Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 41 záznamů.  začátekpředchozí21 - 30dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Základní chemické parametry plodů několika odrůd třešní
Boberová, Jana ; Vespalcová, Milena (oponent) ; Hrstka, Miroslav (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá stanovením základních chemických parametrů v plodech peckovin, a sice třešní (Prunus avium). Teoretická část obsahuje taxonomické zařazení třešně, její botanickou charakteristiku a pomologii několika jejich odrůd. Zmíněna je také historie pěstování a vhodné podmínky pro pěstování třešní. V práci jsou také uvedeny nejčastější a nejvýznamnější choroby a škůdci. Poslední kapitola teoretické části je věnována chemickému složení plodů. V experimentální části byla provedena stanovení vybraných chemických parametrů v plodech odrůd Karešova, Napoleonova a Stark Gold. Obsah celkové sušiny byl stanoven v rozmezí 14,53–18,15 %, rozpustné sušiny 13,96–16,44 %, popela 0,34 až 0,44 %, redukujících cukrů 6,89–10,18 % a celkového dusíku 0,056–0,116 %. Obsah kyseliny askorbové byl stanoven na 26,1–44,1 mg/kg. Titrační kyselost byla stanovena v rozmezí 6,15–8,86 g převažující kyseliny jablečné v 1 kg třešní a formolové číslo od 194 do 297 ml 0,1 M NaOH na 1 kg jedlého podílu. Množství antokyanů bylo stanoveno na 4–686 mg kyanidin-3-rutinosidu/kg a celkových fenolických látek na 0,91 až 1,47 g kyseliny gallové/kg. Všechny údaje jsou vztaženy na hmotnost čerstvých plodů.
Zhodnocení produkčních parametrů vybraných odrůd salátové řepy
ŠINDELKOVÁ, Tereza
Předložená bakalářská práce se zabývá zhodnocením produkčních parametrů vybraného sortimentu odrůd salátové řepy. Byl založen maloparcelový pokus v rozsahu 6 odrůd (Alexis, Betina, Burpee´s golden, D´Egypte, Choggia, Karkulka). V pokusu byl sledován výnos bulev z plošné jednotky, průměrnou hmotnost bulev, obsah sušiny, obsah sacharidů, obsah dusíkatých látek v sušině (N x 6,25), antioxidační aktivita a byla stanovena barevnost vzniklých mouk.
Hodnocení efektu pH na rozpustnost a srážení bílkovin z mouky konopí setého (Cannabis sativa L.)
JAROŠOVÁ, Markéta
V této diplomové práci byl zkoumán vliv pH na rozpustnost a srážení proteinů z mouky konopí setého (Cannabis sativa L.). Zkoumané rozmezí pH bylo od 3 do 11. Jako materiál byly vybrány jednodomé odrůdy konopí USO 31 a Fedora 17. Po extrakci proteinů byl laboratorními technikami stanoven obsah dusíkatých látek, který byl nejvyšší při pH 11. Analýzou SDS-PAGE byla detekována proteinová spektra, kde především v zásaditém prostředí převažovala globulinová frakce nad albuminovou. Dalším krokem bylo isoelektrické srážení extrahovaných proteinů u variant s vysokým zastoupením dusíkatých látek. Obsah dusíkatých látek u získaného proteinového izolátu se pohyboval od 56,3 do 92,9 %. Z výsledků práce vyplývá, že nejvíce proteinů obsahovala odrůda Fedora 17, extrahovaná při zásaditém pH 11 a isoelektricky srážená na hodnotu pH 5 a 6.
