Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 102 záznamů.  začátekpředchozí21 - 30dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vitamíny v prevencii vývojových vád plodu – výživa tehotných
Brenkusová, Lada
Diplomová práce se zabývá problematikou těhotenské výživy z hlediska zastoupení vitaminů, které mají prokázán pozitivní efekt na průběh těhotenství a vývoj plodu. V teoretické části jsou popsány jednotlivé vitaminy spolu s doporučenými denními dávkami a příklady potravin, ze kterých je možné tyto vitaminy čerpat. Část diplomové práce je také věnována chromatografické metodě, kterou lze použít při analýze vitaminů ve vzorcích. V rámci experimentální části je popsán postup extrakce a stanovování vitaminů v zakoupených přípravcích za použití vysokotlaké kapalinové chromatografie (HPLC). Ve výsledcích diplomové práce jsou uvedeny naměřené a přepočtené hodnoty jednotlivých vitaminů, které byly následně porovnávány s deklarovanými hodnotami uvedenými na obalu výrobku.
Minerální látky a vitaminy v ovčím mléce
Písaříková, Veronika
Tato bakalářská práce je zaměřena na minerální látky a vitaminy v ovčím mléce. Popisuje základní plemena ovcí chovaných pro mléčnou užitkovost, aktuální situaci v chovu ovcí v České Republice a na úrovni Evropské Unie, produkci a chemické složení ovčího mléka. V další fázi jsou potom popsány základní informace o jednotlivých vitaminech a minerálních látkách a jejich vliv na zdraví člověka. Závěr práce tvoří porovnání obsahů těchto vitaminů a minerálních látek dle různých literárních zdrojů.
Výroba a kvalita UHT mlieka
Sabotová, Michaela
Práce se zabývá způsobem tepelného ošetření mléka, je zaměřená na UHT ošetření. UHT mléko je trvanlivé mléko, které se vyrábí z mléka a je tepelně ošetřené. Způsob tepelného ošetření je ultravysokotepelný ohřev UHT (Ultra Heat Treatment). Mléko je zahřáté na teplotu 135 ° C velmi krátkou dobu (1 až 2 sekundy). Pak se rychle zchladí a plní se do aseptických obalů. Dochází k eliminaci přítomných mikroorganismů a mléko získává nejméně 3 měsíční trvanlivost i při pokojové teplotě. Část práce se zabývala změnami, které probíhají při tepelném ošetření, například chemické změny, průběh oxidace, lipolýza a změnami ve výživových hodnotách.
Zavedení a optimalizace metodiky pro stanovení lipofilních a hydrofilních vitamínů v biologických vzorcích
Kalábová, Vendula
Tato diplomová práce se zabývá metodami, které se používají pro stanovení vitamínů, přičemž se zaměřuje především na metody chromatografické. Dále je zde uvedena charakteristika vitamínů rozpustných v tucích i ve vodě, jejich fyziologický význam, denní potřeba, výskyt v potravinách a metody, které jsou vhodné pro jejich analýzu. Experimentální část zahrnuje popis přípravy vzorků, metody extrakce vitamínů ze vzorků, podmínky chromatografického stanovení, metody kvalitativního a kvantitativního vyhodnocení chromatogramů se zaměřením na metodu kalibrační křivky. Práce se dále zaměřuje na stanovení meze detekce a meze kvantifikace a stanovení lipofilních vitamínů v matricích bohatých na tyto vitamíny metodou HPLC.
Ovocnářsky zajímavé druhy rodu Actinidia
Ciompová, Hana
V bakalářské práci je popsána botanická a biologická charakteristika druhu A. chinensis, A. arguta, A. kolomikta. Je zde uveden přehled významných odrůd pěstovaných produkčně i v soukromém sektoru. Dále je shrnuta světová produkce aktinidií v letech 1999 - 2008, uvedení jsou největší producenti kiwi. Zmíněný je také vývoj produkčních ploch a hektarové výnosy za období 1999 -- 2008. Zmíněno je obsahové složení plodů, jejich využití a význam pěstování.
Rizika veganství
Knotek, Filip ; Chrpová, Diana (vedoucí práce) ; Pánek, Jan (oponent)
Veganství, v poslední době stále populárnější, alternativní výživový směr, který je někdy neodbornými publikacemi prezentován jako ten "nejlepší" a bezrizikový. Vynechávání všech živočišných produktů nemusí být ale tak bezpečné, jak se může na první pohled zdát. Cílem této bakalářské práce bylo zjistit, jaké jsou znalosti veganů ohledně rizik, které čistě veganská strava přináší a zároveň jaké je jídelní chování veganů, aby těmto rizikům předcházeli. Teoretická část se převážně zabývá riziky souvisejícími s deficity, pro člověka, esenciálních látek. Praktická část byla zaměřena na výzkum, který probíhal kvantitativní metodou za použití anonymního dotazníkového šetření. Dotazník obsahoval celkově šestnáct otázek, orientovaných zejména na znalosti rizik veganství a na stravovací návyky respondentů. Kritéria potřebná pro zařazení dotazníku do výzkumu splnilo celkem 187 dotazovaných. Výsledky výzkumu ukázaly, že 80,7 % veganů si je vědomo přítomnosti rizik ve veganské stravě. Tito respondenti zároveň měli poměrně dobré znalosti rizik, které byly zjištěny v teoretické části práce. Tázaní nejčastěji podceňovali riziko nedostatku omega 3 mastných kyselin, vitamínu D a celkově minerálů. Následné stravování veganů souviselo s jejich znalostmi. Látky, o kterých věděli, že by mohly být deficientní...
