisticky významný rozdíl v počtech kolonií S. aureus mezi ořechovou a citrónovou variantou vzorku (p>0,05). Bylo prokázáno, že při zaočkování S. aureus (CCM 5974) při koncentraci 1,2.105 buněk na gram, je bakterie schopná tvořit ve výrobku enterotoxiny, které následně na rozdíl od S. aureus v cukrářských výrobcích zůstávají.
Mikrobiologie koření - stanovení a porovnání výskytu významných skupin mikroorganismů ve vzorcích koření - pepře černého celého a pepře černého mletého
Procházková, Marcela
Diplomová práce se zabývá mikrobiálním osídlením pepře černého, který patří k celosvětově nejpoužívanějším druhům kořením. Charakterizuje jednotlivé druhy pepřů, popisuje mikroorganismy vyskytující se v koření a způsoby ošetření koření. Uvádí také legislativní limity výskytu mikroorganismů. Praktická část této práce se věnuje experimentálnímu stanovení vybraných skupin mikroorganismů v pepři černém. Analyzované vzorky pepře byly zakoupeny v obchodních řetězcích prodávané pod známou značkou i privátní značkou a v obchodech zabývajících se pouze kořením a bylinkami. Z výsledků práce vyplývá, že mikrobiální kontaminace koření se neustále snižuje a ve většině případů nepřekračuje povolené limity. Nejvíce kontaminovaný vzorek patřil ke vzorkům privátních značek a nejméně kontaminovaný vzorek náležel velkoobchodním distributorům koření.
Mikrobiologické parametry majonézových omáček
Krumplová, Adéla
Diplomová práce Mikrobiologické parametry majonézových omáček se v literárním přehledu zabývá výrobou majonézy a legislativními požadavky pro majonézy. Podstatná část popisuje mikroorganismy spojované s majonézami. Věnuje se patogenním mikroorganismům a mikroorganismům způsobující kažení a dále faktorům ovlivňující jejich obsah v majonézových omáčkách. Experimentální část je zaměřena na mikrobiologickou analýzu majonéz a tatarských omáček. Sleduje změny v počtech mikroorganismů z pohledu rozdílného složení, rozdílných teplot skladování a před a po uplynutí doby použitelnosti.
Studium odolnosti povrchových úprav ETICS vůči biotickému napadení
Těžká, Adéla ; Žák,, Antonín (oponent) ; Žižková, Nikol (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá studiem odolnosti povrchovým úprav ETICS vůči biotickému napadení. Teoretická část vypracovává rešerši zaměřenou na biotické napadení fasád objektů zateplených pomocí kontaktního zateplovacího systémů ETICS. Na základě získaných informací při vypracování bakalářské práce a dalšího studia je zpracována optimalizace metodiky testování odolnosti povrchových úprav ETICS vůči biotickému napadení navržené v roce 2018. V rámci praktické části je navržená metodika ověřena, vyhodnocena a jsou v ní provedena doporučení týkající se vhodnosti použití navržené metodiky ve stavební praxi.
Laboratorní diagnostika plísní rodu Fusarium
Vitáčková, Petra ; Konečná, Klára (vedoucí práce) ; Vejsová, Marcela (oponent)
Předkládaná diplomová práce se zabývá laboratorní diagnostikou vláknitých mikromycet (plísní) rodu Fusarium v laboratořích lékařské mykologie. Nejprve je věnován prostor pro obecné seznámení s vláknitými mikromycetami. Následuje samostatná kapitola zaměřená na popis rodu Fusarium, a to především ve vztahu k humánní medicíně. Poslední část práce sumarizuje aktuální možnosti laboratorní diagnostiky vláknitých mikromycet, se zaměřením na rod Fusarium. Invazivní infekce způsobené vláknitými mikroskopickými houbami jsou stále častější komplikací, zvláště u imunokompromitovaných pacientů. Postihují nejčastěji nemocné s hematologickou malignitou a pacienty po transplantaci krvetvorných buněk nebo solidních orgánů. Nejběžnějším původcem těchto infekcí je jednoznačně rod Aspergillus. Avšak v posledních letech jsou stále častěji popisovány případy infekcí způsobených méně častými vláknitými houbami, včetně Fusarium spp. Invazivní mykotické infekce jsou spojeny s velice vysokou mortalitou. Zásadním požadavkem se tak stává rychlost a přesnost diagnózy. Základním kamenem pro laboratorní diagnostiku invazivních infekcí způsobených vláknitými mikromycetami jsou konvenční metody - mikroskopie, kultivace a histologické vyšetření. Tyto postupy jsou však časově náročné a mnohdy vykazují omezenou citlivost a/nebo...
Testování antifungální aktivity obalových materiálů s rostlinnými extrakty
Jiráková, Hana
Diplomová práce se zabývá testováním antifungální aktivity obalových materiálů s rostlinnými extrakty. První část práce je literární rešerše stávající se ze tří kapitol. V první kapitole je uvedena základní charakteristika vláknitých mikromycet a negativních produktů jejich metabolismu. Druhá kapitola popisuje vlastnosti obalových materiálů využívaných v potravinářství se zaměřením na aktivní obaly. Poslední kapitola literární rešerše pojednává o rostlinných silicích. Popsány jsou vlastnosti silic, chemické složení a zástupci rostlin, ze kterých se silice nejčastěji získávají. Praktická část diplomové práce se zabývá mikrobiologickým rozborem vybraných potravin skladovaných v obalu s aktivní fólií. Fólie byla obohacena o nástřik směsi rostlinných extraktů. Cílem experimentálního stanovení bylo zjistit, zda aktivní fólie působí antifungálně. Testovaným mikroorganismem bylo Penicillium chrysogenum.
Sledování úrovně mikrobiální kontaminace vybraných druhů čajů
Polášek, Viktor
Tato diplomová práce popisuje historii čaje, jeho charakteristiku, výrobu, chemické složení a vliv na lidský organismus a legislativní požadavky. Byly zde popsány mikroorganismy, které by mohly kontaminovat čaje, produkty jejich metabolismu, které mají negativní vliv na lidské zdraví (především mykotoxiny) a boj proti těmto mikroorganismům. V experimentální části práce byly stanoveny počty významných skupin mikroorganismů v suchých listech i v hotovém nálevu.
Metodika dezinfekce knih napadených plísněmi
Volejníková, A. ; Nováková, J. ; Neuvirt, Jiří,
Cílem metodiky je návod a postup dezinfekce knih v komoře NK za použití složek esenciálních olejů a tedy poskytnout alternativu k dezinfekčnímu postupu za použití činidla ethylenoxidu, který je zdraví škodlivý (mutagen, karcinogen) a proto je jeho použití přísně regulováno a umožněno jen ve speciálních zařízeních.
Plný text: Stáhnout plný textPDF

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 59 záznamů.   začátekpředchozí21 - 30dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.