Nutriční rozbor a optimalizace chovu vybraných druhů jedlého hmyzu v podmínkách ČR s ohledem na zdraví člověka
Adámková, Anna ; Kouřimská, Lenka (vedoucí práce)
Jedlý hmyz je ve světě považován za vysoce výživnou stravu s vysokým obsahem bílkovin a tuku. Nicméně, nutriční hodnota hmyzu není konstantní. Je ovlivněna živočišným druhem, vývojovým stádiem, podmínkami, místem chovu nebo výživou. Práce byla proto zaměřena na získání vybraných nutričních hodnot jedlého hmyzu. Analýzy byly zaměřeny na stanovení obsahu dusíkatých látek, tuku, profilu mastných kyselin a sterolů u vybraných druhů jedlého hmyzu, které je možné běžně chovat v podmínkách České republiky. Současně byly analyzovány i vzorky hmyzu chovaného na ostrově Sumatra z důvodu porovnání vlivu klimatických podmínek na nutriční hodnoty. Hlavním cílem práce bylo stanovení optimálních chovných podmínek, vývojových fází a krmných dávek pro získání dobré produkce hmyzu s vhodnými nutričními vlastnostmi pro výživu lidí. Provedené analýzy prokázaly vysokou nutriční hodnotu vybraných druhů hmyzu, zároveň však potvrdily průkazné rozdíly v obsahu jednotlivých nutrientů mezi jednotlivými druhy v závislosti klimatických podmínkách a vývojovém stádiu. Porovnáním obsahu tuku a dusíkatých látek u jedlého hmyzu a jiných konvenčních zdrojů masa bylo zjištěno, že obsahem tuku a dusíkatých látek je zkoumaný hmyz podobný hovězímu masu. Získané výsledky jsou podkladem pro stanovení vhodných chovných podmínek a vývojových fází pro získání hmyzu s požadovanými nutričními vlastnostmi pro výživu lidí.
Vliv ročního období na složení a bod mrznutí mléka holštýnských dojnic ve vybraném chovu
Hájková, Kamila
Cílem této bakalářské práce bylo zhodnotit vliv ročního období na základní složky u mléka Holštýnských dojnic ve vybraném podniku. Sledován byl obsah tuku, bílkovin a bod mrznutí mléka. V literárním přehledu byly zpracovány informace o složení mléka, bodu mrznutí mléka, historii holštýnského plemene a kontrole užitkovosti. Vzorky urče-né k následné analýze byly odebírány jednou za tři měsíce od jara do zimy 2014 v den kontroly užitkovosti na Farmě Lesoňovice, která se zabývá chovem holštýnských dojnic. V laboratoři Aplikované laktologie na Ústavu chovu a šlechtění zvířat Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně byly analyzovány základní složky a bod mrznutí mléka. Nádoj byl zjišťován z kontroly užitkovosti. U analyzovaných parametrů za každé období byly stanoveny průměrné hodnoty a ty byly následně porovnány s ostatními obdobími. Z výsledků vyplývá, že vliv ročního období se nejvíce projevil v obsahu tuku a na bod mrznutí mléka, méně v obsahu bílko-vin.
Hodnocení potenciálních donorů vyšší odolnosti k suchu u pšenice ozimé
Prokešová, Lenka
Diplomová práce hodnotí výsledky pokusů s pšenicí ozimou (T. aestivum L. emed. Fiori et Paol.) ve vegetačním období 2013/2014. Polní pokusy byly založeny na dvou lokalitách -- Žabčice a Branišovice. Byly hodnoceny dvě u nás pěstované odrůdy Etela a Meritto s různou úrovní citlivosti k suchu a 45 syrských linií s potenciálně vysokou odolností vůči suchu. Hodnocena byla také syrská odrůda CHAM6. U vybraných odrůd a linií byly provedeny klasové rozbory, při kterých se sledovaly znaky jako délka osin, délka klasu, hmotnost klasu, počet plodných klásků, délka klasového vřetene, počet článků klasového vřetene, počet zrn v klasu a jejich hmotnost. Dále byl stanoven výnos na rostlinu a hmotnost tisíce zrn (HTZ). U obou znaků byl vysoce významný vliv lokality. Na lokalitě Žabčice byly výnosy vyšší než na lokalitě Branišovice. Naopak HTZ byla vyšší na lokalitě Branišovice. Byly stanoveny dva ukazatele potravinářské jakosti pšenice - obsah N-látek v zrnu a obsah škrobu v zrnu. Požadavek normy ČSN 461100-2 pro obsah N-látek v zrnu splnily všechny linie, včetně kontrolních odrůd. Většina linií dosáhla obsahu škrobu 66 až 68 %. Předpokládaná reakce na délku dne byla hodnocena na základě přípomnosti alely citlivosti k fotoperiodě (Ppd-D1). Byl prokázán vyssší výskyt fotoperiodicky necitlivé alely Ppd-D1a u linií syrského původu. Pro zjištění reakce na sucho byl u vybraných linií stanoven osmotický potenciál. Největší schopnost osmotického přizpůsobení se nejvíce projevila u linie 27/1.