Správný poměr minerálních látek a vitamínů v krmné dávce při tréninkové zátěži parkurového koně
MIŠKOVÁ, Alžběta
Výživa sportovních koní je komplexní věda, která se díky vzrůstající oblibě k jezdeckému sportu, čím dál více vyvíjí a prozkoumává. Potřebné množství látek pro správnou funkci metabolismu zvířete obvykle obstará příjem sena a čerstvé trávy. Pokud máme s koněm v plánu sportovat, je důležité sestavit vhodnou krmnou dávku tak, aby nejen nechyběly potřebné živiny, ale také aby nepřebývaly. V tomto směru sledujeme právě především vitamíny a minerální látky. Roli na potřebu těchto látek hraje velké množství faktorů, mezi které řadíme věk, váhu zvířete, kondici, intenzitu zátěže a další. V první části práce je stručné seznámení s trávicím traktem koní a jejich specifickými vlastnostmi, jako je například šikmé vyústění jícnu do žaludku, které zabraňuje procesu zvracení. Druhá část je věnována minerálním látkám, jejich požadavkům na dospělého jedince a zdroje, kterými je můžeme do krmné dávky koní obstarat. Této problematice je také věnovaná část spojená s vitamíny. V závěrečné části je zpracováno krátké doporučení pro praxi s ukázkou denní krmné dávky pro parkurového koně v závodní sezoně.
Základní aspekty výživy nosných plemen slepic
PAPOUŠKOVÁ, Tereza
Tato bakalářská práce se věnuje správné výživě slepic určených k produkci vajec. Jedná se zde především o nosnice chované ve velkochovech. Jsou zde uvedeny informace o nejlepších čistokrevných plemenech chovaných u nás v malochovech a hybridech nosného typu využívaných ve velkochovech. Dále o anatomii a fyziologii trávicího traktu slepice, obecné pojednání o živinách, mineráliích a vitamínech. Tyto informace jsou poté podrobně popsány s ohledem na konkrétní kategorie zvířat a jejich potřeby.
Význam vitamínů a minerálních látek v mléce a mléčných výrobcích
ZÁMEČNÍKOVÁ, Marie
Bakalářská práce měla za úkol shrnout význam a zastoupení vitaminů a minerálních látek v mléce a mléčných výrobcích a porovnat, jakou měrou se podílejí na pokrytí doporučených denních dávek ve výživě člověka. Součástí práce bylo dotazníkové šetření, kterého se v období od února do března 2020 zúčastnilo 100 respondentů (68 žen a 32 mužů). V dotazníkovém šetření bylo zjištěno, že mléko pije denně 18 respondentů, zatímco denní konzumaci jakéhokoliv mléčného výrobku potvrdilo 50 osob. V otázkách vztahujících se k informovanosti měli respondenti téměř vyrovnané znalosti o vitaminech i minerálních látkách. Zařazení jednotlivých vitaminů dle rozpustnosti správně určilo průměrně 74 % respondentů a průměrně 80 % respondentů správně zařadilo uvedené minerální látky mezi toxické či prospěšné. Vitaminy, resp. minerální látky obsažené v mléce zvolilo správně 48, resp. 44 respondentů. Jeden litr mléka obsahuje 7,3 g minerálních látek, toto množství správně zvolilo 44 osob. Draslík, nejvíce zastoupenou minerální látku mléka, stanovilo správně 16 respondentů. Z výsledků vyplynulo, že informovanost ohledně vitaminů a minerálních látek v mléce má určité nedostatky, a proto by se mělo povědomí spotřebitelů o těchto významných látkách nadále zlepšovat pomocí různých informativních akcí.
Význam vitaminů a minerálních látek ve výživě býků plemene masný simentál
DVOŘÁKOVÁ, Markéta
Bakalářská práce se zabývá významem vitaminů a minerálních látek, které patří mezi přídatné látky. Přídatné látky jsou velmi důležité pro správné fungování organismu. Při nedostatku ve výživě dochází ke zhoršení celkového zdravotního stavu a také k metabolickým poruchám. Je nutné udržovat dostatek přídatných látek v potravě a správný poměr minerálních látek. V první části popisuji morfologii trávicí soustavy skotu a funkci jednotlivých částí. Ve druhé části charakterizuji masný skot a jeho výkrm. V poslední části se zabývám výživou masného skotu, rozdělením vitaminů na rozpustné v tucích a ve vodě. Popisuji jednotlivé minerální látky, které se rozdělují na makroprvky, mikroprvky a stopové prvky. V závěru uvádím svůj názor na důležitost přídatných látek ve výživě masného skotu.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 102 záznamů.   začátekpředchozí21 - 30dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.