Hodnocení experimentálních linií ječmene z hlediska tolerance k suchu a rezistence vůči padlí
Slabá, Veronika
Sucho je považováno za jeden z nejzávažnějších abiotických stresových faktorů, který výrazně ohrožuje zemědělskou produkci. Šlechtění nových odrůd ječmene se proto stále více zaměřuje na zvyšování úrovně odolnosti k abiotickému stresu, zvláště k suchu, za současného udržení dobrého zdravotního stavu a odpovídajícího výnosu a kvality zrna. Cílem práce bylo ověřit hypotézu, že syrská odrůda Tadmor adaptovaná na podmínky extrémního sucha by mohla být využita jako zdroj vyšší odolnosti k suchu, při šlechtění jarních ječmenů. Hodnocení bylo provedeno u linií F5 generace vytvořených z reciprokého křížení mezi odrůdou Tadmor a sladovnickou odrůdou Jersey. Linie byly pěstované na dvou lokalitách, v Brně a v Žabčicích, a po sklizni byly vyhodnoceny vybrané parametry výnosu (HTS, podíl zrna nad sítem 2,0 mm, výnos zrna na rostlinu) a kvality (obsah dusíkatých látek a škrobu). Vlivem nedostatku srážek na lokalitě Žabčice došlo ke snížení výnosotvorných parametrů, především u HTS a podílu zrna nad sítem 2,0 mm. Z hlediska těchto parametrů se jako lepší jevily linie, které měly odolnější odrůdu Tadmor jako matku. Z hlediska kvalitativních parametrů bylo zjištěno, že zrno sklizené na sušší lokalitě Žabčice vykazovalo vyšší obsah dusíkatých látek a méně škrobu než zrno sklizené na lokalitě v Brně. Statisticky průkazný vliv genotypu však byl zjištěn jen pro obsah dusíkatých látek. U vybraných linií byla v nezávislém experimentu vyhodnocena úroveň reakce na osmotický stres pomocí stanovení osmotického potenciálu a koncentrace osmoticky aktivní látky prolinu. Linie, které měly odrůdu Tadmor jako matku, vykazovaly ve stresových podmínkách vyšší hodnoty osmotického potenciálu (zápornější). Byl zjištěn silný vztah mezi hodnotami osmotického potenciálu a obsahu prolinu. V polních podmínkách bylo provedeno hodnocení úrovně tolerance k padlí travnímu a mezi jednotlivými liniemi byly pozorovány viditelné rozdíly ve stupni napadení. Molekulárními analýzami zaměřenými na detekci alel genu mlo byla u vybraných linií s nízkým stupněm napadení potvrzena přítomnost alely mlo9. Po vyhodnocení všech sledovaných parametrů, dobré reakce rostlin na fyziologické sucho a detekce přítomnosti genu rezistence byly vybrány dvě linie, které by mohly být doporučeny pro další využití ve šlechtění ječmene.
Základní charakterizace vybraných vzorků krmiv živočišného původu
Svoboda, Ilona ; Hrstka, Miroslav (oponent) ; Vítová, Eva (vedoucí práce)
Cílem diplomové práce bylo zvolit vhodné parametry pro jednoduchou a rychlou charakterizaci krmiv živočišného původu, ověřit pracovní postupy a aplikovat je na vybrané vzorky. V rámci této práce byly analyzovány vzorky krmiv živočišného původu určené pro psy, vyrobené v soukromé firmě „Adámkovy tlačenky“. Krmiva jsou ve formě tlačenky a jsou uložena v umělých střívkách, obsahují až 80% živočišné složky a až 20% rostlinné složky, přičemž zbytek do 100% hmotnosti je tvořen vepřovu želatinou. Krmivo neobsahuje konzervanty, barviva ani jiná chemicky vyráběná aditiva. Pro analýzu byly vybrány tři receptury a to „Hovězinka“, „Kuřátko“ a „Srdcovka“, jejichž složení podléhá patentové ochraně. Výběr byl proveden tak, aby byly zahrnuty vzorky různého složení. Stanovován byl obsah hrubé bílkoviny, tuku, vlákniny, sušiny a popela. Tyto získané hodnoty byly srovnány s normami krmiv, které jsou krmivářským průmyslem běžně používány. Výsledky budou použity pro zlepšení receptur a vývoj nových typů krmiv.
Sledování kvality pšenice pro potravinářské účely.
Slavíčková, Radka ; Hýsková, Eva (oponent) ; Omelková, Jiřina (vedoucí práce)
Cílem této bakalářské práce bylo sledovat kvalitu pšenice obecné (Triticum aestivum), dovážené do laboratoře společnosti MORAGRO ihned po sklizni osmi různými dodavateli, a zhodnotit hlavní jakostní parametry rozhodující o finálním využití této obilné plodiny. Úvod teoretické části byl věnován seznámení se s hospodářským a zemědělským významem pšenice a popisu morfologických a fyziologických vlastností pšeničného zrna. Jádro teoretické části práce bylo zaměřeno na popis a objasnění fyzikálních a chemických vlastností pšeničného zrna, které ve velké míře ovlivňují výslednou jakost pšeničného výrobku. Rovněž zde byly komentovány vnější faktory, které mohou ovlivnit výslednou kvalitu a výnosy pšenice. Experimentální část byla založena na měření hlavních jakostních parametrů pšenice (vlhkost, objemová hmotnost, číslo poklesu, obsah lepku a dusíkatých látek, sedimentační hodnota, obsah příměsí a nečistot). Měření bylo prováděno ve většině případů pomocí automatických přístrojů a na základě získaných výsledků byla stanovena kvalita pšenice, jež umožnila rozhodnout, zda bude možné příslušnou pšenici použít pro potravinářské účely.
Vliv hladiny dusíkatých látek na parametry užitkovosti u brojlerů
Schäffer, Róbert
Cieľom práce bolo zistiť vplyv vyššieho obsahu dusíkatých látok v kŕmnych zmesiach na rast, kvalitu jatočne upraveného tela a kvalitu pečene kurčiat. Do pokusu bolo naskladnených 205 ks kurčiat hybridnej kombinácie ROSS 308. Kurčatá boli rozdelené do troch skupín, každej zo skupín bola od 14. dňa veku podávaná zmes s iným obsahom dusíkatých látok a to 20, 21 a 22 %. Pokus bol uskutočnený na farme v Čáčove a trval do veku 42 dní. Pokusom sa preukázalo, že najlepší rast vykázala skupina, ktorej bola podávaná zmes s 20 % obsahom dusíkatých látok (P<0,05), naopak najhoršia konverzia krmiva bola zaznamenaná u kurčiat, ktoré dostávali kŕmnu zmes s 22 % obsahom NL. Štatistický preukázateľný rozdiel (P<0,05) bol preukázaný aj v prípade hmotnosti jatočne upraveného tela s požívateľnými drobami u skupín NL20 a NL21 voči skupine NL22. Obsah sušiny v prsnej svalovine bol štatisticky preukázateľne (P<0,05) vyšší u skupiny NL20 oproti skupine NL22. Hladina NL nemala vplyv na obsah abdominálneho tuku a tuku v pečeni. Štatisticky preukázateľne (P<0,05) vyššia bola hodnota L* u skupiny NL22 v porovnaní so skupinou NL20 a to v oboch prípadoch, tzn., že pečeň v skupine NL22 bola tmavšia.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 41 záznamů.   začátekpředchozí21 - 30dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.